Зимові новинки від українських авторів

Хоч цьогорічну зиму й зимою-то назвати важко, такою вже вона видалася навдивовижу теплою, але календар ніхто не скасовував. І літературний теж. Серед зимових книжкових новинок знайшлося чимало свіженького чтива й від українських авторів. У сьогоднішній добірці підказок для бінґо ми зібрали їхні новенькі книги на будь-який смак і вік. Тож обирайте, що з укрліту читатимете в останній зимовий місяць!

Non-fiction

Сьогодні кожен так чи інакше дотичний до медіа: ми слідкуємо вже не тільки за новинами, які створюють журналісти, але також за дописами блогерів, пишемо тексти самі та спілкуємось із людьми, яких хочеться розпитувати довго й про все. Тож якщо ви прагнете завжди брати приклад із кращих, обов’язково прочитайте, яким критеріям має відповідати справжнє інтерв’ю, на думку Мустафи Найєма. Успішний та авторитетний журналіст із понад десятирічним досвідом у невимушеній манері на сторінках своєї книги розповів, як варто готуватися до інтерв’ю, на що слід звертати увагу під час нього, які небезпеки підстерігають інтерв’юера в розмові та як працювати із текстом. Цей нон-фікшн не просто корисний своїми рекомендаціями, а й цікавий, містить багато прикладів та інсайтів із журналістської практики Мустафи, лайфхаків та дотепних історій.

Ще один захопливий нон-фікшн від українського автора, цього разу – про мистецтво анімації. Ви здивуєтеся, наскільки глибоко в історію сягають її корені та скільки відомих імен пов’язано з нею! Усім, хто полюбляє мультфільми, книжку художника Нікіти Кравцова потрібно читати обов’язково. З неї ви дізнаєтеся не тільки загальні факти про анімацію, а й чимало таємниць внутрішньої кухні цієї галузі. Сьогоднішні анімаційні фільми – це вже давно не лише кольорові рухомі картинки під веселу мелодію для дітей. Тепер за ними стоять складні новітні технології, талановиті ілюстратори, амбітні менеджери та й загалом люди, які надихають своїм мистецтвом інших.

Унікальний ілюстрований кулінарний записник для українських господинь підготувала знаменита Пані Стефа – дослідниця й популяризаторка галицької кухні, блогерка Маріанна Душар. Окрім того, що стане в пригоді своїми оригінальними рецептами («переписами», як кажуть на Галичині), цей записничок ще й потішить власниць своєю красою. Адже видання оформлене за мотивами екранізації роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія» – фільму «Віддана», що недавно вийшов на українські екрани. Тут чудові ілюстрації, кадри з фільму, на яких можна побачити героїню Стефу Чорненько у всій красі – за готуванням на кухні. А самі рецепти взяті, власне, з роману, для написання якого авторка Софія Андрухович теж свого часу досліджувала автентичну галицьку кухню XIX-XX століть.

Сучасна художня проза

Життя варте того, аби за нього боротися, переконані авторки цієї дійсно важливої книжки. Тут розказана історія успішної журналістки Ніни, для якої в один момент все перевернулось із ніг на голову, як тільки вона почула діагноз – рак. Те, що раніше здавалося важливим, відійшло на задній план. Відчуття й переживання жінки, для якої хвороба стала викликом, мотивує й надихає інших людей зі страшними діагнозами не опускати рук, а знайти, перш за все, внутрішні сили перебороти недугу. Таке випробування часто змінює погляди на життя, допомагає усвідомити справжні його цінності. Не з чуток про це відомо самій Яніні Соколовій, яка минулоріч і сама шокувала всіх своїм зізнанням про хворобу. Успішній телеведучій вдалося побороти рак, стати прикладом для інших і започаткувати масштабний соціальний проєкт задля підтримки онкохворих людей. Ця книжка – його частина: 15 гривень від продажу кожного примірника спрямовується на проєкт «Я, Ніна».

