Вчимося читати по складах: 10 книжок-тренажерів українською мовою

Як навчити дитину читати? Ось чотири прості етапи. Перший – навчіть її поєднувати голосом дві букви, спочатку голосні, а потім голосну та приголосну. Другий – тренуйте читання закритих і відкритих складів. Третій – переходьте до двоскладових, а далі й трискладових слів. Четвертий – читайте короткі та зрозумілі речення. Поступово ускладнюйте тексти. Більше книжок з корисними порадами та дієвими підходами для читання по складах українською у добірці блогу Yakaboo.

Я хочу читати

Надія Малащенко

Якщо часу обмаль, а ви поставили собі за мету швидко опанувати читання з дитиною, тоді цей посібник – те, що треба. На відміну від Букварика, «Я хочу читати» не вимагає від нащадка довгого поступового запам’ятовування літер. Тут відразу задіяні всі літери, їх потрібно лише підказувати дитині, тоді процес навчання буде легким і цікавим.

Для дорослих посібник доповнено QR-кодами. Скануєте та переходите до відеопояснення, яке допомагає керувати процесом навчання та спрямовувати у правильному напрямку.

Читанка Надії Малащенко підходить для інклюзивної освіти та роботи з особливими дітьми.

Буквар для дошкільнят. Читайлик

Василь Федієнко

Дитячі книжки цього автора мають надзвичайну популярність. Чому? Надія всіх мам майбутніх першокласників Василь Федієнко навчання перетворює на захопливу гру. Діти не лише з радістю виконують завдання, а й запам’ятовують більше інформації.

«Буквар для дошкільнят. Читайлик» – це п’яте перероблене та доповнене видання. Під час його створення використано новітні доробки українських і закордонних мовників, педагогів і вчених.

У книжці навчальний текст раціонально поєднано з ілюстраціями і додатковим матеріалом. Для батьків на кожній сторінці розміщено методичні поради щодо роботи з різними типами завдань.

Витрачайте 7-15 хвилин щодня і вже за пів року дитина читатиме.

Книга для читання та розвитку зв’язного мовлення

Василь Федієнко, Алла Журавльова

Книжка підходить для дітей, що вже опанували буквар і працюють над технікою читання. Її поділено на 6 розділів, над якими потрібно працювати послідовно: тексти з малюнками замість слів, вставляємо «загублені» слова, знаходимо кінцівки речень, читаємо тексти-путанки, вчимося ставити питання, складаємо розповідь за ключовими словами. Завдяки цьому посібнику дитина не лише навчиться читати, а й правильно і чітко висловлювати свої думки.

Твори невеличкі, тому дитина з легкістю зможе прочитати будь-який за одне заняття. А великий шрифт текстів, поділ складних і довгих слів на склади полегшить сприйняття матеріалу. Тривалість заняття залежить від навичок дитини, але не повинна перевищувати 15-20 хвилин. Головне правило – виконуйте заняття у позитивному настрої та до появи ознак втоми і неуважності.

 

Велика книга дошкільняти

У цій книжці зібрано максимум навчального матеріалу для підготовки дитини до школи та підвищення рівня ерудованості.

Читанню відведено важливе місце. Пізнання навколишнього середовища, формування навичок читання по складах і письма, оволодіння математичними знаннями та вмінням рахувати – з «Великою книжкою дошкільняти» без проблем.

Увесь матеріал розбито на уроки, що допомагає розпланувати заняття раціонально та запобігти перевтомі дитини. До кожного розділу є тести, що покажуть рівень оволодіння новим матеріалом, а також допоможуть повторити те, де є прогалина в знаннях. Ось зразок питань: скільки літер в українському алфавіті, які птахи першими прилітають з вирію, скільки звуків в імені Юра.

Поданий матеріал стане в пригоді не лише в школі, а й у щоденному житті.

