Книгу «Україна від свята до свята: найкращі страви вправних господинь» Лесі Кравецької видав «Клуб сімейного дозвілля».
Як усі книги кулінарки, книга визначається філігранністю рецептів і авторських фото до них. Приємно гортати, дивитись і готувати. Всі рецепти представляють сучасну українську кухню у поєднанні із традиційними стравами, знайомими з дитинства.
Зокрема, завдяки книзі вам вдасться урізноманітнити свій Святвечірній стіл з 12-ма пісними стравами ще й новими рецептами, які повністю відповідають духу свята. Як і розговітись на Великдень авторка пропонує не лише паскою і ковбаскою, а й фірмовими авторськими пляцками – багатошаровими тортами.
Водночас тут не буде неймовірних інгредієнтів, які вдень із свічкою не знайдеш – все із найближчого магазину чи супермаркету.
Окрім страв до найбільших християнських свят – Святвечору, Різдва, Масниці, Великодня, Спаса, читачам пропонують і традиційну випічку на інші свята. Хотіли знати як правильно пекти калиту на Андрія чи «драбинки» на Воздвиження? У цій книзі знайдете відповідь.
Із недоліків – видавництво зекономило на авторській передмові.
Попри чудовий дизайн, дуже хотілось би, щоб таке видання згодом вийшло не тільки в такому, як зараз, – красивому і доступному вигляді, а можливо більш дорогій, але пишній варіації – з глянцевими сторінками та перемежоване історіями свят, адже саме така книга могла б стати чудовим подарунком як для українських господинь, так і для іноземців, зацікавлених в українській кухні і культурі.
Пісні вареники з яблуками та маком
Тісто:
500 г борошна
250 мл води
3 ст.л. олії
0,2 ч.л солі
Начинка:
6-7 яблук
100 г маку
Крім того:
Мед або цукор
Приготування
Тісто:
Борошно пересіяти. У воду всипати сіль, підігріти до 40-45 С.Влити воду в борошно і почати замішувати ложкою тісто. Додати олію, перемішати і домісити руками. Загорнути тісто в харчову плівку і залишити на 1 годину за кімнатної температури. Сформувати з тіста джгути і нарізати невеликими шматочками. Обкачати кожен шматочок з обох боків у невеликій кількості борошна й розкачати тонку паляничку.
Начинка:
Яблука почистити, вилучити серцевини, нарізати скибочками. Обкачати кожну з них у сухому маці й викласти на паляничку.
Сформувати вареники. Порціями відварити вареники в ледь підсоленій киплячій воді. Як тільки вода повторно закипить, вареники спливуть, зменшити вогонь до нижче середнього та варити 4-5 хв. Вийняти вареники за допомогою друшляка, дати стекти воді. Розкласти на тарілці в один ряд і відразу ж посипати цукром або полити медом.
Подають такі вареники гарячими.
Кому читати: любителям кулінарії і тим, для кого їжа це не просто спосіб залишитись ситим, а перш за все смак традиції і задоволення
Читати також: «Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою» (КСД, 2018), «Львівські пляцки» (КСД, 2017), «У будні і свята» (ВСЛ, 2017)
8 thoughts on “«Україна від свята до свята»: смак традиційного і сучасного під одною обкладинкою”