З природою на «ти»: 10 книжок до весняного бінго Yakaboo

Розповідаємо про яскраві та душевні книги, в яких багато природи. Вони будуть цікаві «юним натуралістам» різного віку. Тварини, рослини, дослідження, які можна проводити просто у парку чи у дворі, та прогулянки найкрасивішими куточками планети. Приєднуйтеся до Даррелла, Лофтінга та інших провідників у «живий» світ.

Незвичайна дружба у світі рослин і тварин

 Емілія Дзюбак

Що таке дружба і що у ній найважливіше? Це запитання ставить собі, а заодно і всім читачам, незалежно від віку, головний герой книги-розглядалки Емілії Дзюбак – кіт Гомер, якому одного разу довелося покинути свій дім, щоб податись на пошуки когось, хто його цінуватиме, піклуватиметься та любитеме, тобто справжнього друга. Гм, але спершу треба зрозуміти, яким той приятель повинен бути…

Під час подорожі Гомер познайомиться з багатьма незвичайними парами друзів, як-от риба-клоун і актинія, підберезник і береза, вовк і ворона, лелека і горобець, слонова черепаха і зяблик Дарвіна. Одних об’єднує вірність, інших – турбота одне про одного, безкорисливість чи взаємодопомога… Та чи трапиться на шляху Гомера ідеальний друг саме для нього?

 

Дерева

 Пйотр Соха та Войцех Грайковський

Природа має надзвичайну силу, завдяки якій з маленького насіннячка виростають високі і могутні рослини – дерева… Ба більше, дерева – це найбільші організми з тих, що живуть на Землі: біля підніжжя секвоядендрона велетенського людина чи навіть найвища жирафа будуть здаватися зовсім крихітними, а у його тіні могли б сховатися навіть величезні динозаври!

Це розкішно ілюстроване та вражаюче інформативне великоформатне видання запрошує зазирнути до лісу, щоб довідатися усе про дерева: хто живе в них, на них, ними харчується і під них маскується; яку роль відіграють дерева у світових релігіях та міфології; які будівлі, інструменти й транспортні засоби можна зробити з деревини; а головне – що спільного між людьми та деревами?

 

Історія Доктора Дуліттла

 Г’ю Джон Лофтінг  

Джон Дуліттл – доктор медицини з маленького містечка Паддлбі-на-Болоті, він любить звірів та обожнює їм допомагати. У його домі проживає чимало різних тварин, зокрема й небезпечних, яких з кожним днем стає більше, тож по допомогу до лікаря звертаються все рідше й рідше.

Та одного дня Джон Дуліттл починає розуміти мову тварин, а згодом стає найкращим у світі ветеринаром. Гарна слава про незвичайного лікаря досягає Африки, з якої надходить повідомлення про епідемію в тамтешніх мавп. Тож добрий Доктор Дуллітл разом з усіма своїми тваринками вирушає у далеку подорож, сповнену небезпечних, проте захопливих пригод…

Фрукти проти овочів. Чому кавун – не ягода, а томат – це фрукт

Олексій Коваленко

А ви знали, що перці й помідори – не овочі, а горішки гречки, зернівки рису та горіхи ліщини – фрукти, такі ж самі, як і банани?

Що таке овоч, а що таке фрукт? Іноді вважають, що лише з фруктів роблять варення, а от овочі – це те, що годиться тільки для гарніру. Але ж можна зробити варення з моркви і потушкувати яблуко, а полуницю легко перетворити на гостру аджикоподібну пасту, адже сучасна кулінарія давно лишила ту дискримінацію в минулому: будь ким завгодно та де завгодно, рослинний продукте!

Дана книжка – не підручник з ботаніки чи збірник рецептів. Це – «абсолютний шедевр ботанічно-літературного мистецтва! Кожна сторінка насичена несподіваними фактами, добірними жартами з використанням рідних контекстів і шокуючими історіями із життя ягід, які не ягоди, і фруктів, які насправді овочі» (Артем Албул, автор каналу «Клятий раціоналіст»).

Анімаліум

Дженні Брум

Земля – це поки що єдина відома нам планета, на якій виникло життя, а живі істоти в процесі еволюції стали численними й різноманітними. Ми ділимо нашу планету ще приблизно з двома мільйонами видів інших істот – і це лише ті, які нам відомі та яким ми дали імена. Саме таке багатство форм життя й підтримує нас – без нього ми б не мали що їсти, чим дихати, без нього не розвивалася б наша уява…

Ласкаво просимо до «Анімаліума»! Це природознавчий музей, двері якого відчинено двадцять чотири години на добу сім днів на тиждень, а вхід завжди вільний. У його колекції зібрано понад 160 найкрасивіших та найнезвичайніших істот у світі – від кошика Венери до ламантина амазонського. Це єдиний музей, який умістив під однією обкладинкою усі шість класів тварин, кожна з яких – бездоганна і зображена у фантастичних деталях.

