Історії без слів: 6 “тихих” графічних романів

Ілюстрація: daishuma.com

Першим “тихим” романом для мене став Un océan d’amour (An Ocean of Love), який мені позичив колега. Я ніколи не була фаном німого кіно, але ідея історій без слів зачарувала мене. Я зробила невеличке дослідження, і обрала декілька “тихих” коміксів, які вважаю цікавими та вартими “прочитання”.

Свої пошуки я розпочала з Європи. Лаура Снеддон (comicbookGRRRLвважає, що попредником сучасного “тихого” графічного роману є безслівні романи часів розквіту німецького експресіонізму. І наскільки я зрозуміла, безслівний роман відрізняється від графічного ось такими речами:

  • їх створювали за допомогою рельєфного друку (ксилогравюри, гравюри, ліногравюри тощо).
  • вони зазвичай фокусуються на соціальних темах, переважно на протистоянні соціалізму та капіталізму
  • цей вид мистецтва процвітав в Німеччині у 1920-30 роках, але зараз їх практикують лише декілька митців.

Сучасні коміксисти “заграють” з ідеєю мовчазних кадрів, які завдяки своїй потужній візуальній складовій не потребують слів. Але повністю “тихі” комікси важко знайти у першу чергу тому, що крамниці та видавці рідко створюють під них окрему категорію.

Читати: Культові та незвичні: топ-7 графічних романів

Тож, ось мій список найцікавіших “тихих” графічних романів, опублікованих після 2000 року:

“Океан любові” – An Ocean of Love, 2012 (Італія)

Вілфрід Люпано та Грегорі Панацціоне розповідають історію пари людей похилого віку, рибалки та домогосподарки. Одного дня чоловік зникає разом із човном, і жінка пускається на пошуки її чоловіка.

An Ocean of Love

Анотація на обкладинці попереджає нас про те, що ця історія має “нуль дельфінів”, тексту та ономатопеї. І краще її прочитати до того, як океан перестане уособлювати для вас мрії. Загалом, це кумедна історія у стилі європейської анімації, на кшталт  “Тріо з Бельвіля”. 

an-ocean-of-love-illustration

“Листок” – Leaf, 2015 (Китай)

У графічному романі Дайшу Ма (Daishu Ma) чоловік знаходить незвичайний листок і забирає його із собою до столиці, де досліджує таємничу природу своєї знахідки, та водночас дізнається про життя міста.

Leaf Cover

Усі ілюстрації були намальовані простим олівцем із додаванням блакитного та жовтого кольорів.

Leaf illustration
Image source: Amazon

“Прибуття” – The Arrival, 2006 (Австралія)

Цей графічний роман автора Шона Тана ( Shaun Tan) розповідає історію емігранта, який потрапив до дивної країни із купою незвичних створінь. Герой відчуває себе збентеженим та відокремленим, і намагається осягнути це нове для нього місце.

The Arrival cover

У цьому коміксі реальність та фантазія сплітаються в одне ціле.

The Arrival illustration
Image source: Shaun Tan’s website

Ojingogo, 2008 (Канада)

На цей комікс автора Метью Форсіта (Matthew Forsythe) надихнуло життя в Кореї. Це історія пригод маленької дівчинки та  її кальмара.

Ojingogo cover

Метью також є головним дизайнером Adventure Times, тож я сподіваюсь його роман настільки ж веселий, як і мультфільм.

Ojingogo illustration
#yakaboo

Після Ojingogo відразу з’явився Jinchalo (2012), графічна новела про нові пригоди героїні.

“Мрії робота” – Robot Dreams, 2007 (США)

Сара Варон (Sara Varon) розповідає історію дружби між собакою та роботом. Після того, як робот ржавіє, пес покидає його і намагається знайти іншого друга. Не дивлячись на те, що вона смішна, ця історія також нагадує читачу про те, що справжнього друга важко знайти і легко втратити.

Robot Dreams cover

На відміну від решти історій в цьому списку, ілюстрації “Мрій робота” виглядають дуже просто, проте це їм не заважає розповісти сильну історію.

Robot Dreams illustration
Image source: Sara Varon’s website

“Єдина дитина” – The Only Child, 2015 (Китай)

Керівництво Китаю нещодавно пом’якшило політику “однієї дитини” і сім’ям дозволили мати двох дітейПроте більшість китайських дітей виросли на самоті, без брата або сестри. У безслівному романі Гоцзин зображає життя такої дитини, яка одного дня, слідуючи за оленем в лісі, потрапляє в країну чудес.

The Only Child cover

Ще приклади ілюстрацій із коміксу:

The Only Child illustration

Я збираюсь почати із “Прибуття” та “Листка”. А ви що думаєте, дорогі читачі?

Дарина Стремецька, Beauty and Gloom

Дарина Стремецька
Люблю фантастику, граюся в настільні ігри, займаюся іншими важливими речами. Вважаю, що найкраща суперсила, якою може володіти письменник — вміння говорити несерйозно про серйозне. Читаю англійською, вболіваю за хороші тексти українською, не забуваю дякувати перекладачам.
https://beautyandgloom.wordpress.com/

38 thoughts on “Історії без слів: 6 “тихих” графічних романів

    Залишити відповідь