У кожного повинен бути свій туконі: лісова магія у книжках Оксани Були

Книги, від яких стає тепло. Книги, котрі створюють затишок. Книги-картинки, котрі можна прочитати за 5 хвилин, а розглядати — годинами. Милі, добрі, світлі — це все про лісові історії художниці Оксани Були.


Мавка книжок-картинок


Оксана Була — художниця і творець цілого магічного світу, де живуть чарівні туконі. Перші акварельні ілюстрації цих створінь з’явилися у 2014 році на виставці Оксани «Місяць Винограду», а вже у 2016-у вийшли дві книжки: «Зубр шукає гніздо» та «Ведмідь не хоче спати». Історії відразу ж зібрали багато відзнак, а сама художниця отримала звання «Ілюстратор року». У 2018-у побачила світ третя книга «Туконі — мешканець лісу», котра відразу ж увійшла до списку Найкрасивіших книжок року. Крім книжок, в ілюстрованому світі туконі є ще листівки, постери і багато інших приємних дрібниць. За словами Оксани, вона не вигадує цей світ, а просто спостерігає і розповідає його історії.


Історії в двох словах на довгі вечори


Усі книги з лісової серії розповідають про туконі — лісових духів-оберегів. Хтось допомагає звірятам вкладатися у зимову сплячку та прокидатися навесні. Хтось слідкує за порами року, а хтось — за тим, щоб у лісі все було добре. У кожного в лісі повинен бути свій туконі, котрий про нього піклується. Самі історії ж надзвичайно прості, їх можна прочитати за декілька хвилин, однак ілюстрації розповідають значно більше. Це і тепло і затишок, і турбота, і магія духів природи, і любов до лісу та всього живого. Ці книги ніби світяться зсередини, їх приємно навіть просто гортати.

Перша книга — «Зубр шукає гніздо» — інтригує вже навіть своєю назвою. Чому зубр шукає гніздо, навіщо? Невже десь може бути гніздо аж для великого зубра? Туконі здатні творити чудеса, щоб усім в лісі було добре. Тому коли у другій книзі ведмідь відмовляється вкладатися спати, вони використовують весь свій таємний арсенал 😉 Третя ж книга розповідає про самих туконі, про їхню турботу про ліс. Тут не обійшлося без напруження і небезпек, але, звісно, все закінчується добре 🙂

tuc1
tuc2

Кому читати


Історії про туконі не залишать байдужим нікого. Їх можна читати, а можна розглядати, кожне заняття розповість свою цікаву історію. Ці книги припадуть до душі всім, кому подобаються світлі й теплі ілюстрації, сповнені любові до природи і турботи про них. І звісно ж, ці книги обов’язково сподобаються дітям, адже вони краще за будь-кого уміють розрізняти магію й дива в звичайних речах.


Схожі книги


Усім, кому подобається такий стиль ілюстрацій і добра світла магія туконі, варто звернути увагу на інші дитячі книги, проілюстровані Оксаною Булою: «Хто росте у парку» та «Хто росте в саду» Катерини Міхаліциної, «З води у воду» Оксани Лущевської та «Літня книжка» Туве Янсон.


Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

8 thoughts on “У кожного повинен бути свій туконі: лісова магія у книжках Оксани Були

    Залишити відповідь