Розповіді про тварин та їх назви

Кирило Булахловський та Максим Гаврилюк  

Звідки беруться назви тварин? Чому в Україні на великого перелітнього птаха лелеку також кажуть чорногуз, бусол і бузько, а ще гайстер, бушель, жабоїд, боцюн, боцян і дзьобун? І як не заплутатися у цьому розмаїтті назв?

Дане видання – це результат співпраці філолога та біолога, яке у доступний, цікавий й захопливий спосіб розповідає про тварин як живих істот, їх назви та роль у культурі людства. Задля цього у книзі наведено відомості із зоології, лінгвістики, історії, фольклору та художньої літератури, а кожен розділ проілюстровано старовинними і старими зображеннями тварин, що вийшли з-під пензля відомих натуралістів та живописців ХVІ – початку ХХ століття.

Оповідання про тварин

 Ернест Сетон-Томпсон  

Ернест Сетон-Томпсон – відомий канадський природознавець шотландського походження, художник-анімаліст, один з ідеологів та натхненників скаутського руху. Він став першим у світі письменником, який зробив тварин головними героями художньої книжки, що думають, відчувають, люблять і помиляються, як люди.

Книга містить шість оповідань, що входять до шкільної програми: «Бінго», «Мустанг-іноходець», «Срібна плямка», «Лобо – володар Курумпо», «Снеп» та «Доміно». Кожна історія написана на основі багаторічних спостережень за тваринами, як у природному для них середовищі існування, так і поряд із людьми, та розповідає про характер, звички й особливості виживання різних представників тваринного світу, а щонайважливіше – вчить відповідальності за долю братів наших менших.

 

«Моя сім’я та інші звірі»

Джеральд Даррелл

Десятирічний Джеральд разом зі своєю сім’єю – мамою-вдовою, старшими двома братами та сестрою – переїжджає із Англії на грецький острів Корфу, що в Іонійському морі. Допитливий хлопчик любить спостерігати за життям тварин, тож усе, що він прихоплює з собою у довгу мандрівку, – це чотири книги з природознавства, сачок для метеликів, цуцик і слоїк від джему, повний гусениць, які щомиті можуть стати хризалідами…

Які тварини стануть мешканцями трьох різних будинків, у яких вони житимуть, та які пригоди чекають на хлопчика і його рідних у новому краї? Про це – у захопливій історії про юного Джеральда Даррелла – майбутнього всесвітньовідомого вченого-натураліста, мандрівника, письменника та захисника дикої природи.

«Моя сім’я та інші звірі» – це перша частина трилогії, наступні книги якої – «Птахи, звірі та родичі» і «Сад богів».

Небезпечні мандри

Річард Адамс

Щоразу, коли родина Річарда Адамса мала тривалу автомобільну мандрівку, він розповідав своїм двом донечкам цікаві бувальщини, нерідко придумуючи їх на ходу. Саме так і виник цей роман – на прохання Джульєт і Розамонд розказати їм таку довгу історію, «якої ми досі ще не чули». Книга вважається однією з найкращих, що побачили світ у ХХ столітті, – поруч з творами Антуана де Сент-Екзюпері, Річарда Баха й інших знаменитих письменників.

В центрі сюжету – пригоди молодих диких кролів, які вирушають на пошуки нової домівки, рятуючись від загибелі, що неминуче загрожує старій колонії. На сміливців чекає багато небезпек і випробувань, та чи досягнуть вони своєї мети?

Цікаво, що всі згадані та описані у книзі місцини насправді існують, а деякі тварини наділені рисами реальних людей, яких автор зустрічав впродовж життя. 

Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи

Білл Брайсон

«Протяжністю більше ніж 3,5 тисячі кілометрів, Аппалацький шлях тягнеться уздовж східного узбережжя через спокійні та вабливі гори Аппалачі, і його можна назвати прадідом піших маршрутів. Довжина переходу лише на території Вірджинії удвічі довша за Пеннінський шлях. Стежка мандрує через чотирнадцять штатів – від Джорджії до штату Мен, вздовж пухких миловидних пагорбів, уже самі назви яких – Блакитний хребет, Смоукі-Маунтінз, Камберлендські гори, Катскілл, Зелені гори, Білі гори – спонукають до неквапливої прогулянки».

Білл Брайсон і його друг подаються на славнозвісну Аппалацьку стежку, щоб відновити гарну фізичну форму та отримати нові навички виживання у дикій природі. Шлях є довгим і нелегким, адже тут небезпека – на кожному кроці, а ще мандрівників можуть спіткати дійсно неймовірні речі!

Дана книжка – це весела, атмосферна та пізнавальна історія, яка спонукає задуматися над екологічним станом сьогодення, а також надихає вирушити і собі в гори чи у лісові нетрі – на лоно дикої природи.

Авторка: Олеся Кізіма