Як не заблукати у лабіринті-цвинтарі забутих книжок

Що трапляється з рукописами, яким не судилось перетворитись на друковану книжку? Що трапляється з книжками, які так і не знаходять своїх читачів? Що трапляється з відомими творами, які винищує невблаганний і неминучий ворог – час? Усі вони знаходять своє місце на одній із мільйонів полиць… на Цвинтарі Забутих Книжок.


Не Умберто Еко і не Ден Браун


Цвинтар Забутих Книжок – плід уяви іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона. Літературні критики та книголюби частенько порівнюють Сафона з Еко та Брауном і це дійсно допомагає вирішити дилему читати/не читати. Вам подобається творчість Умберто Еко або Дена Брауна? Тоді читайте:) Не подобається? Тоді все рівно читайте, бо цикл Сафона – більше ода книжкам, авторам та вірним книголюбам, ніж будь-що інше.

carlos_ruiz_zafón_4
Фото: Ferran Nadeu

Повернемось до самого письменника. Хто він такий? Зараз Карлос Руїс Сафон – це один із найвідоміших та найпопулярніших письменників світу, а також він трохи чаклун. Автор статті вважає саме так не без причини – перша книжка циклу «Тінь вітру» (2001 рік) стала найуспішнішою іспанською книжкою з часів історії Мігеля де Сервантеса Сааведра «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі» (1605-1615 рр.). І це ще не кінець. Друга книжка циклу «Ігри Янгола» (2008 рік) побила рекорди продажів за всю історію Іспанії!


Цвинтар Забутих Книжок – це лабіринт


У всіх сенсах. По-перше, це лабіринт-цикл романів:

  • Тінь вітру
  • Ігри Янгола
  • В’язень Неба

У такому порядку книжки були написані й у такому порядку автор статті пропонує їх читати. Не хочете читати по порядку? Сафон підтримує ваш бунтарський настрій і грає з вами у гру – читайте так, як вам заманеться. Всі книги пов’язані дечим більшим, ніж просто стилем написання та деякими персонажами. Вони пов’язані ідеєю, яка перетворює кожну книжку на шматок лабіринту. Складіть їх докупи й блукайте в ньому, насолоджуйтесь історіями та загадками, які точно трапляться на вашому шляху, куди б ви не пішли.

По-друге, Цвинтар Забутих Книжок – це у прямому сенсі книжковий лабіринт. Якщо ви любите читати, чому досі про нього не знали? Відповідь проста – туди не так легко потрапити. Тільки деякі книголюби столиці Каталонії знають таємницю цього місця і тільки справжній любитель літератури може отримати запрошення одного з них приєднатись до спільноти хоронителів.

Як дізнатись «справжній» книголюб чи ні? І знову все просто. Карлос Руїс Сафон потурбувався, щоб кожен читач циклу дізнався про Цвинтар Забутих Книжок і про звичаї, і про правила, які діють на його території. Ви про них знаєте? Вітаємо! Ви один із носіїв таємниці цього містичного лабіринту. Так, ви – хоронитель! Не забудьте поділитись секретом з кожним, хто гідний цієї честі.

Читати: 40 найбільш заплутаних трилерів. Перша десятка


сафон_2

Тінь вітру


… твір – це лист, який письменник пише сам собі, щоб розповісти собі про речі, про які іншим чином не можна дізнатися.

Перша книжка циклу, яка знайомить нас з сім’єю Семпере та Цвинтарем Забутих Книжок. Важко розповісти про будь-яку сюжетну лінію, щоб не зіпсувати солодке почуття розгадки або не розвіяти містичну атмосферу. Можна впевнено сказати лише одне – кожен книголюб знайде у «Тіні вітру» щось для себе. Адже тут є все:) Купа жанрів, важливих тем та сюжетних ліній змішуються у ще один лабіринт.

– Ти, здається, десь далеко, Даніелю. Ти розмовляв з дівчиною чи ні?
– Слухавку взяв її батько.
– І ви мали приємну дружню розмову
– То був монолог.
– Зрозуміло. Слід припустити, що ти наразі не можеш звертатися до нього «татку»?
– Він сказав мені, що заб’є мене до смерті. Дослівно.
– Упевнений, то було риторичне перебільшення.

