Читання на вихідні: 10 книжок, які зроблять відпустку ближчою

У червні легко мріється про море чи гори, але, якщо відпустка запланована аж на липень-серпень, доведеться запастись терпінням або ж книжками, з якими цей час промайне непомітно. 

Продовження культової історії про Франческу (принаймні втричі товстіше) – математичну генійку, яка працює у НАСА разом з оповідачем Джорджіо. Вони стоять ногами на землі і управляють польотами у космосі – справжнісінька робота мрії. До речі, від подій, змальованих у першій частині «Франчески» герої встигли отримати підвищення і офіцерські звання, а ще – здружитись більше. Автор розкриває низку проблемних питань та зачіпає теми толерантності, командної роботи та надважливого пошуку порозуміння.

Східний синдром – різновид поствоєнного синдрому, який виникає у тих, хто повернувся з війни на сході України. «Адвокат», «Турок» і «Скеля» зустрілись в зоні бойових дій – і це змінило їхні життя більше, ніж сама війна. Юрист Вася не може знайти собі місця, програміст Макс залишає ІТ, а Тані здається, що вона нарешті зуміла втекти від чоловіка-садиста, бо в Україні російський військовий її не шукатиме. Іронія долі, що на війні вони були дуже близько одне від одного. Що з героями буде далі, чи зуміють вони подолати східний синдром? 

Ієронім Босх вибивається з когорти митців, які стали популярними вже після смерті. Він не належить до тих, чий хист визнали через століття. Його твори високо цінували ще на початку художньої кар’єри. В нього була ціла майстерня та купа помічників, його сюжети підробляли ще тоді – саме тому зараз так важко встановити авторство. Ікони, написані Босхом, були не тільки релігійним атрибутом, а й твором мистецтва – ось так от одразу. Їх прагнули королі та можновладці, але не всі могли собі дозволити. Тож це портрет успішного мистецького бізнесмена ХVI століття.

Славетна і улюблена з дитинства Роня тепер у коміксі. Перша частина розповідає про народження дівчинки та блискавку, яка в той же момент вдарила в твердиню. Читачі бачать Роню допитливою сміливицею, яка невтомно досліджує усе довкола. Ліс вчить її стежити за можливими небезпеками, дарує їй друзів серед звірят, а ще зводить з давнім батьковим недругом- Борком. Чи зрадіє чолов’яга Роні і чим закінчиться ця зустріч? Яскравий і добрий комікс для веселого проведення часу дітей від 9 до… 109 років. 

Що ви знаєте про сучасну українську літературу? Читали Жадана, Андруховича, Кідрука? Навіть вийшли за межі цієї загальновідомої трійки? Та, мабуть, знання ваші не дорівняються до тих, що має літературна критикиня Тетяна Трофименко. Вона розповість, яка критикувати, не зважаючи на імена – адже у будь-якому випадку треба дбати про розвиток літератури; на які твори обов’язково треба звернути увагу, щоб бути в курсі сучасного літературного процесу, та яка все ж ця сучасна українська література, про яку всі говорять, але мало хто уявляє її масштаби.

Збірка короткої прози Тіни Гальянової – це безліч химерних сюжетів, які захоплюють з першого слова. Письменниця творить новий світ, який, здається, бачить на власні очі, і картинку читачеві передає дуже точно. Мінус цієї книжки у тому, що вона швидко закінчується, хіба строго дозуватимете історії, але це, мабуть, не вдасться, адже неможливо втриматись від морозива у шалену спеку. Якщо ви шукаєте щось, щоб було не схоже ні на що, що ви читали досі, то «Химеросховище» – прекрасний варіант. 

Для любителів епістолярій – вам потрібна ця книжка. І вашим дітям теж, адже це щире спілкування 11-річної дівчинки та дорослого філософа на вічні теми, теми, які цікаві всім. Нора та Вітторіо не просто розмірковують про буття, душу та плинність часу. Вони вигадують особливий простір, де дискутують з відомими філософами – таку собі кав’ярню, де можна подискутувати з Платоном та Арістотелем, порівняти свої погляди з переконаннями мислителів ХІХ століття. У такому листуванні минає майже два роки, під час яких ми бачимо дорослішання Нори і еволюцію її філософії.

Критичне мислення – чи часто ми ним користуємось, коли клікаємо на гучний заголовок, «який підірвав інтернет»? Чи частіше забуваємо про невблаганні факти, повівшись на нав’язані погляди, маніпуляції? «Зубожіння» та покращення вже сьогодні – ви ж не раз чули такі лозунги. Можливо, ви в них і не вірите, але політичні сили, які ними оперують стабільно мають добру підтримку. Чому так? От Стівен Пінкер і взявся розвінчувати все те, що бездоказове. Його праця – мікс соціальної психології, наукових розвідок та філософії, а ще вона дотепна.  

Продовження казкової та фентезійної саги про Лів Зільбер, для якої відкритий неймовірний світ сновидінь, тож дівчина поринає у нього з головою, спочатку не помічаючи, що довкола відбувається щось незвичайне. Та коли вона зупиняється на мить, то розуміє, що на Мію – молодшу сестричку – чигає небезпека: на неї полює невідомий зловмисник, який ховається у пітьмавих закутках. Дівчата не підозрюють, хто це, адже це мій зачаїтись і Повелитель тіней, і хтось з нечистою душею з реального світу.

Назва, яка чіпляє, історія, яка захоплює. Це – не банальна історія успіху, де все вдалось, це – історія злету, який перекреслила серія помилок. Історія про крах і новий початок. Андрій Оністрат був міняйлом і став власником банку, талановитий спортсмен – амбітний та цілеспрямований керівник. Чому його бізнес прогорів? І як автор виборсався з моря проблем, які раптово на нього звалились. «Як я…» – це не просто книжка-застереження, а книжка-віра в те, що той, хто не здається, все ж досягне успіху, що б не сталось».

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

7 thoughts on “Читання на вихідні: 10 книжок, які зроблять відпустку ближчою

    Залишити відповідь