Обдаровані: 9 книг про талановитих персонажів

Обдаровані, геніальні, виняткові – герої кожного з цих романів мають якийсь особливий, іноді доволі незвичайний талант (або й декілька). Як це впливає на їхні життя – стає прокляттям чи благословенням? А може, нічого не змінює?

Читайте історії про талановитих персонажів – і дізнаєтеся. А для тих, хто виконує завдання Літнього бінго, ця підбірка буде підказкою для одного з пунктів.

Хочете розкрити для себе всі грані таланту справжнього генія? Тоді беріться за нон-фікшн про митців! Книжка американського мистецтвознавця Майлз Дж. Юнгера розповість вам про Пабло Пікассо, який з невідомого хлопчиська з Барселони перетворився на візіонера і натхненника, котрий змінив шляхи і підходи сучасного мистецтва.

Кохання і спокуси богемного Монмартру, друзі і вороги, яких так легко сплутати між собою, творчі пошуки і виклики, шлях до слави й успіху – про все це Юнгер розповідає цікаво, легко й невимушено. А кольорові ілюстрації, якими прикрашене видання, допоможуть вам яскраво уявити життя Пікассо у всій красі.

Чи може вірменин зрозуміти загадкову гуцульську душу? Так, якщо він Сергій Параджанов. Історія про те, як геніальний режисер знімав у Криворівні свої «Тіні забутих предків» стала однією з трьох основних мотивів першого гуцульського детективу від Марічки Крижанівської. «Середня» сюжетна лінія розповість про особливий режисерський підхід Параджанова, про те, як він обирав локації та акторів, як знаходив спільну мову з місцевими мешканцями і де шукав натхнення.

Дві інші лінії перенесуть у прадавні часи, коли духи поряд з людьми по землі ходили, та в наш час, коли історію Йвана та Марічки, описану Михайлом Коцюбинським, намагаються розслідувати молода тележурналістка та її друг-оператор.

Одного дня талановита й успішна художниця Алісія Беренсон всадила п’ять куль в обличчя свого чоловіка, відомого фотографа Гебріела. А після цього замовкла. Не заперечуючи своєї провини, але й не зізнаючись в убивстві, вона не проронила жодного слова. Натомість намалювала автопортрет, який, на відміну від решти її картин, що доносили до глядача чисті емоції, також не казав зовсім нічого. Розговорити Алісію взявся психотерапевт Тео Фабер, але здавалося, що і йому не вдасться розплутати всі неочевидні таємниці сімейного життя своєї мовчазної пацієнтки, які призвели до трагедії…

«Мовчазна пацієнтка» – це дебютний роман британського письменника Алекса Майклідіса, психологічний трилер з крутими сюжетними поворотами і несподіваним фіналом. Інтригує, захоплює і не відпускає до кінця.

Музика – як вода, що вислизає крізь пальці. Лише пристрасному піаністу, такому, що готовий відмовитися від решти життя задля неї, вдасться її впіймати. Юний Аксель Віндінґ знаходить у чорно-білих клавішах фортепіано силу, натхнення і надійний захист від болю, якого завдає йому реальний світ. За фортепіанними мелодіями від горя, яке торкнулося його сім’ї, до музики він втікає від домашніх проблем, музика стає його останнім прилистком, коли все навколо розсипається. Така відданість, помножена на талант, мала б принести Акселю успіх і шану. Але навколо такі ж амбіційні й захоплені піаністи, які понад усе прагнуть підкорити музику.

Кетіль Бйорнстад, композитор і піаніст, не на словах знає, якими пристрасними бувають музиканти і з яких мажорних і мінорних мелодій зіткане їхнє життя. Цей роман – перша частина трилогії про Акселя Віндінга, доволі меланхолійна і драматична. Цікаво, в якій тональності буде продовження?

Талановиті ремісники іноді схожі на чарівників, і чари їхні можуть бути як добрими, так і лихими. У цьому переконується юна провінціалка Нелла Ортман, яка, оселившись у будинку свого чоловіка, рятується від непривітності домочадців, бавлячись ляльковим будиночком – точною копією справжнього. Вона замовляє у таємничого мініатюриста оздобу для своєї забавки і ляльок, які так схожі на справжніх мешканців дому. І згодом усвідомлює: досконалі, мов живі, мініатюри – це не просто імітація життя. Це попередження. Або пророцтво. Або гра, яку з нею веде дивний мініатюрист.

