Зібратися з думками до весни: 4 книги, від яких на душі стає легше

Коли здається, що просвіту не видно, а колір настрою чорний, охоче закритися б у квартирі, нікого не бачити й підібрати парочку книг, які складуть компанію в найближчі кілька днів. Цю четвірку непогано б почитати, коли важко.

Автор – американська журналістка. У 2005 році вона вирішила розповісти історію свого дитинства і дорослішання в родині, де практикувалися, м’яко кажучи, дивні методи виховання. Відразу ж після виходу книги Джаннетт стала одним з найпопулярніших авторів США — у Списку бестселерів The New York Times книга перебувала протягом 250 тижнів. А у 2017 році твір екранізували, в головній ролі знялася Брі Ларссон.

Читаєш «Замок из стекла» і постійно зупиняєш себе: «Та ладно, не може такого бути!». А потім згадуєш історії подібних сімей і… може бути навіть не таке.

Але книга не лише про те, як живуть четверо дітей з інфантильною матір’ю, невизнаною художницею, і батьком-алкоголіком, який як не золото шукає, так креслення Кришталевого замку створює. Вона про мрію! Не важливо, в якій сім’ї ти народився, немає значення, які у тебе стартові позиції, якщо є мрія — все можливо! Усе!

Цитата:

«Никогда не надо бояться быть таким, какой ты есть, и никогда не надо слушать тех, кто, основываясь на собственных представлениях и предрассудках, говорит окружающим, как им надо жить».

Читати, якщо починаєш в собі сумніватися, а навколишні переконують, що тобі щось точно нічого хорошого в цьому житті не світить.

Алан прийняв рішення — стрибнути з Ейфелевої вежі й покінчити життя самогубством. Йому підказали єдину точку, з якої це можливо зробити. Він щиро вірив, що померти, стрибнувши з однією з головних визначних пам’яток Парижа, — це дійсно щось величне, свого роду реванш нікчемного життя. Добре оплачувана, але абсолютно нецікава робота, смерть матері, розрив відносин з дівчиною, від якої він був у захваті, і жодного близької людини. Стоячи на тій самій точці на вежі, збираючись з силами, Алан побачив незнайомця, який підбиває стрибнути та зробити це якомога швидше. Самогубець засумнівався. А опісля незнайомець запропонував хлопцеві угоду, обіцяючи, що Алан зможе досягти всього, про що мріяв. Тільки тепер йому потрібно буде робити всі-всі завдання, придумані дивним чоловіком.

Лоран Гунель — не лише французький письменник, а й психолог, фахівець з саморозвитку. Напевно тому книга й написана таким чином, щоб не тільки не відпускати тебе до самої останньої сторінки, а й допомогти зрозуміти, в чому цінність твого життя. Історія, написана французом, доводить, що всі труднощі — тимчасові!

Цитата: «Не буває великих проблем, бувають тільки маленькі люди».

Читати, якщо здається, що з цієї ситуації точно немає виходу, а зміни навряд чи трапляться в найближчому майбутньому.

Визнання до Сергія Довлатова прийшло, коли він емігрував до Нью-Йорку, а справжня слава — вже після смерті в 1990 році. Він помер всього у 48 років. У Радянському Союзі його не публікували, виключили зі Спілки журналістів. Довлатову довелося працювати в охороні виправних колоній в Республіці Комі, в газеті «Радянська Естонія», багато років писав “у стіл”, в еміграції працював головним редактором газети «Новий американець». Про кожного з цих етапів життя у Довлатова є книги. Вражає, як автору вдається писати про дуже прості речі так геніально талановито. А ще у нього прекрасне почуття гумору — ви точно будете часто посміхатися, а це важливо, коли в житті наступає не найкращий період.

Читати, якщо є бажання посміхнутися і вкотре переконатися, що життя — весела штука, навіть у найбільш невеселі моменти.

Цитата:

– Ты хоть не врал бы! Кто эта рыжая, вертлявая дылда? Я тебя утром из автобуса видела…

– Это не рыжая, вертлявая дылда. Это – поэт-метафизик Владимир Эрль. У него такая прическа.

Ця дебютна збірка оповідань, яку хочеться час від часу перечитувати. Автор не обдурила, коли обіцяла, що книга буде «…про звичайне. Про людей, про побутове диво, про любов, про життя, про любов до життя, про нас, про вас, про надзвичайне у буденному, про відкриті очі, про здатність бачити серцем. Книга про надзвичайне». Ольга Свідерська допомагає придивитися до кожного дня і неодмінно побачити ангела — він точно близько і вже приміряв капці у вашому домі.

Читати, якщо не хочеться вставати і йти далі, якщо серце прошите шрамами спогадів — книга допоможе вилікуватися.

Цитата:

«Хто не вірить у неможливе, не заважайте, будь ласка, тим, хто це неможливе здійснює».

Зоя Нікітюк
Вважаю, що читати потрібно, шоб мозги не засохли. Саме з такою метою створила групу у фейсбук «Шоб мозги не засохли», проводжу зустрічі книгоманів і веду програму з однойменною назвою на РадіоМ. А ще моєї любові до книг вистачило, аби написати власну :)

21 thoughts on “Зібратися з думками до весни: 4 книги, від яких на душі стає легше

    Залишити відповідь