Людина-таємниця, хто він насправді: Вільям Шекспір

Серія книг «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» розповідає про цікавих і важливих постатей у різних сферах діяльності — від політики до моди, від кіно до високих технологій. Одна з таких книг видавництва ІРІО присвячена великому драматургу та непересічній особистості Вільяму Шекспіру. 

Хіба існує у світі людина, яка б ніколи не чула його імені? Людина-легенда, одночасно одна з найвідоміших та найзагадковіших особистостей в історії. Чоловік, який залишив після себе справжній скарб – у вигляді п’єс та сонетів і не лишив майже нічого, якщо говорити про його біографію. Ми “зустрічаємо” його всюди: коли читаємо книжки або вивчаємо англійську, йдемо у театр або дивимося телевізор…та чи багато ми про нього знаємо? Непересічна особистість, видатний драматург та поет, величний та дуже загадковий Вільям Шекспір – саме йому присвячена чергова біографія для дітей від видавництва ІРІО.

Якщо ви читали мої попередні дописи про цю серію, хочу зазначити: нічого не змінилося. В книгах доступна та цікава подача матеріалу, прекрасні ілюстрації та підсумкові питання в кінці кожного розділу. Все, щоб зацікавити дитину – і, повірте мені, це працює. Тож, хто він, Вільям Шекспір? Хлопчик, який народився в маленькому містечку, яке ледве налічувало дві тисячі жителів. Ба більше, дата народження Шекспіра – лише припущення, адже у ті часи записували лише найголовніші дати, як-от хрещення, весілля та смерть. Чи знали ви, що означає прізвище великого драматурга? А про походження його батьків? Через що довелося пройти цій парі, щоб одружитися?

Родина Вільяма стала заможною, адже батько багато робив для добробуту своїх рідних. Тому маленький Вільям вчився у школі й навіть планував вступати до університету. Але, не так сталося, як гадалося – родину спіткали негаразди і юний Шекспір був змушений кинути навчання, щоб допомагати батькові. У біографії є декілька цікавих фактів про навчання того часу, як-от “вбивання” знань в учнів. Цікаво, що вчитель, який вчив мовам Вільяма, не дуже добре знав англійську. Та що там, її взагалі тоді мало хто добре знав. Саме Шекспір пізніше створить ту мову, яку ми вивчаємо сьогодні.

Найцікавіше те, що у біографії Вільяма є прогалини. Наприклад, ніхто не знає чим займався юнак, коли залишив школу. Всі роблять припущення, але правди так ніхто і не знає. А якщо прочитати його комедії та драми, їх можна зробити безліч: Шекспір міг бути як учителем, так і мандрівником, моряком або навіть кухарем. А “виринає” з цих загадок хлопець прямісінько на своє весілля. Чи знали ви, що дружина драматурга була старшою за нього? Та чому саме з нею юнак вирішив взяти шлюб? І навіщо Віллу потрібен був спеціальний дозвіл на одруження? Скільки дітей було у Шекспіра, коли йому виповнився двадцять один рік? І як він опиниться у Лондоні?

Попри проблеми, провокації та навіть чуму, яка повзла Лондоном, Шекспір творив. Ба більше, у місті діяли заборони на театри! Однак, Королева Єлизавета дуже любила спектаклі й хто ж, як не Шекспір, міг посприяти королівським вподобанням. З’являлися його відомі сонети, у яких драматург звертався до якогось юнака (якого?) та п’єси, які швидко ставали популярними. Шекспір став актором в одній з найкращих труп країни й виступав перед самою королевою! До речі, чи знали ви, що жінки не грали у спектаклях, а жіночі ролі виконували чоловіки? А які назви були у труп і чому саме такі? Як працював Шекспір, де брав ідеї для своїх творів і чому його можна порівняти з сучасними режисерами? Коли з’явилася перша велика трагедія Вільяма?

На жаль, Вілл багато працював і не часто відвідував свою сім’ю. Він не був бідняком і завжди забезпечував рідних усім необхідним. Прийшов час зробити щось більше. Що саме зробив Шекспір для своєї родини? Чим так сильно потішив старого батька та свою дружину? Чим виділився у рідному містечку? І що зробив для Лондона, коли вночі прийшов з теслярами до “Театру”? Та в чому секрет популярності “Гамлета”?

День смерті Шекспіра збігається з днем його народження. Таємничий чоловік, життя якого було настільки відкритим і водночас залишило стільки загадок для сучасників. Читаючи заповіт драматурга, вчені сумніваються, що цей документ та велика кількість неймовірних творів – справа рук однієї людини. Хтось намагається визначити, ким насправді був цей чоловік і хто ховався за його іменем. Хай там як, а спадок Вільяма Шекспіра – неймовірний і, хто б це не був, він зробив величезний внесок у мистецтво, драматургію, історію та літературу. І не тільки Англії.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

133 thoughts on “Людина-таємниця, хто він насправді: Вільям Шекспір

    Залишити відповідь