Ця зима принесла поціновувачам української фантастики чергове поповнення в серії «Альтернатива». Новий роман Володимира Кунзнєцова «Закоłот. Невимовні культи» переносить читача у майбутнє, в якому мешканці Землі, Місяця та Марсу утворили Нову Імперію і разом протистоять потойбічним істотам. У книжці поєдналися пригодницький мотив, елементи кіберпанку, філософське підґрунтя і космічний антураж. До чого призведе буремний заколот на одному з кораблів Об’єднаного Флоту Імперії? І чи зможе звільнений бог Ґаґантоа, що з прадавніх часів перебував у полоні на Землі, привести об’єднане людство до перемоги у війні масштабів усієї Сонячної системи?

Авторка популярних українських жіночих романів Дарина Гнатко з початком нового року вже встигла потішити шанувальниць своєї творчості свіжою книжкою – «Гніздо Кажана». Нотки містики і хитросплетіння долі, що оточують родинний маєток Кажанівських, починають звучати все гучніше напередодні весілля Романа і Лізи, яка замість свого нареченого тепер звертає увагу на його кузена. Подейкують, що один із Кажанівських сотню років тому продав душу нечистому і зводив з розуму дівчат, які від нерозділеного кохання накладали на себе руки. Як ця родинна легенда вплине на молодих людей і чи варто її ігнорувати? В будь-якому випадку, проти усього зла, яке загрожує вдертися у життя зовні, дієвим залишається один рецепт: щира любов і непохитна віра.

Народна магія, містика, трагічні смерті, кровна помста і заплутані родинні таємниці – все це й не тільки в новій книзі Тетяни П’янкової, яка вже доступна для передзамовлення. Сучасний роман про кохання від фіналістки конкурсу «Коронація слова» обіцяє захопити читачів насиченим сюжетом. Герої шукатимуть усіх можливих способів знешкодити руйнівну силу прокляття заговорених ляльок, що діє протягом сорока днів – термін, відведений кожній душі на те, аби остаточно перейти із земного світу в потойбіччя. Чи вдасться їм спокутувати чужу провину й розплутати нарешті вузол загадок і спогадів, читайте в зимовій новинці «Чужі гріхи».

Таємницю, про яку йдеться в заголовку цієї новинки, головні героїня Кіра дізнається зовсім випадково, внаслідок трагедії, що забрала в неї батьків. Однак ця таємниця допомогла їй в майбутньому повністю змінити своє життя. Завдяки містичним потокам, що відкрилися їй у таємничому храмі на безлюдному острові, Кіра здобула усе: успіх в письменницькій кар’єрі, бажане заміжжя, але разом із цим всім – заздрість недоброзичливців. А це, як відомо, велика руйнівна сила, і якщо її не опанувати, ненависник може піти на все, навіть на… вбивство. В якийсь момент книга Маргарити Сурженко «Вона знає таємницю» перетворюється на детектив, якому містичний бекґраунд забезпечує небанальний сюжет.

Комікси

Майже усі фантасти, які намагаються у своїх творах передбачити майбутнє, сходяться в одному – вже зовсім скоро людям може стати тісно й нецікаво на своїй рідній Землі, і вони почнуть колонізувати інші планети та досліджувати безмежні глибини космосу. А що, якщо вони все ж виявляться не єдиною розумною расою в цьому Всесвіті? Конкістадори із Синьої Зорі, завойовники на залізних кораблях пускаються в мандри просторами космосу, вони вже стали легендою для своїх сусідів по Всесвіту. Герой коміксу Ярка Філевича – відчайдушний Колоніст – дотепний персонаж, який викличе щиру симпатію у читачів. Він вкотре змусить задуматися над призначенням всього людства і доведе вам, що в нього все ще варто вірити.

