Здоров’я, самовдосконалення та психологія: нон-фікшн новинки Книжкового Арсеналу

Ми відібрали максимально різнопланові нонфікшн новинки, хоча, звісно, не змогли охопити всього розмаїття, яке готують українські видавці до найбільшої книжкової офлайн-події. Тож обов’язково зазирайте у нашу рубрику Книжковий Арсенал 2021 - там ще більше свіженького нон-фікшну!

Сила емпатів. Переваги чутливості в цьому жорстокому світі

Аніта Мурджані

Якщо ви читали роботичну наукову фантастику, то вже, мабуть, знаєте, що емпатія буде найважливішим капіталом майбутнього. Зрештою, саме її роботи не зможуть перейняти (хто зна, хто зна…). 

Хоча загалом емпатам живеться нелегко: вони добре бачать брехню, відчувають чужий біль і роблять його своїм. Таким чином вони часто беруть удар на себе і страждають. Однак і це можна зробити перевагою, якщо навчитись долати сенсорні навантаження та акумулювати сили.

Адже емпати мають щось надзвичайно цінне: співчуття, чуйність та доброту.

Як ми змінюємося (& 10 причин, чому ми цього не робимо)

Росс Елленгорн

 

Мотиваційна книжка про зміни, яка (нарешті!) пояснює, чому так складно змінитись.

Автор – психотерапевт, який спеціалізується на лікуванні залежностей. Він чудово знає про те, як звичайним людям (не суперлюдям, яких стільки тепер чатує по соцмережах) складно відмовлятись від шкідливих звичок, токсичних стосунків та братись за здоровий спосіб життя.

І це не тому, що бракує мотивації, сили волі чи магічного копняка, просто людині так властиво. Та все ж, що треба робити, щоб змінитись, і як це зробити найменш травматично для свідомості, яка звикла жити саме так. 

Хімія повсякдення. Від шампуню і прального порошку до смаженої картоплі

Володимир Саркісян

Наше життя – це хімія на кожному кроці. Ми живемо в оселях, де повно хімії, а в наших організмах постійно відбуваються хімічні процеси.

Так, ми розкладаємо, синтезуємо і ще багато чого робимо, навіть не задумуючись про це! Автор – хімік-токсиколог розповість про хімію довкола – на кухні, і у ванній, і надворі… Як саме хімія впливає на приготування їжі – і з якими хімікатами смакує найкраще? Чому тепер все довкола, а надто власні руки треба обробляти антисептиком? Чи бувають креми для всього?

Лайфхаки та бувальщини від відомих та не дуже особистостей – усе це в книжці Володимира Саркісяна. 

37 буддійських штук. Як пережити бентежні часи

Ольга Корнюшина

Життя бентежне, скажете ви. І спіймати в ньому дзен не так вже просто, скажете ви. Звісно, тут і не посперечаєшся. Але те, що буддійські практики можуть полегшити життя і послабити пута щоденного стресу, теж сумнівів не викликає.

Науковиця і коучка Ольга Корнюшина наводить 37 кроків, послідовно пройшовши які можна суттєво покращити своє ментальне самопочуття та зарядитись.

З чого почати: з регулярних практик розслаблення, які допоможуть приборкати емоції та залишатись у моменті. І не забувайте дбати про інших, адже турбота теж додає нам плюсів в карму. 

Рефлекс медузи

Роксолана Сьома

 

Життя – це постійна боротьба, тож треба бути сильним. Мусиш бути сильним. Тільки такий може перемогти. Та, що як тебе не так виховували, якщо тебе виховували зовсім не так.

В атмосфері гіперопіки, де твоє життя ніколи не належало тобі, а матері, яка надто рано стала матір’ю. Вона не дозріла до цього кроку і тепер не дає дозріти тобі для того, щоб приймати власні рішення. Але ж так довго тривати не може? Чи вдасться персонажам взяти контроль за власним життя до того, як станеться непоправне? Чи їм не вистачить зовсім трішки…

Словник мови тіла. Секрети невербальної комунікації 

Джо Наварро

 Тіло може розмовляти та сказати неочікувано багато про приховані емоції. Автор – колишній ФБРівець, спеціаліст з контррозвідки, який читає  поведінку людини та може розшифрувати, що насправді думає оратор.

Знання автора, загартовані роками практики, можуть бути корисні не тільки політикам, громадським діячам та психологам, а й навіть письменникам.

Адже герої романів не тільки чешуть ніс чи ніяковіють, але ще й можуть відтворити  понад 400 моделей поведінки.

Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі

Емілі та Амелія Нагоскі

Робота не робиться, вдома теж не все гаразд, тому що вигоріла, тому що з усім цим навантаженням постійних справ та емоційним виснаженням зовсім не залишила місця для себе. А в мережі стільки порад про те, як бути надпродуктивною, а ще займатись спортом, правильно харчуватись, завжди мати ідеальну зачіску, макіяж, манікюр…

Сучасна жінка має все встигати і виглядати завжди на 17… От тільки ці стереотипи тільки підкидають дровець у вогонь, в якому вигораємо чарівні та неповторні ми.

Що ж цим робити?  Дует Емілі та Амелі Нагоскі  дає декілька практичних порад. 

А як кажуть у Вас? Словник мовного розмаїття

 Тарас Береза

Тарас Береза – низки корисних словників, серед яких «Слова, які нас збагачують» та «Гарна мова – одним словом».