Замість підсумку: «Тінь вітру» настільки чудова книжка, що можна роками вагатись чи варто читати продовження.

Читати: 12 книжок для відчайдушних книголюбів


сафон_3

Ігри Янгола


Не треба соромитися свого страху. Страх – ознака того, що людина зберегла здоровий глузд. Лише круглі дурні нічого не бояться…

Друга книжка циклу, яка скрізь віки переносить нас у Барселону за багато років до подій «Тіні вітру». На її сторінках ми зустрінемо головного героя – молодого письменника Давида Мартіна та букініста Семпере, з котрого почнеться історія вже знайомої нам родини (читайте «Тінь вітру»). У «Ігор Янгола» не така масштабна павутина сюжетних ліній, як у попередньої книги циклу, але від цього гра не стає менш цікавою. Історія Давида Мартіна та таємничого видавця з Парижу не відпускає ні на мить.

… Розум, з яким людина народжується – це тільки її спорядження. Щоб зробити якісь велику справу за його допомогою, необхідно перетворити свій розум на ефективну і точну зброю… Щоб досягти будь-якої мети, треба мати насамперед амбіцію, а потім талант, знання й, нарешті, сприятливу нагоду.

Замість підсумку: коли перегорнута остання сторінка, залишається ще багато питань та нестримне бажання поділитись своїми враженнями з тим, хто вже все прочитав, адже у цій книжці Карлос Руїс Сафон лише задає важливі питання, не давши жодної відповіді.

Читати: Літо читання: read & travel


сафон_4

В’язень Неба


Где-то я читал, что по сути своей мы никогда и не были такими, как прежде, и наши иллюзии – это всего лишь воспоминания о том, чего никогда не существовало…

Третя книжка циклу, яка стала фінальним акордом циклу й поєднала персонажів та історії двох попередніх частин. Сюжетні лінії головних героїв «Тіні вітру» та «Ігор Янгола» зустрілись, переплелися та логічно завершились на фоні історії другорядного персонажу першої частини – Ферміна. Це головний недолік твору. Одна з сюжетних павутинок раптом стала найважливішою і всі події книжки заплелись навколо неї. Ні сам персонаж, ні його історія не викликають відповідної зацікавленості читача (суб’єктивна думка). Як результат – книжка втрачає містичну складову й більше не викликає такого жвавого зацікавлення. Ніякої магії, тепер це просто хороший твір.

Дело в том, что в наши дни очень трудно найти по-настоящему добрые книги, которые поднимали бы настроение.

Замість підсумку: усі три книги прочитані. Ви не можете почати щось інше, бо хочеться ще повернутись до історії Цвинтаря Забутих Книжок. Хоч трошки, хоч на хвилинку поринути у магічний світ Сафонівської Барселони. Як це кінець? Так хочеться продовження! Знову автор підтримує ваш бунтарський настрій і грає з вами у гру – у 2016 світ побачив четверту частину циклу. Роман «Лабіринт духів» став лідером Франкфуртського книжкового ярмарку минулого року. На разі книжку не переклали ні українською, ні російською й видавництва не оголошують планів стосовно публікації «Лабіринту духів». Залишається лише сподіватись, що роман буде на рівні перших частин циклу й стане доступний українському читачеві в 2017 році.


Схожі книги


«Тінь вітру»: якщо взяти за основу тему книг, то є ще щонайменше 11 книжок про книжки.

«Ігри Янгола»: Михайло Булгаков «Мастер і Маргарита», Вільям Хьертсберг «Серце Ангела».
СПОЙЛЕР Також можна додати книжки з темою множинної особистості, наприклад Денієл Кіз «Таємнича історія Біллі Міллігана», Чак Поланік «Бійцівський клуб».

«В’язень Неба»: втрачає деякі риси попередніх частин, тож схожий на будь-який детективний роман.


Катерина Молочко

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

78 thoughts on “Як не заблукати у лабіринті-цвинтарі забутих книжок

    Залишити відповідь