Академія дошкільних наук. Підготовка до школи

Олена Карпенко, Тетяна Квартник, Світлана Бондаренко

Посібник створено спеціально для шестирічок, з урахуванням їхніх потреб і психології.

У книжці охоплено логіку та математику, розвиток мовлення, читання по складах, світ навколо та англійську мову. Безперечно, якщо вас цікавить суто читання, тоді краще вибрати інший варіант, але якщо у вас немає ще жодного посібника, тоді ця книжка замінить відразу 5. Завдання розбито за тематичними розділами, тож можна виконувати спочатку завдання з математики, тоді братися до читання та англійської. Різний матеріал не дасть дитині знудитися. 

Навчання читанню починається з опанування української абетки та закінчується текстами, що вже не поділено на склади. Шрифт великий, тому дитині буде зручно читати.

 

 

Великий набір. 30 ігор для навчання.
Математика, мова, логіка

Для непосидючок, яким важко взятися за книжки, ми відшукали настільну гру!

30 ігор, що приносять одночасно позитивні емоції, азарт і знання. У комплекті 3 ігрові поля – для мовної, логічної та математичної ігор-ходилок, картки, грошові купюри, фішки, кубик та інструкція. Ігри допоможуть оволодіти необхідними дошкільнятам знаннями: складати слова та читати, лічити та розв’язувати приклади, рахувати гроші та знаходити шлях з лабіринту.

Зачарована школа

Петр Шульц

Книжка входить до серії «Малюнкове читання». Це означає, що текст наповнений не лише словами, а й малюнками. Наприклад, слово «будинок» замінено на зображення. Дитина, повинна словами назвати те, що вона бачить на картинці. А ще не забути про правильний відмінок.

Крім навчання, «Зачарована школа» пропонує розваги та пригоди. Петр Шульц у книжці оповідає історію трьох чаклунок – Моді, Дебі та Боні. Усі вони з різною вдачею та інтересами. Моді захоплюється технічними досягненнями, Дебі любить усім допомагати, а Боні така балакуча, що будь-кого заговорить. Але їх об’єднує любов до пригод.

 

Казки по складах

Цю дитячу книжку написано по-особливому, слова розбиті на склади. «Рукавичка», «Троє поросят», «Котик і півник», «Червона шапочка», «Солом’яний бичок», «Лисичка і журавель», «Півник і двоє мишенят», «Півник і бобове зернятко» – відомі казки, які нам ще в дитинстві розповідали, але адаптовані спеціально для дітей, які опановують читання по складах.

У книжці багато яскравих ілюстрацій. А ще додано інтерактивні наліпки з персонажами, а до кожної історії  – цікаве завдання.

 

 

Велика книга. Казки та оповідання великими літерами

Олег Майборода

Для дітей, які вже впевнено читають по складах, варто перейти до самостійного читання історій. Звісно, вони мають бути короткими та зрозумілими. У «Великій книзі» оповіді – саме такі.

А ще вони написані великими буквами, тому дитині буде легше впізнавати знайомі слова та складати їх у речення. У кінці після кожної історії подано запитання, які допоможуть перевірити уважність дитини під час читання.  

А ще ми підготували цікаву та корисну добірку абеток для дітей. Нумо читати!

Букварик для дошкільнят

Антоніна Малярчук, Людмила Вавіна

Авторами цього видання стали одразу дві зірки педагогічної сфери – Антоніна Малярчук, логопед-практик із понад 40-річним досвідом роботи з дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку, та Людмила Вавіна, кандидат педагогічних наук.

З цим буквариком дитини навчиться читати по складах українською мовою, витрачаючи щодня лише 10-15 хвилин. Звісно, з допомогою дорослих. Тому на кожній сторінці книжки, крім завдань для дітей, є настанови та завдання для дорослих.

Буквар підходить як для дітей, що добре володіють розвиненим мовленням, так і тих, які нечітко вимовляють звуки, плутають або «ковтають» букви, мають проблеми з розвитку зв’язного мовлення.

Авторка: Любов Ляшко