З неї починається любов до читання: 10 абеток для дітей

Сучасним дітям важко пояснити чому вони мають відкласти гаджети та почати вчити букви. Тому завдання батьків – обрати таку абетку, яка зацікавить і в майбутньому простимулює любов до читання. Ми уважно передивилися абетки та склали перелік таких книжок, з якими літери будуть вивчатися легко та радісно.

Зазвичай букви починають вивчати з двох причин: дитина демонструє зацікавленість або батьки готові мало не з трьох років вчити грамоті. 

У першому випадку дитина швидко прогресує, адже вже може концентруватися на навчанні. У другому випадку батькам знадобиться більше часу та винахідливості.

Декілька маркерів, які свідчать, що дитина готова до вивчення букв:

  1. Чи розрізняє дитина право/ліво, багато/мало, кольори.
  2. Чи може дитина показати, що зображено на картинці.
  3. Як у дитини з фантазією, чи може вона придумати закінчення казочки?
  4. Чи здатна дитина виконати прохання батьків?
  5. Чи читали малюку книжки з раннього дитинства?
  6. Чи дає дитина розгорнуті відповіді на поставлені запитання?
  7. Чи може вона розповісти про предмети, які її оточують та їх функціїї?
  8. Наскільки чітко дитина вимовляє слова та чи здатна підтримувати діалог?
  9. Чи складає дитина пазли на 10 частин?
  10. Чи любить розглядати малюнки та розповідати, що на них зображено?

Якщо більше  ніж 5 відповідей  – позитивні, то можна починати обережне знайомство з буквами.

Смачна абетка

Марко Терен

3-5 років

Крученики мама готує до свята,

Кисіль із калин доварює тато,

Бабуся кутю принесла до Різдва.

Прикрасили стіл кулінарні дива:

Котлети, ковбаси, калач, коровай…

Ти святу радій і колядки співай!

Попереджаємо: після вивчення літер зі «Смачною абеткою» відразу захочеться поласувати чимось смачненьким. Кожен аркуш – повноцінна картина, де малюк може знаходити  предмети на визначну букву. Нумо мандрувати українською кухнею, слухати веселі вірші Марко Терен та милуватися теплими малюнками.

Усі вірші коротенькі і дуже легко запам’ятовуються. Якщо читати щодня, то поступово малюк зможе їх розповісти. Як цей наприклад: 

Хліб свіженький та хрумкий, золота скоринка,

Із крамниці принесла дівчинка Христинка.

 У книжці є доповнена реальність, якою можна скористатись через QR-код. 

Абетка

Іван Малкович

3-5 років

Ця книжка – найулюбленіша у багатьох дітей. Чому? У дитинстві саме за нею я вчила літери, точніше за її попередницею. 1992 року вийшло перше видання абетки «А-ба-ба-га-ла-ма-га». А мій синочок отримав від бабусі уже оновлену версію. Для мене ця абетка – класика. До речі, саме з цієї книжки почалася історія видавництва.

Усі сторінки виготовлено з цупкого картону, тому ви можете спокійно давати їх погортати малятам трьох років і не перейматися, що вони її порвуть. До книжки ввійшли добре відомі вам дитячі віршики, як, наприклад, «Ходить гарбуз по городу» і «Лізе рак – неборак, як ущипне – буде знак». Тут є поезія відомих українських поетів – Платона Воронька, Леоніда Куліша-Зіньківа, Олександра Пархоменка, Івана Неходи. Є оригінальні новинки, які Іван Малкович написав спеціально для цього видання. Його віршик про «енелят» дивує дорослих, але захоплює малечу.

Абетка має три нагороди – Ґран-прі Національного конкурсу «Мистецтво книги України-1999», першу премію Форуму видавців України (1999), диплом «Найкраще дитяче видання 1999 року» на «Книзі року»

Абетка. З колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Ганна Копилова

3-5 років

Книжку Ганни Копилової можна з впевненістю визнати найшедевральнішою абеткою, адже її ілюстровано справжніми витворами живопису, графіки, скульптури та декоративного мистецтва. Усі вони належать до колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

З цією абеткою дитина зможе не лише розглядати та вчити літери, а й наблизитися до прекрасного. Кожна сторінка наповнена відразу декількома творами мистецтва. Наприклад, для вивчення букви «В» використано слово «взуття» та картина Пітера Брейгеля ІІ «Веселе Товариство».

Запам’ятовування літер і розвиток художнього смаку – з цією абеткою ви вб’єте двох зайців. Думаю, що книжка буде цікава й школярам, які вже знають усі літери на пам’ять, – можна годинами гортати і розглядати ілюстрації.

Абетка

Ольга Попович

1-5 років

Відчути літери кінчиками пальців – без проблем. 32 тверді сторінки з об’ємними елементами від Ольги Попович допоможуть побачити, відчути та запам’ятати весь алфавіт.

