Жуль Верн: 190 років від дня народження класика

8 лютого 2018 року виповнюється 190 років від дня народження Жуля Верна. Письменник залишив після себе багато книг, які стали класикою світової літератури. Француз досі вважається одним із найпродуктивніших авторів у пригодницькому жанрі, а ще його називають засновником наукової фантастики разом із Гербертом Велсом.


Біографічна довідка


Письменник народився 8 лютого 1828 року в місті Нант (Франція) за 50 км від Атлантичного океану. Жуль був найстаршим із дітей. Романіст мав одного брата і трьох сестер. Батько літератора був адвокатом і змусив найстаршого сина здобути юридичну світ. Однак Верн більше любив літературу, кораблі та море.

Навчаючись в університеті Парижу, письменник захопився театром настільки, що став пропускати лекції. Батько, дізнавшись про це, перестав фінансувати сина. Хлопець опинився на грані банкрутства й саме тоді познайомився з Віктором Гюго та Александром Дюма. Останній допоміг товаришу з публікацією першої п’єси.

Француз працював секретарем у видавництві, репетитором, був частиною команди «Ліричного театру» Дюма й біржовим маклером. Літератор ніколи не переставав писати. Серйозний успіх прийшов до нього на початку 1860-х років, після задуму зробити цикл романів «Незвичайні пригоди».

Верн любив подорожувати настільки, що пропустив народження сина Мішеля, досліджуючи води Середземного моря. За чотири роки до того письменник одружився з Оноріною де Віан. Мішель став єдиним спадкоємцем пари, який пізніше екранізував п’ять романів батька.

1866 року літератора поранив у ногу психічно хворий племінник. Після цього француз перестав подорожувати на улюбленій яхті. В останні роки життя письменник хворів цукровим діабетом і втратив зір, та однаково диктував рідним тексти нових романів. Жуль Верн помер 24 березня 1905 року в місті Ам’єн.


Найвідоміші книги Жуля Верна

07_11_02


«Подорож до центру Землі»

Професор Ліденброк разом із небожем Акселем вирушає в цікаву, сповнену пригод і небезпеки подорож. Чоловіки хочуть дістатися до центру Землі, а для цього їм доведеться пережити шторм, зробити багато наукових відкриттів і побувати там, де ніколи не ставала людська нога.


«Діти Капітана Гранта»

Корабель відважного моряка й патріота капітана Гранта розбивається. З’явилася інформація, що чоловік вижив разом із двома матросами. Шотландська влада не хоче шукати моряка через його націоналістичні погляди. Однак діти капітана знаходять чоловіка, який погоджується допомогти їм у пошуках батька.


«Двадцять тисяч льє під водою»

Мореплавці стали часто помічати невідомий об’єкт, розмірами схожий на кита. Журналісти разом із науковцями висловлюють різні гіпотези щодо морського чудовиська. Насправді ж, це перший у світі підводний човен «Наутилус», на борт якого пощастило потрапити професору Аронасу разом із помічниками. Тепер чоловіків чекає надзвичайно захоплива подорож.


«Навколо світу за 80 днів»

Англієць Філеас Фогг уклав парі з товаришами із Лондонського клубу, за умовами якого має обігнути всю земну кулю за 80 днів. Чоловік реально оцінює свої можливості, а із собою бере тільки помічника Жана Паспарту. Герої вирушають у подорож, сповнену пригод, небезпеки й цікавих країн.


«П’ятнадцятирічний капітан»

Дік Сенд – звичайний п’ятнадцятирічний хлопчина, котрий любить море. Та вже в такому юному віці підлітку довелося взяти на себе велику відповідальність – стати капітаном корабля «Пілігрим», оскільки попередній командувач загинув у битві з китом. Афроамериканці підтримують кандидатуру Діка, але не кок, який сам хотів зайняти командирське місце. Кухар потайки змінює курс, щоб корабель дістався до Африки, а не Америки, як планувалося раніше. Сенду треба докласти багато зусиль, аби його друзі не були продані в рабство на ворожому континенті.


«Два года каникул»

Команда із 15-ти дітлахів віком від 8 до 14 років вирішує провести канікули у відкритому морі. Плани хлопців змінюються, коли посеред ночі їхнє судно потрапляє в шторм. Юнаки виживають, але потрапляють на безлюдний острів у Тихому океані. Таких канікул герої не очікували…


«Матиас Шандор»

Граф Матіас Шандор разом із двома однодумцями хоче повернути незалежність рідній Угорщині. Для досягнення благородної цілі чоловіки змушені вступити в змову. Напередодні повстання хтось видає ініціаторів і всіх трьох позбавляють життя. Та через 15 років з’являється дивний чоловік, який знає імена зрадників. До того ж він хоче помститися за графа.


Цікаві факти про письменника

  • Книги Жуля Верна перекладені 148 мовами світу. За цим показником француз поступається лише Агаті Крісті;
  • У 11 років письменник намагався втекти до Індії, але батько вчасно знайшов хлопця. Відтоді малий Жуль пообіцяв подорожувати тільки в мріях;
  • Натхнення для книг романіст черпав із численних подорожей (не уявних);
  • Верн міг безперервно писати до 15 годин на добу;
  • Літератор одружувався на жінці, у якої вже було двоє дітей, перебуваючи в скрутному фінансовому становищі, тому змушений був позичити в батька 50 тис. франків.

Жуль Верн залишив після себе слід не тільки в літературі, а й  у науці. Здебільшого винаходи, які романіст вигадав для своїх книг, пізніше стали реальними.


Читати: Від «Керрі» до «Дівчини у потягу»: книги-дебюти улюблених письменників

Читати: Новинки січня. 100 книжок від українських видавництв

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

9 thoughts on “Жуль Верн: 190 років від дня народження класика

    Залишити відповідь