Вивчити фізику, підкорити космос, врятувати Землю

Єдиним шкільним предметом, з якими в мене ну ніяк не складалися приязні стосунки, була фізика. Я чесно намагаюся виправити це тепер, у дорослому віці. Але один з найвідоміших бестселерів, «Коротка історія часу» Стівена Гокінга, теж виявився мені не по зубах. Тож уявіть, як я зраділа, коли дізналася, що «ВСЛ» видало лайт-видання напрацювань відомого вченого, написане у форматі дитячої книжки. Так, разом з семирічною донькою, ми почали знайомитися з такою цікавою і складною наукою.

Батько, донька і улюблений учень


Авторами захопливого дитячого наукпопу значаться знаменитий астрофізик Стівен Гокінг та його донька Люсі. Вчений знаменитий не лише своїми теоріями, але й тим, що, будучи практично повністю знерухомленим внаслідок хвороби, він веде активне наукове і суспільне життя, з допомогою «комп’ютерного голосу» читає лекції і спілкується з людьми. Цебто саме життя Гокінга – це вже супер-яскравий приклад всесильності науки. Люсі – середуща донька астрофізика, журналістка і письменниця. Але ще одним співавтором, ім’я якого на палітурці не значиться, став Крістофер Ґальфар, улюблений учень Гокінга, дисертація якого була присвячена чорним дірам.

Результат пошуку зображень за запитом "hawking lucy stephen"
Фото: dailyentertainmentnews.com / Люсі та Стівен Гокінг

Мандрівки (з) Космосом наяву


Хлопчик Джордж, погнавшись за своїм непосидючим кабанцем, потрапляє до таємничого сусіднього будинку. Тут для нього дивне геть усе – маленька дівчинка-фантазерка, її неуважний тато-вчений, вщерть напхана науковими книжками бібліотека, а надто ж – Космос, найпотужніший комп’ютер у світі. Для Джорджа, який росте у сім’ї екологічних активістів, які вважають науку і техніку найбільшою загрозою природі, таке технічне диво здається геть неймовірним. А найбільшою несподіванкою стає те, що з допомогою Космоса можна мандрувати відкритим космосом. Так-так, наяву.

Таке грандіозне знайомство, звісно, має для хлопця сповнене пригод продовження. Для читача – теж. На вас чекатиме подорож верхи на кометі, участь у міжшкільному конкурсі наукових проектів, підступність вчителя, зірки, планети і чорні діри. Ви дізнаєтеся, чи є у Всесвіті інша Земля, як народжуються зірки, чи можна вибратися з чорної дірки і що важливіше для людства – шукати інший дім чи спробувати врятувати той, який є.

Результат пошуку зображень за запитом "George's Secret Key to the Universe"
Ілюстрація із оригінального видання

Наука плюс пригоди і трохи реалій шкільного життя


Як і кожне порядне науково-популярне видання, «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» містить багато наукової інформації – цифр, фактів, гіпотез. Втім, автори нею не перевантажили текст, а винесли на окремі вставки. І от поки герої пролітають мимо Сатурна (наприклад), ти можеш все-все прочитати про цю планету. А можеш і ні, якщо тобі не дуже цікаво, яка у нього маса і скільки триває там рік.

Ще у книзі є приголомшливо красиві кольорові вкладки-ілюстрації, на яких галактики і туманності демонструють усю свою велич. На форзаці й палітурці є теж декілька цікавинок (скретч-покриття, наприклад), тому дитині – та й дорослому теж – сам процес читання приноситиме неабияку втіху.

Також приємно, у «Джорджі…», попри весь наукпоп і пригоди, автори заторкнули і типово підліткові теми – буллінг у школі, конфлікти й непорозуміння з батьками, дружба, довіра і так далі. Шкільні вчителі, до речі, теж не найдостойніше виглядають. А один із них і взагалі виявляється таким собі «доктором Зло». Що, мабуть, досить-таки відповідає дитячим уявленням про «улюблених» педагогів.

Учитися – цікаво


Як на мене, сама в цьому – основний меседж і головна переваги книги. Вона доводить, що навчатися – цікаво, а наука – не нудний перелік цифр, а територія, повна уже здійснених і майбутніх відкриттів. А ще наука має цілком практичне і дуже важливе застосування – з її допомогою можна, скажімо, врятувати планету.

Кому читати


Гуманітаріям, які ще зі шкільних літ переконані, що вся ця фізика їм зовсім не потрібна, школярам, які саме ступають на територію точних наук, тим, кому цікавий космос, хто хоче в мега-доступній формі ознайомитися з основними теоріями Гокінга, а також батькам, які хочуть привити дитині інтерес до навчання.

Пряма мова


«Наша планета – дивовижна. І вона – наша. Ми належимо їй, ми складаємося з тих самих речовин, що й сама планета. І ми мусимо її доглядати».

«Якщо десь і ж ще одна Земля, то вона далеко-далеко звідси. Шукати нові планети й світи – дуже цікаво. Проте, хай там як, все одно хочеться повертатися додому. Мусимо зробити все можливе, щоб за сто років на Землю все ще можна було повернутися».

«Щоб відчинити двері до Всесвіту й допомогти Землі, ви не мусите шукати таємного ключа. Є ключ, яким можуть користуватися всі, – треба тільки навчитись. Це – фізика. Саме вона допоможе зрозуміти Всесвіт довкола нас».

Схожі книги:
«Джордж і скарби космосу» Люсі Гокінг, «Як створити Всесвіт з 92 хімічних елементів» Едріан Дінгл, «Корабель уяви» Ольга Масалітіна.

Віталіна Макарик

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

168 thoughts on “Вивчити фізику, підкорити космос, врятувати Землю

    Залишити відповідь