«Я знаю, як їй все вдається»: книга про те, як все встигнути і вижити

Щодня ми зіштовхуємося з питанням «Як встигнути все заплановане і вижити?». Адже в сучасному світі більшість жінок прагнуть не тільки встигати виховувати дітей та займатися буденними проблемами, а й реалізувати себе в професії. А найвідчайдушніші намагаються викроїти хоча б трохи часу на хобі чи спорт. На перший погляд здається, що все це втиснути в 24 години однієї доби неможливо. Та журналістка і блогерка Лора Вандеркам пропонує будувати свої плани не щодобово, а по тижнях. Так ми отримуємо аж 168 годин, з яких значно легше виділити 3 години на спорт чи похід до кінотеатру.


Про авторку


Лора Вандеркам сама є мамою 4 дітей. І при цьому продовжує працювати в журналістиці, вести власний блог та писати книги. Її статті публікують у USA Today, The Wall Street Journal, The New York Times, Fortune. А книги «Что самые успешные люди делают до завтрака», «Книга о потерянном времени. У вас больше возможностей, чем вы думаете» та «Всі гроші світу: що приносить найбільше щастя» – стали бестселерами.

Якщо ви вважаєте, що це нереально – то додам, що ця жінка ще й на захоплення час знаходить і керує хором. Тож у кого, як не в неї, вчитися керувати власним розкладом?


Про що книга


У своїй книзі «Я знаю, як їй все вдається» авторка пропонує метод мозаїчного планування. Тобто планувати день, а вірніше тиждень до найменших деталей. Але для того, щоб ефективно планувати свій день, потрібно чітко розуміти на які дії скільки часу витрачається. Тут Лора Вандеркам пропонує «заповнити хронометражі». Тобто в таблиці розписати свої дії протягом тижня у невеличких часових проміжках по 15-30 хв. І ви здивуєтеся, скільки клітинок у вашій таблиці заповнені зовсім не тим, на що б хотілося витрачати час. До речі, готові таблиці можна скачати на сайті авторки. (Детальніша інформація є в книзі).

Для того щоб перевірити свій метод, у 2013 році Лора почала збирати хронометражі жінок, які «мали все й одразу», тобто: заробляли понад 100 тис. доларів на рік і мали хоча б одну дитину віком до 18 років.

Загалом їй вдалося зібрати 143 хронометражі, на основі яких і робилися всі висновки розписані у книзі. До речі, самі хронометражі теж наведені на сторінках видання. Тож якщо вам цікаво, на що витрачають час успішні жінки, – ця книга те, що треба.


Розставляти пріоритети


«Усі ми — люди, і маємо звичні людські тіла. Тіла ці не здатні функціонувати перманентно, ми мусимо відпочивати – хочемо цього чи ні. Якщо ми не робимо свідомих справжніх перерв у роботі, то починаємо робити це несвідомо, читаючи Фейсбук або перевіряючи власні акції. І ми дуже багато втрачаємо, переходячи з одного стану в інший».

Звісно ми всі про це й так знаємо, але якщо підрахувати скільки часу в день ми приділяємо безцільному блуканню просторами інтернету — то зразу матимемо відповідь на питання: коли знайти час на те, щоб випити кави з колегою, прочитати книгу чи подзвонити батькам?

Авторка переконує, що можна встигати абсолютно все, але за умови правильно розставлених пріоритетів. «Життя, про яке ви мрієте, не можна побудувати завдяки простій економії часу. Все навпаки: спочатку ви починаєте жити так, як мрієте, а вже потім час починає працювати на вас. Якщо ви це усвідомите, то досягнете успіху».

«Я можу відчувати втому, лежачи на дивані, поки мої діти скиглять. А можу відвести їх до найближчого пляжу, де також відчуватиму втому, але діти зможуть погратися, кидаючи у воду камінці. Принаймні у другому випадку я подихаю свіжим повітрям».

Загалом, книга дає чимало порад як якісніше використовувати свій час та радить максимально відмовитися від речей, які не приносять задоволення.  Якщо ви любите свою роботу – то чому б не приділити їй трохи більше часу, а повечеряти в кафе. Та й безсило валятися краще на пляжі, ніж на дивані. А проведені 20 хвилин часу перед сном із книгою будуть значно кориснішими за перемикання реклами на телевізорі або гортання стрічки новин.

Звісно, магічного заклинання, яке навчить зупиняти час чи робити все в рази швидше, у виданні ви не знайдете. Але на прикладах успішних жінок, зможете переоцінити власний розклад та уважніше ставитися до тих 5–ти, 10-ти чи 30-ти хвилинних перерв протягом дня, в які можна встигнути багато важливого.

Не зважаючи на те, що це нон-фікшн література, книга читається дуже легко і навіть захоплююче.

Як зрозуміло з назви, книга — виключно для жіночої аудиторії. І цікавою вона буде тим, хто дійсно, як і учасниці проекту, «мають або ж хочуть мати все і одразу».


Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

14 thoughts on “«Я знаю, як їй все вдається»: книга про те, як все встигнути і вижити

    Залишити відповідь