Топ-10 книг для вивчення математики. Рекомендації від Mathema

Якщо в школі ви думали, що математика це нудно, то ви глибоко помилялися. Не буває нудної математики, бувають погані підручники. Через математичні моделі можна зрозуміти космос, вони пояснюють рівняння, які неможливо розв’язати, та породжують дивовижні загадки. І навіть випадкові події — це не більше, ніж математичні завдання. 
Онлайн-школа математики Mathema та Yakaboo обрали для вас 10 книг, з якими ви зможете не лише краще вивчити та зрозуміти «царицю всіх наук», але і переконатися, що математика — це весело та цікаво.  
Тож читайте з користю, а ще беріть участь у розіграші від Yakaboo та Mathema. Замовляйте навчальні книжки з математики чи ІТ — та змагайтеся за безкоштовні заняття у школі Mathema: 1 місце — 15 уроків, 2 місце — 10 уроків, 3 місце — 5 уроків.
Екскурсія математикою 

Книга професора прикладної математики Корнелльського університету Стівена Строґаца здатна закохати в математику навіть тих, хто терпіти її не міг у школі. Автор дотепно пояснює дисципліну на практичних прикладах, таких як закидання м’ячика у кошик, рух потягів та купу інших звичайних повсякденних речей, на які ми звикли дивитися під іншим кутом. Автор проведе вам математичну екскурсію: від рівня садочка до університету, даючи можливість будь-кому розібратися в предметі і полюбити його.

Математика кохання 

Книга про математику кохання та про любов до математики, яка доводить, що наші емоції можна передбачити через формули. Ханна Фрай, фахівчиня у галузі математичного аналізу поведінки, розповідає, як застосовувати закони математики у стосунках між людьми.

Чи можна виміряти ймовірну кількість зрад? Як визначити оптимальну кількість сексуальних партнерів? Ідеальна кількість гостей на весіллі — це скільки? Авторка допоможе вам відповісти на ці питання через науковий підхід, розгадати рівняння кохання і закохати вас у науку. 

Неймовірні числа професора Стюарта 

Ви любите розв’язувати судоку чи числові ребуси? Або хоча б раз у житті намагалися скласти кубик Рубіка? Книга «Неймовірні числа професора Стюарта» Іена Стюарта відкриє вам нову непізнану сторону цих розваг.

З притаманною автору дотепністю він розповідає про дивовижні властивості чисел, загадку куба Фібоначчі, оповідає історію видатних математичних проривів від давнини до сучасності, розкриває секрети математичних кодів, шифрів та судоку, четвертого виміру та кубика Рубіка. А також пояснює, як одна нескінченність може бути більшою за іншу й показує, що математика є невіддільною частиною усього нашого життя.

Безмежна сила математики 

Математичним аналізом заведено лякати першокурсників зі словами, що його можуть осягнути лише природжені технарі. У ще одній своїй книзі Стівен Строґац доводить, що матаналіз насправді цікавий та доступний, пояснюючи його через метафори, анекдоти чи навіть «наркоманські доведення».

З цієї книжки ви дізнаєтеся, чому без матаналізу у нас не було б мобільних телефонів, телевізорів, GPS чи ультразвуку. Чому ми б не розгадали ДНК, не відкрили Нептун і не придумали, як помістити 5000 пісень у вашу кишеню. Матаналіз керує всіма процесами за лаштунками нашого буденного життя і після прочитання цієї книги ви зрозумієте, як саме.

Пригоди математика 

Це автобіографічна історія одного з найвидатніших науковців XX століття, уродженця Львова, Станіслава Уляма. Математик у книзі розповідає про свій науковий шлях і досягнення, робить багато пророчих припущень.

Улям був активним учасником математичних зібрань у львівській «Шкоцькій кав’ярні», а з 1944 року працював у Лос-Аламоській лабораторії (США), де долучився до творення революційних змін у повоєнному світі. Вчений одним із перших почав використовувати комп’ютери для наукових розвідок і всіляко їх пропагувати, зробив фундаментальні внески до цілої низки найскладніших математичних проєктів нашого часу.

Суперпрогнозування. Мистецтво та наука передбачення

Бестселер New York Times і Washington Post авторства канадсько-американського письменника, політолога, викладача Пенсильванського університету Філіпа Тетлока та журналіста і лауреата Amnesty International Media Award Дена Ґарднера. Книга є дієвою інструкцією того, як можна робити правильні прогнози у будь-якій сфері життя — від політики та бізнесу до сімейного життя.

Тетлок і Ґарднер зібрали низку прогнозів, які справдилися, хоч і більшість вважала їх хибними, та на їхній основі створили дієву формулу успішних передбачень, яка працює в бізнесі, політиці, міжнародних відносинах і навіть в особистому житті.

Магія математики. Як знайти «x» і навіщо це потрібно

Математичні формули — це заклинання, без яких світ не може прожити і дня. Книга математика та фахівця з комбінаторики Артура Бенджаміна допоможе освоїти безліч формул і понять, навчить рахувати в голові та вгадувати загадані іншими людьми числа. Крім того, ви з’ясуєте, як знання інтегралів допомагають зробити ремонт у квартирі та що потрібно знати, щоб виграти у покер.

Бенджамін поєднує математику та магію, щоб зробити предмет веселим, привабливим і однаково легким у розумінні як для фанатів математики, так і для тих, кого вона лякає. Книга охоплює основні математичні сфери, включаючи арифметику, алгебру, геометрію та обчислення, числа Фібоначчі, нескінченність і, звичайно, математичні магічні трюки.

Як ніколи не помилятися. Сила математичного мислення 

Математика дає нам можливість допускати менше помилок та критично оцінювати інформацію. Професор Джордан Елленберґ у своїй книзі розповідає про математичний метод аналізу життя, вироблений науковою спільною.

Ви дізнаєтесь, як розуміти світ через призму точних наук і формул, зрозумієте, як працюють лотереї та штучні мови, в чому краса живопису італійського Ренесансу і що знає про вас Facebook. Елленберґ демонструє приховану красу та логіку світу, і доводить, що проблеми в політиці, медицині, бізнесі та навіть богослов’ї можна розв’язати за допомогою математики.

Бонус. Література для школярів

Буває так, що дитину дуже важко зацікавити математикою, а закохати в неї — тим паче. Але ці дві книги здатні зробити так, щоб навчання вашої дитини стало цікавим та захоплюючим досвідом.

Крута математика

«Крута математика» Кейті Г’юветт та Трейсі Янґ ідеально підійде для дітей, які тільки починають знайомитися з предметом. Ця література за допомогою малюнків та коротких пояснень швидко вводить в курс справ математичної магії та не дає занудьгувати. Тут дитина знайде цікаві експерименти, гарні ілюстрації, приклади з побуту та мистецтва. 

Алгебра. Наука у коміксах

Комікс, який навчає математики. Звучить круто, чи не так? «Алгебра. Наука у коміксах» відомого карикатуриста Ларрі Гоніка, який викладав математику в Гарвардському університеті, пропонує саме такий підхід. Автор через кумедних намальованих помічників, що потрапляють у незвичайні ситуації, пояснює базовий курс алгебри: квадратні рівняння, графіки та логарифми. Це робить книжку чудовим посібником для школярів, а також для всіх тих, хто хоче покращити свої математичні здібності.