«А як кажуть у Вас?..» буде корисною не тільки тим, хто безпосередньо працює зі словом (хоча їм особливо. Тож райтери і копірайтери, журналісти та письменники, філологи та публічні особи – дивіться сюди), а й кожному, хто прагне, щоб його мова була багатою, різноманітною і головне – точно доносила саме ту інформацію, яка малася на увазі. Рідну мову потрібно вчити все життя, тож відкрити світ  активного словотвору ніколи не пізно.

Корисні самонавіювання. Сила й парадокс нашого мозку, схильного до самообману

Шанкар Вадентам, Білл Меслер

Кажуть, слова матеріальні і з їхньою допомогою можна запрограмувати життя. Але чомусь ми переважно програмуємо собі щось шкідливе, зосереджуючись на негативі.

Чому б не обернути таку велику силу на користь. Позитивне самонавіювання або самообман – це умова нашого виживання у соціумі, а ще вони додають бойового духу та віри в себе, зрештою, дозволяють досягати корисних соціальних, психологічних чи біологічних цілей.

Використовуйте самонавіювання у повсякденному житті, програмуйте близьких на успіх, а ще відстежуйте цікаві закономірності: чому комусь краще дається формувати зв’язки та співпрацювати.  

Мова рухів тіла

Алан і Барбара Пізи 

Мова рухів тіла ще більш універсальна, ніж слова. Вона одразу підкаже, як саме до вас ставиться співрозмовник, і допоможе підібрати правильну тактику. Розпізнати маніпулятора, передбачити наступні кроки – все це можна розгледіти в міміці, позі, жестах і погляді.

Хто може стати вашим другом, а хто вже запрограмував на те, щоб не бачити у вас нічого доброго? Їх видно! За мовою тіла можна навіть вгадати професію співрозмовника (не завжди, звісно, але часто – так).

Тож вивчайте мову тіла разом з Пізами, щоб відвернути можливу загрозу та приділити більше уваги тим людям, які ставляться до вас з позитивом. 

 

Історія пихатості. Як, ви не знаєте, хто я?

Арі Турунен

 

Запишались? А тепер припиніть, адже пиха – геть непродуктивна риса. Вона занадто багато уваги приділяє фасаду, зовнішньому, а не тому, що справді важливо.

Пиха – призвідця конфліктів, ненависті на різних рівнях, а ще різноманітних неприродних катаклізмів. Ця книжка про те, чому зарозумілість навіть попри неабиякий розвиток людства залишається проблемою, гальмом розвитку нормальних міжлюдських стосунків.

Від пихи стільки негативу, але чомусь з нею ніхто не бореться, на відміну від прокрастинації чи вигорання. Арі Турунен з’ясовує, чому так відбувається. 

Сенс життя та його маркетинг. Стратегія другої третини життя

Тетяна Жданова

 

Тісне переплетення маркетингу, психології та тонкої матерії професійних ресурсів. Маркетинг часто сприймають як те, що нав’язливо рекомендує нам товари чи послуги. Дійсно, деякий час саме так і було, про деякі власні потреби ми й не підозрювали без маркетингу. Але тут про інше, про культуру дорослішання, становлення власної ідентичності, її кризу, про те, як знайти власний сенс у професійному плані.

Створити той власний бренд або ж зробити впізнаваним те, що вже є. Ця книжка про досвід, який переосмислений з новою інформацією та дорослим баченням світу. 

 

Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги

Ден Аріелі

Ірраціональність дозволяє вийти за загальноприйняті межі та побачити свіже рішення, знайти щось насправді креативне і нетрадиційне. Та й люди взагалі переважно ірраціональні. Не вірите?

В Дена Аріелі є докази. Захопливе чтиво з побутової психології, яке дозволить дізнатись ще більше про нас з вами. Бо тільки ірраціональністю можна пояснити наші захоплення, закоханості та щоденні вибори.

Наприклад: «Використання грошей для мотивації людей може бути палицею з двома кінцями. Для завдань, що вимагають когнітивних здібностей, можуть допомогти стимули, засновані на продуктивності від низького до помірного. Але коли рівень стимулу дуже високий, це може залучити занадто багато уваги і людина буде думати виключно про нагороду. В результаті отримаємо стрес і в кінцевому підсумку –  знизиження рівня продуктивності».

А щоб знати ще більше щодо цієї теми, читайте також «Передбачувану ірраціональність».

Пташина історія. Скандали, інтриги і мистецтво виживання

Наталія Атамась

Ох, ці пташки… Ви навіть не здогадуєтесь, що вони виробляють! Хоча, може, здогадуєтесь… і бачили це неподобство. Жартуємо, але у «Пташиній історії» піднято стільки важливих тем.

Знаєте, чому пінгвінихам подобаються вгодовані кавалери? Лебедина вірність – міф чи правда? Як качки дають відсіч нахабам? Чому папуга Крамера може бути небезпечним для українців? Тааак, ці птахи такі схожі на людей – чи люди на них? Авторка – орнітологиня Наталія Атамась – своя у царстві пернатих і вас може долучити до цієї цікавої спільноти. Вона навчить спостерігати за птахами як професіонал і зрештою розрізняти їх. 

Вільна

Ґленнон Дойл

 

У жіноцтва споконвіку стільки пут. Потрібно бути хорошими, щоб бути щасливими. От тільки хорошими означає зручними, втомленими, завжди зайнятими, аж ніяк не щасливими.

Життя перетворюється на постійне віддавання неіснуючих боргів всім довкола, просто тому, що ти жінка – і повинна! Авторка цієї книжки жила саме таким життям хорошої, поки не розуміла, що не її життя, а тоді вирвались на волю і врешті стала щасливою. Ця історія вже знайшла мільйони прихильниць та впевнено крокує планетою. Тож нумо ставати вільними та  щасливими.

Авторка: Юлія Дутка