Підліткова література

Книжка про пригоди юної Мії дозволить підліткам багато в чому впізнати себе, а дорослим – краще зрозуміти складний і сповнений сумнівами світ тінейджерів. 16-річна дівчина опинилася поміж двома «вогнями» – з одного боку, вона не хоче стати черговим пунктом у списку трофеїв Дениса, першого красеня всієї школи, але з іншого, вирушає на рок-фестиваль в компанії друга Таріка, який чомусь починає поводитись вже не зовсім, як друг. Є ще й третій «вогонь» – це Міїна мама, яка тяжіє до тотального контролю над дочкою. Тому коли батьки від’їжджають на тиждень, дівчина з радістю використовує цю нагоду, аби гульнути на фестивалі. «Одного дня вона розкаже» – це книжка не тільки про пригоди, а й про булінг, зовсім не дитячі таємниці підлітків та непрості взаємини у складному віці.

Дебютна книжка письменниці Євгенії Завалій «Це всі ми», яку проілюструвала Марія Фоя, присвячена актуальній темі забруднення довкілля. Завдяки цьому виданню підлітки можуть не тільки дізнатися більше про сміття та його вплив на екологію, а й про шляхи розв’язання таких проблем – наприклад, сортування відходів та громадський активізм. «Це всі ми» розповідають історію 13-річного Андрія та його друзів, яка стає підтвердженням того, що кожен, навіть дитина, може зробити свій внесок в порятунок планети, і ці маленькі справи насправді змінюють наше життя.

Дитячі книжки

Корисні поради для дітей, які збираються відвідувати садок, зроблять їхню адаптацію в нових умовах легкою і безболісною. В доступній для малят формі книжка розповість їм, що не варто боятися змін і того, що на них чекає в садку. Окрім того, що «Я сьогодні йду в садок» дуже практична, інтерактивна й корисна, вона ще і пізнавальна: звідси можна дізнатися, як влаштований садок, які в ньому є кімнати та для чого вони призначені тощо. Також особлива увага приділяється соціалізації дитини в садку, її взаємодії з іншими дітьми на прогулянках, святах чи під час їжі або тихої години. Для батьків маляток 3-5 років ця перша книжечка із серії «Добрі дорослішання» стане незамінним помічником, а малечі вона допоможе менше сумувати за батьками, залишаючись в садку.

Зимові новинки від українських авторів 0

Грася Олійко «Історія, яку розповіла Жука» (Видавництво Старого Лева, 2020) - (в друці)

Також для наймолодших читачів зимову новинку підготувала ілюстраторка Грася Олійко. Її книга-картинка про двох бездомних песиків Жуку та Сіріуса безумовно розчулить дитячі серця. Вона розповість малятам, наскільки важливі для приручених тварин любов та опіка людей, особливо ж – коли надворі зима. А також про те, що тварин не можна кидати на узбіччі, про них потрібно дбати, і тоді всі навколо будуть щасливі, голодні песики більше не будуть самотньо бігати у страшному лісі, а родина отримає справжніх друзів. Також «Історія, яку розповіла Жука» навчить дітей правильно обходитися з домашніми улюбленцями, прибирати за ними на прогулянках і водити до ветеринара.

Іноді слухати своє серце набагато важливіше, ніж думку навколишніх. Тепер про це точно відомо Рибі, яка мешкає у ставку, з дебютної книжки Яни Сотник. Її історія про те, як натхненна Сонцем, вона хотіла співати й танцювати у своєму ставочку, але інші мешканці водойми вирішили, що рибам така поведінка не притаманна, і взагалі – Риба заважає їм займатись «важливішими» справами. Засмутившись, бідолашна Риба уже готова була відмовитися від своїх творчих поривань, але вчасно почула поклик свого серця. «Рака така, або Риба, яка співає» – яскрава книжечка, яка навчить малят не поспішати відмовлятися від своєї мрії навіть тоді, коли обставини складаються не найсприятливішим чином. І піддаватися відчаю теж не варто, адже якою б не була темрява навколо, зранку все одно знову зійде Сонце і зігріє всіх своїми променями.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

1 579 thoughts on “Зимові новинки від українських авторів

    Залишити відповідь