На кожній сторінці розміщено по одній, по дві чи аж по три об’ємні букви та ілюстрації, що розкривають на розвороті абетки захопливу картину – ніч, Всесвіт, отару баранців, серед яких ховається альпака, тощо. Придумала ці неймовірні образи – Ірина Рутило. Вони подарують радість малим і дорослим читачам.

Гортаючи книжку, здається, що її створила фея або маг, і це аж ніяк не доробок наших співвітчизниць та видавництва.

Калябетка

Ян Байтлік

3-8 років

Книжку не обов’язково обережно гортати. Наприклад, у цій абетці всередині необхідно писати та малювати, її аркуші можна згинати та різати. Звідси і така незвичайна назва – «Калябетка». Здається, що вже сама обкладинка говорить, що книжку створено для каляк.

Перше завдання, яке ми бачимо – це покалякати на сторінках. Після назви абетки – цілком очікувано його побачити першим. Під завданням уже є оранжеві каляки-маляки автора, які він пропонує доповнити малюкам. Також тут читаємо завдання на зразок – домалювати портрет, зробити з літер звірят, вигадати власні ієрогліфи чи пройти лабіринт. На сторінках немає чітких ліній як у звичайних розмальовках, тому маленькі митці зможуть творити без меж – хаос, нові предмети чи цілий світ. Усе залежить від їхньої фантазії.

З цією книжкою весело вчити літери. Трирічним і восьмирічним дітлахам завдання будуть однаково цікавими!

 

Абетка з секретом

Олена Забара

3-8 років

Шукаєте чудовий спосіб розвитку моторики та асоціативної пам’яті? Ось вона – абетка з секретом. У чому ж таємниця? Кожна літера має своєрідні «канавки», проводячи по яких, дитина зможе зрозуміти, як їх правильно писати. Це додає унікальності виданню. А ще під буквами є віконця, за якими ховаються слова на цю букву. Зверху на віконці розміщено предмети чи істоти, вироблені з фетру.

Абетку виконано з картону, вона міцна і просто так не рветься. Маляті буде приємно проводити пальчиками по літерах, звірятах і віконцях, що розвиватиме тактильну та асоціативну пам’ять. Адже вивчення нового має бути цікавим!

 

Абетка для малят про звірів та звірят

Володимир Верховень

3-5 років

Великі букви, яскраві ілюстрації та кумедні вірші – це все про «Абетку для малят про звірів та звірят». А ще в кінці книжки ви знайдете лічилки.

Завдяки абетці малеча не лише дізнається про алфавіт, а й зможе познайомитися зі звірятами, пташками та комашками. Тут є історія про баранця, що буцнув бабцю, про горобчика, що сів на горіх з’їсти пиріг, про зайчика, що не п’є молочко, та багато-багато інших. Ви зможете разом з дитиною розглядати звірів на вулиці чи в зоопарку та згадувати вірші про них, а потім і букви.


Українська абетка із завданнями

3-8 років

Абетка має радувати та сприяти швидкому засвоєнню букв. «Українська абетка із завданнями» допоможе швидко опанувати літери, вивчити нові слова та прокачає уважність.  

Це видання зацікавить навіть дитину , яка вже орієнтується в буквах.Так, в книзі зібрано багато цікавих  завдань: пройти лабіринт, знайти однакові предмети, наприклад,  дві подібні бороди, виставити літери за абеткою, знайти пару хробачку, відшукати літеру А, яка прикидається копицею сіна або шукати силует єдиноріга.


Щенячий Патруль. Казкова Академія. Букви

3-8 років

Якщо дитина любить казкових героїв, а краще з мультику, то їй зайде «Казкова академія» – серія книжок з завданнями для дітей, які тільки починають знайомитися з буквами. І це не тільки абетка: тут зібрані цікаві завдання з цифрами та логічні вправи. Наприклад, пройти лабіринт з буквами, розфарбувати малюнок, поєднати об’єкт і його тінь. Завдання з зірочкою: почати писати прописи, їх  тут небагато – всього два рядочки. Не переживайте за результат, адже на вашому боці грають герої щенячого патруля.

Абетка від Маєчки

Іла Варіна

Ольга Штонда

Стало відомо, що компанія чотирилапих вивчає абетку. Потрібно здійснити ретельне розслідування. З «Абеткою від Маєчки» малята не лише дізнаються, як називаються та чим займаються звірята, а й запам’ятають усі літери. І це не якісь нудні уроки, а справжні пригоди. 

Разом із собакою Каєм діти побувають на космічному кораблі, з котом Шуріком зіграють у шашки, погойдаються з горобцями, відвідають іподром разом із друзями коня Ігоря, побайдикують із удавом Устином, візьмуть участь у спортивних змаганнях – і це лише маленька частинка всіх пригод, що чекають на читачів. Дорослі, будьте обережні – ви захочете прочитати відразу всю книжку. Гайда веселитися!

Авторка: Люба Ляшко