Тексти як пори року від «короля жахів»

Що може бути краще за повість Стівена Кінга з понад 30-літньою витримкою? Хіба що чотири таких повісті.

Американський письменник Стівен Кінг вже давно став феноменом масової культури. Понад 40 років його книги входять у найкрутіші списки бестселерів, розпродаються мільйонними тиражами і здобувають любов читачів.

Українці можуть читати Кінга своєю рідною мовою завдяки старанням видавництва «Клуб Сімейного Дозвілля». Вони, починаючи з 2006 року — а тоді вийшла «Зона покриття» — активно працюють, щоб ми не відчували на українському книжковому ринку нестачу творів «короля жахів».

Одною з таких книг стала збірка повістей «Чотири сезони», яка вийшла у вказаному видавництві минулого року. Твори Кінг написав ще на початку 1980-х, щоб відпочити від романів. Проте він певний час не знав, що робити з цими текстами: менші за романи, але водночас більші за оповідання.

Зрештою, вони з’явилися під однією обкладинкою, де символізують різні пори року (сезони).

Головний текст, на який звертає увагу український видавець, — «Рита Гейворт і втеча з Шоушенку» (весна). Багато хто бачив екранізацію 1994 року з Тімом Роббінсом та Морганом Фріменом у головних ролях. Проте навіть тих, хто дивився фільм, повість не тільки не розчарує передбачуваністю, а й вразить глибиною. Попри тривалість фільму (2 години 22 хвилини) режисер Френк Дарабонт не зміг втиснути туди всього, що придумав для своєї історії Стівен Кінг.

«Здібний учень» уособлює літо. Одному з його героїв, — нацистському злочинцю Курту Дюссандеру — уже за 70 років. Про страшне минуле свого сусіда дізнається 13-річний школяр Тодд. Проте він не поспішає розповідати поліції про знахідку. Одна з пристрастей хлопчини — історії про концтабори, які Курт може розповісти. Цей шантаж переростає у збочену дружбу, яка поступово нищить життя двох людей.

Цю повість також екранізували — з Ієнном Маккелленом (Магнето) і Девідом Швіммером (Росс з «Друзів»). Виконавець ролі школяра Бред Ренфро помер через 10 років після виходу стрічки через передозування героїном.

Наступна повість збірника — «Тіло» (осінь). За нею 30 років тому теж зняли фільм. Відомий і успішний письменник згадує дивну подорож зі свого дитинства. Разом з трьома друзями він вирушив за багато кілометрів, щоб побачити труп. Попри таку моторошну мотивацію, сама повість доволі весела і ностальгійна. Крім того, тут є тексти у тексті — Кінг перериває розповідь оповіданнями цього письменника, який вже в дитинстві вмів розповідати цікаві історії.

Єдиним твором зі збірника, до якого ще не дістався кінематограф — «Метод дихання» (зима). У ньому йдеться про таємничий клуб поважних джентельменів, які час від часу розповідають одне одному цікаві історії. Одна з них, розказана старим лікарем, і становить центральну частину сюжету.

Молода незаміжня жінка завагітніла, проте, не зважаючи на тогочасні суспільні погляди, вирішує народити дитину. Лікар (він же й оповідач) пропонує їй застосувати певний метод дихання, який допоможе при народженні дитини. Не буду спойлерити, але він все ж допоміг, хоч і не так, як чекали.

Книгу легко і швидко читати. Вона не страшна, чим на час її виходу прославився автор «Керрі» та «Сяйва». Це добре написані тексти, які дозволяють зануритися в історії. Чи це в’язень-банкір, який має надію втекти на волю, чи школяр, що шантажує свого сусіда розкриттям найголовнішої таємниці його життя, — ці персонажі захоплюють.

І дякую «КСД» за можливість читати Майстра українською. Від мене і багатьох знайомих фанатів.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Купити книжку в Yakaboo.ua

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

9 thoughts on “Тексти як пори року від «короля жахів»

    Залишити відповідь