Здорове харчування для легкого мислення: рецензія на книжку «Їжа для мозку. Наука про розумне харчування»

Ліса Москоні – професорка неврології, заступниця директора Клініки з запобігання хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті, розповідає, що і як їсти, аби ваш мозок багато років був молодим.

Про що книжка

«Їжа для мозку. Наука розумного харчування» – це книжка, яка дає чітке усвідомлення того, що весь наш організм загалом і мозок зокрема залежні від їжі. Ми їмо щодня, кілька разів на день, – це те, чим живляться всі наші клітини. І лише від того, як ми харчуємось, залежить якість і тривалість нашого життя.

Ви ж не хочете в старшому віці отримати «подарунки долі» у вигляді хвороби Альцгеймера, Паркінсона, інсульту тощо? То для чого їсте фаст-фуд, п’єте газовані напої і смажите свинячі відбивні в олії?

Про магазинні тортики, ДНК і хвороби

Ви можете бачити, що не подобається вашій шкірі (для когось це молочні продукти, магазинна випічка, смажене м’ясо), можете відчувати, коли у вас щось болить (чи то шлунок, чи то серце), але ви не знаєте, що відбувається у вашому мозку щодня. Який він? Великий і м’язистий чи вже трохи сухий і варто з тим щось робити? Ви знали, що зневоднення прискорює зменшення мозку? Необхідно випивати 8 склянок води на день або ж пити трав’яний чай. Звісно, без цукру.

Спокусливі магазинні солодощі дуже погано впливають на наш мозок, і це не жарти, адже вони переповнені трансжирами, пустим очищеним цукром, маргарином і цілою купою непотрібних складників. Такі безневинні солодощі можуть з часом розвинути старечі хвороби. А як ви думали? Чим ви годуєте свій мозок, тим він і дякує.

Так, ви не можете змінити свої гени і ДНК, але можете змінити роботу ДНК. Всі жінки по маминій лінії мали проблемну шкіру? Ви точно можете це змінити, навіть не сумнівайтеся і не слухайте фрази аля «Нічого з тим не зробиш, так є».

Завжди читайте склад продуктів, які купуєте, адже чим більше там незрозумілих слів – тим гірше.          

Напевно, вас не здивує те, що довгожителі (100+ років) харчуються переважно рослинною їжею. Так, іноді, вкрай рідко (5 разів на рік) вони споживають м’ясо, але в маленьких кількостях. Бобові, цільнозернові, фрукти, овочі, насіння і горіхи – ось що допомагає їм жити довго, а головне – якісно!

In oil veritas

Особливу увагу авторка надає користі оливкової олії екстракласу (Extra Virgin). Стверджує, що її вплив на організм ледь не магічний. 2-3 столових ложки якісної нерафінованої олії забезпечують мозок денною нормою вітамінів. Не можете випивати чайну ложку олії зранку? Окей, додавайте в салати, але споживайте її! Це як масло для роботи мозку, без нього йому важко. Також вона наголошує на користі куркуми, яка допомагає організму захищатись від провідників хвороби Альцгеймера і на споживанні салату з листя кульбаби. Так-так, тієї, яка росте в нас просто під ногами.

Кілька порад

  • мозку дуже потрібна любов. Якщо ви здорово харчуєтеся, мозку цього недостатньо. Йому потрібні теплі розмови з родиною і друзями, обійми і ніжність коханої людини. Він все відчуває, і від цього омолоджується. До речі, настільні ігри приємно навантажують мозок, тому не забувайте про них;
  • здоровий сон. Багато хто ним нехтує заради справ, але страшенно шкодить собі цим. Під час сну мозок відключається і оновлюється. А якщо не оновлювати мозок, то що з ним буде?;
  • хоча б невеликі фізичні навантаження. Займайтеся так, аби пришвидшувалось серцебиття, і ви пітніли. Якщо у вас немає часу на спортзал, ходіть пішки. Хоча б 40 хвилин пішої прогулянки у швидкому темпі – і ваша старість так само швидко відійде в бік;
  • мозок любить якісний чорний шоколад і какао, океанічну рибу, а ще більше любить горіхи, насіння, омегу-3, бобові і всі свіжі овочі та фрукти;
  • іноді мозку потрібні голодування. Саме так, періодичні голодування позитивно впливають на весь організм, адже тоді він фактично не працює і перезаряджається. Пийте в цей день багато води і трав’яного чаю. Або почніть хоча б з 14-годинного голоду під час сну. Це не так важко, як ви собі зараз уявили.

І візьміть до уваги, що чим ви годуєте свій організм, тим він і платить вам. А все некорисне просто нарощує живіт, закупорює судини, тисне на серце і вискакує прищиками на обличчі.

«Майбутнє в наших руках і в нашій тарілці» – ось головний посил книги. Тому вона буде цікава всім, хто турбується про своє майбутнє.

Подібні книги

Цитати

«Роками я питала безліч пацієнтів: «Яких проблем зі здоров’ям ви боїтеся найбільше?». Найчастіше бояться доживати віку з деменцією. Найпоширенішою причиною деменції є хвороба Альцгеймера, що забирає пам’ять. Можливість втратити хід думок або забути дорогих людей є причиною серйозної тривоги, страху і стресу».

 

«Харчування для мозку не лише попереджає хворобу, а й справді допомагає йому працювати на повну щодня».

 

«По правді кажучи, в наших руках зосереджено більше влади, ніж ми вважаємо. Силу особистого вибору часто недооцінюють через зручну тенденцію західного світу боротися з симптомами за допомогою ліків або хірургічного втручання. Однак спочатку слід було б врахувати менш ризиковані і часто більш ефективні заходи, наприклад, правильно харчуватись».

Марта Мартинюк
В мене є два хобі - книги і спорт, будь-який. Страшенно люблю здорове харчування, маркетинг, тренажерний зал і мудру літературу.

15 thoughts on “Здорове харчування для легкого мислення: рецензія на книжку «Їжа для мозку. Наука про розумне харчування»

    Залишити відповідь