Події книжки відбуваються в Амстердамі XVII століття, і авторка, так само, як і її герой, майстерно відтворює найменші деталі тогочасного життя. Завдяки цьому, а також закрученому сюжету, цей історичний роман став світовим бестселером із мільйонним тиражем.

Геній арт-хаузного кіно Станіслас Кордова веде настільки непублічний спосіб життя, що навіть не з’являється на вручення «Оскара», аби отримати свою нагороду. Його маєток «Гребінь», де відбуваються зйомки фільмів, надійно захищений від сторонніх очей, а всі, хто там бували, воліють про це мовчати. Його фільми жахів з часом стали настільки неформатними, що їх заборонили для продажу і прокату. Подейкують, що Кордова піддає своїх акторів реальним знущанням, аби на екрані їхні страждання виглядали правдоподібно. Кажуть навіть, що він продав душу Дияволу…

Що з цього правда, а що ні, як далеко сягають темні секрети Кордови і наскільки далеко може зайти геніальний або схиблений митець заради свого мистецтва, береться дізнатися журналіст Скотт Макґрет. Під час розслідування причин самогубства доньки режисера Александри йому доведеться зазирнути на дно найтемнішого зла і перевірити межі реальності. До речі, засумніватися в тому, що правда, а що ні, будуть змушені й читачі: текст видання супроводжують скріншоти із інтернет- і даркнет-сайтів з інформацією про Кордову, настільки реалістичні, що легко засумніватися в тому, що вся ця історія нічного кіно – лише художня вигадка…

Талант, отриманий у спадок, – не завжди гарантія професійного успіху. Але й не перешкода прожити цікаве і насичене життя. Це доводить історія Франца Ксавера, молодшого сина геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Про цього Моцарта знають набагато менше, аніж про його батька, але для українців він все ж доволі близький, адже його життя тісно пов’язане із Львовом-Лембергом. В основі історико-пригодницько-любовного роману Богдана Коломійчука – реальна біографія Ф.К.Моцарта, яку він вивчав в архівах Моцартеуму.

Ранній дебют на найвідомішій музичній сцені імперії, конфлікт із матір’ю, втеча до Галичини, життя серед лемберзької довколамистецької богеми, кохання, музика і Львів – усе це і навіть більше ви знайдете у цьому романі.

Кожна з жінок родини Вейверлі має особливий талант або дар. Клер готує дивовижні страви з додаванням квітів, які причаровують смакові рецептори, вражають і дають людині те, що їй потрібно. Сідні за зачіскою може «прочитати» характери людини – і зробити таку стрижку, яка найкраще їй підійде. Стара Еванель приносить людям речі, які їм неодмінно знадобляться. А наймолодша з Вейверлі точно знає, коли все відбувається так, як має бути, а коли – ні. А ще в їхньому саду росте чарівна яблуня, плоди якої можуть відкрити вам найважливішу подію вашого життя. І тому сестри Вейверлі не дозволяють їх куштувати.

«Садові чари» – це чарівна історія про сім’ю, про втечу і повернення додому, про віднайдене щастя і дароване долею кохання, яке не можна оминути.

У бідному кварталі Неаполя росло дві подруги. Одна розумна і здібна, а друга – справді талановита. За що б вона не бралася – чи то математика, чи то вивчення латини, чи пошиття черевиків – усе їй вдавалося. Але в першої батьки були трішки більш заможними і готовими підтримати доньчину освіту. А друга мусила вигризати право на навчання, роботу, творчість чи власну справу. Але це не так щоб їй вдавалося. Обидві подруги мріяли вирватися за межі свого кварталу. Перша спробувала здійснити це фізично, вступивши до університету. Друга – вийшовши заміж. Але чи вдалося це по-справжньому хоча б одній із них?

«Моя неймовірна подруга» – перша частина «Неаполітанського квартету» Елени Ферранте, яким зачитується вся Європа. Темпераментна і жива історія про Лену та Лілу зачіпає за живе і примушує з нетерпінням чекати українського перекладу другого роману серії. Він, до речі, має вийти вже цього року.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

424 thoughts on “Обдаровані: 9 книг про талановитих персонажів

    Залишити відповідь