Свято наближається: дитячі книжки-новинки про Новий рік та Різдво

Тільки-но закінчили святкувати Геловін, як вже треба готуватися до зимових свят. Здається, що ялинка, мандаринка та книжка зі сніжинкою на обкладинці  в цьому році мають особливу силу та змусять відступити пандемію. І  в новому році все буде добре.

Ми уважно прочитали та відібрали для вас новинки, які вже можна замовляти Миколаю чи Діду Морозу – або тому, хто вас любить, і дарує цікаві книжки.

Муха, дзвоник і Різдво

Віка Мізюк

Муха – учениця четвертого класу, яка живе з Жабусею-бабусею.  Дівчинка живе які всі:  вранішній пиріжок з повидлом, школа, ігри з друзями. Але все змінюється, коли Жабуся потрапляє в лікарню, а на Миколая дівчинка отримує срібний дзвоник. Чари починаються: Муха має сама собі дати раду розгадати загадку Білої Пані та  приготуватися до Різдва. Перша книжка дебютантки Віки Мізюк  написана легкою мовою і зацікавить молодшокласників та підлітків.

Коли сніг пахне мандаринками

24 українські письменники написали оповідання до збірки «Коли сніг пахне мандаринками». Для декого з героїв короткої прози Різдво – лише тло для пригод, а хтось мріє потрапити додому та зустріти свята в оточенні родини. Перше оповідання у збірці «Тепер це і наше Різдво написав Дорж Бату –   оператор корекції траєкторій Центру управління польотами NASA, автор славнозвісної Франчески. Схоже, описані події трапилися з письменником в дитинстві і дівчинка  Інга врятувала друзям життя.

Гучна зимова сплячка

Кеті Гадсон

Книга з барвистими малюнками та мінімум текстів зайде дітям від 3 до 5 років. Авторка Кеті Гадсон починала як ілюстраторка і її книги вірізняє увага до дрібниць.

Жила-була собі черепаха і за розкладом в листопаді в неї мав починатися зимовий сон. Черепахи не люблять зиму і мусять провести найхолоднішу пору року в теплому ліжечку. А запрошення друзів поліпити снігові скульптури чи поспівати дуже недоречні, коли хтось намагається заснути.

Але ж який сон, коли навкруги стільки веселощів, а черепаха хоч і трохи знічена, як малюк на першому ранку, але потроху соціалізується.

Книга надихає створювати продовження історій по картинкам або читати по ролям прості за цікаві історії про мешканців «несплячого лісу».

Малюк Санта

Джонатан Стуцмен

Книга для дошкільнят про Санту, який втомився від обов’язків – а це приборкувати північних оленів, видиратися на дахи та розносити безкінечні подарунки. А ще  у Санти криза середнього віку і йому ой як не подобається своє зображення у дзеркалі. Дідусь захопився процедурами омолодження і  став малюком, який не має відношення до свята.

Видання із серії книги-картинки, де дошкільнята будуть спостерігати за трансформацією Санти, вперше почують про порятунок Різдва, порахують оленів та знайдуть ще безліч цікавинок.

Різдво у великому дереві

Сільві Мішлен

Приготування до різдвяних свят у великому дереві сповнене приємних турбот: сусідів запросити, спланувати вечірку, приготувати частування та зробити новорічну гірлянду.  Організатори великого свята на дереві – родина білок: тато, мама і троє білченят — Мельхіор, Бальтазар і Каспар, які допомагають батькам. Раптом кудись зник малюк Каспар та його друзі, тож батько йде шукати сина.

Книга-розглядайка з мінімумом тексту  зайде дітям, які може ще погано говорять, але вже сто разів відкривали віконця ще в одній книжці Сільві Мішлен –  «День народження білочки».

Завдання для Бабайка або різдвяна плутанина

Любов Загоровська

Всі помиляються –  Санта та святий Миколай теж іноді не справляються зі святковим навантаженням. Через велику помилку діти в Колорадо-Спрінгс отримали подарунки, а українські хлопчики та дівчатка навіть різки не знайшли під подушкою. Книжка пригод, де діти з України повертали собі подарунки, вчили англійську мову та розбиралися в особливостях новорічно-різдвяних свят.

 

Вінстон та різдвяний лист

Алекс Т. Сміт

Добра різдвяна історія про безхатнє мишеня Вінстона, який відправляється на пошуки різдвяного чарівника, щоб передати йому загублений лист хлопчика Олівера.

Книгу можна назвати 2 в 1: добра історія поєднується з адвент-календарем. Починайте 1 грудня, адже після кожного з 24 розділів  малюків чекають цікаві завдання, щоб наближення свят зустріти у повну.

Готуйтеся писати щирі  листи, пекти ароматні пироги та майструвати подарунки рідним і друзям.

Мопс, який хотів стати єдинорогом

Белла Свіфт

Маленьке мопсеня Пеґґі після багатьох поневірянь взяли в родину. А попередня власниця мопсенції не хотіла гратися та чомусь розсердилася на погризені шкіряні туфлі.
Не хочеться згадувати, як мопсу-дівчинці довелося потерпати в «Нещасному собачом притулку», перш ніж вона знову потрапила до людей. Однак собацюрку взяли тільки на час Різдва. Донька хазяїв, куди потратила кралечка Пеґґі, захоплюється єдинорогами, а не песиками, тож Пеґґі зіткнулася зі справжнім викликом.

Добра історія, книжка з великим шрифтом (і чорно-білими малюнками) – те що треба для затишного читання під час зимових канікул.