Сильна поезія: 10 збірок віршів, що беруть за душу

Ми пірнаємо у прозу, але часто забуваємо про поезію. Поети, як чарівники – добрі чи злі, грають словами, а разом з тим — і нашими почуттями. Буває смішно, місцями – сумно, іноді – байдуже… Та все ж сильні вірші завжди знаходять місце в серці та душі свого читача. Де ж її шукати, цю сильну поезію, яка залишить слід, а слова вкриють шкіру сиротами? Пропонуємо невелику добірку поетичних збірок, на які варто звернути увагу. 

Ідеальний варіант для тих, хто не тільки не знайшов “свого” автора та не проти познайомитися з декількома і одразу. Ця книжка – чудова можливість дослідити розвиток саме української поезії ХХ століття. Ціла епоха в одному томі, так би мовити. Вже відомі твори Ліни Костенко, Стуса, Павличка та творчість тих, хто став знаменитим не так давно – Жадан, Крук, Жупанський та інші. Різні, унікальні та знакові для української поезії вірші – в одній збірці. 

Нова збірка популярного поета та письменника Сергія Жадана – «Антена» – як поетичний щоденник. 80 нових віршів, написаних за останніх 2 роки, щось на кшталт звіту – як каже сам автор. Пронизлива, чесна, сильна поезія, наче спроба упіймати час, в якому ми живемо. Жадан, як і завжди, майстерно грає словами, залишаючи післясмак та безліч думок для свого читача.

«…Антена повертається соняшником проти світла,
Чутливо ловить у небі ранкові сигнали.
Ловить сигнали для тих, до кого звикла,
доки вони її радісно розпинали»

Вже культовий сучасний український письменник та поет Юрій Андрухович та його різнобічна збірка «Листи в Україну». Місцями сумні та тужливі, іноді смішні та іронічні – його вірші чіпляють. Слова, від яких навіть тіло може вкритися сиротами… Вони закохують чи то в самого Андруховича, чи в його творчість, чи в його світосприйняття. Якщо б мені сказали охарактеризувати збірку одним словом, я би обрала “життя”.

«Чи легко упіймати застояне повітря
провулків архаїчних, немов дагеротип,
коли твоя робітня – завалена дровітня,
і не виходять очі, а іноді роти?…»

 

Хіба ця жінка потребує цих описів “хто” та “звідки”? Живий класик, неймовірна поетеса Ліна Костенко та її прониклива збірка «Триста поезій». Ця книга грає усіма кольорами веселки: від ранньої поезії до сьогодення, від любовної та ніжної лірики до уривків романів та поем. Пронизлива, чуттєва, світла… а іноді залізна та принципова. Лірика Ліни Василівни – це те, що варте уваги кожного читача, кожен знайде щось для себе.

«Нехай підождуть невідкладні справи.
Я надивлюсь на сонце і на трави.
Наговорюся з добрими людьми.
Не час минає, а минаєм ми…»

Ще один справжній класик, творчість якого говорить сама за себе. Чи є такий українець, який ніколи не чув знамените “червоне – то любов, а чорне – то журба…”? Автор великої кількості віршів та поем – Дмитро Павличко та його збірка «Два кольори». Найкраще з творчості усіх періодів життя поета, з любов’ю, темпераментом та жагою до життя. Любовна лірика, пісні, поеми, вірші для дітей та багато іншого – все, щоб пірнути у ті «Два кольори».

«…мене війнула в очі сивина
Та я нічого не везу додому.
Лиш згорточок старого полотна,
і вишите моє життя на ньому…»

 

Тут теж можна без зайвих коментарів. Поет, перекладач, мислитель, дисидент. Справжній борець, вірші якого присвячені любові до життя, а ще свободі, незламності та Україні. Поезія Стуса – як невід’ємна частина історії нашої країни, відлуння його долі. Сміливі та символічні слова, які залишаються актуальними і досі.

«Отак живу: як мавпа серед мавп.
Чолом прогрішним із тавром зажури
все б’юся об тверді камінні мури,
як їхній раб, як раб, як ниций раб»

Юрій Іздрик, більше відомий як просто Іздрик – український поет, прозаїк, культуролог. В збірці «Ліниві та ніжні» читач познайомиться з найкращими віршами автора і навряд чи залишиться байдужим. Іздрик влучний та актуальний, а його слова змушують уважніше придивлятися до себе, а іноді навіть боляче б’ють.

 

«збережи в собі вірність на вістрі холодної зради
і густі переливи кольорів на райдузі ока
збережи своє вміння плисти у сріблястих свічадах
і свій дар проростати у мене корінням глибоким»

Зізнаюся, я раніше і не чула про Наталку Білоцерківець. Тому, читаючи її збірку «Ми помрем не в Парижі», не тільки дізналася про багатогранну творчість поетеси та перекладачки, а була здивована – як все це пройшло повз мене. Адже саме це видання – справжня збірка з інших книжок авторки, яких було не мало. Послідовна, свідома, “поет з історією”. А самобутній стиль Білоцерківець виділяє її з-поміж інших поетів.

«Наша кожна закоханість кожна тісніша та ближча
смертоносною голкою вишито флер цей і дим
поверни місяць так щоб він падав на рідне обличчя
і тремти як художник і плач як убивця над ним»

Українська письменниця та поетеса, перекладачка, лауреат багатьох премій та непересічна особистість. «Бунар» – книжка контрастів, де поєднується любов та війна, дорога та вкорінення. 4 воєнні українські роки та вірші, які не проходять повз. Поезія Калитко – це можливість пірнути у самого себе, прислухатися, переглянути своє ставлення до реальності.

«…та мова, якою тобі зрікатися вдруге, втретє
усе ще в цих стеблах. Придумай, як ви поділитеся.
Може, ти просто мовчи. Перебудь в ясирі у тиші,
доки воскресне. Позацвітають липи.
Сорок днів промине – і тебе відшукає ніж,
вийме із тебе достиглі клечальні схлипи»

Один з найзнаковіших українських поетів-постмодерністів, прозаїк, літературознавець, есеїст. «Літаюча голова» – “книжка-карнавал”, у якій поєднуються своєрідний світогляд автора та особлива манера віршування. Досить моторошна сама «Голова», незвична, нетрадиційна – як для тої поезії, до якої ми звикли. Але повірте, вона варта уваги.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

1 845 thoughts on “Сильна поезія: 10 збірок віршів, що беруть за душу

    Залишити відповідь