Стівену Кінгу 70! Про український флешмоб до річниці в Instagram

Сьогодні, 21 вересня, Стівену Кінгу  Королю жахів — 70! Письменнику, в якого не просто є купа шанувальників — цілі покоління читачів сформувалися на його сюжетах. Кінг — це показник якості без зауваг. Сьогодні також закінчується флешмоб, який організував один із українських шанувальників короля Сашко Середа. Ми поспілкувалися із Сашком про його особисту кінгоісторію, та закликаємо усіх ділитися власними.


Тривалість марафону #sk70uachallenge з 1 до 21 вересня. На кожен із днів Сашко вигадав завдання для посту про книги Кінга. Ми поспілкувалися із Сашком про сам флешмоб, його ідею створення та улюблені книги Кінга.


 Сашко, як виникла твоя любов до Стівена Кінга? Розкажи історію першого читання, яке стало для тебе ключовим у цьому захопленні?

Зараз мені самому складно в це повірити, але ще три роки тому я майже нічого не знав про цього письменника. Аж поки мені до рук не потрапила його «Країна розваг» – роман про одне літо в парку атракціонів, одне розбите юнацьке серце та одну таємницю, яку герої спробують розгадати. Звичайно, ще там був маленький натяк на елементи жахів, але він такий крихітний, що про це й згадувати не варто. Книжку я проковтнув за два дні, і після цього мою кінгоманію було вже не зупинити.

За що ти найбільше цінуєш/любиш твори Кінга?

Найбільше в творах Кінга мені подобається їхня багатогранність. Які б книжки ви не любили, у кінгівському доробку точно знайдеться така, що припаде вам до душі. Бажаєте жахів? Є! Пригод? Є! Фантастики-фентезі-трилерів-детективів-постапокаліпсису-історії? Усе це має для вас дядечко Стівен. А одну з його книжок я можу сміливо назвати одним з найкращих романів про кохання, які колись читав. Такий от це унікальний письменник, складно знайти тему, про яку він ще нічого б не написав.

Як виникла ідея флешмобу? Яка його основна ціль особисто для тебе?

Над ідеєю такого флешмобу я подумував уже давно. Вона не оригінальна: я стежу за західним букстаграмом, і там подібні челенджі проходять мало не щомісяця. В українському ж сегменті Інстаграму жодної такої акції, присвяченої Кінгу, я не зустрічав. Мені це здалося несправедливим, зважаючи на те, наскільки багато в Україні прихильників творчості Стівена, та й просто хорошої літератури. А тут ще й сімдесятиріччя письменника, кращої нагоди годі й чекати. Але це, звичайно, лише привід. Під час таких челенджів люди знаходять однодумців, діляться своїми враженнями від книжок, розказують друзям про улюбленого автора та заохочують інших до читання. Це й було головною метою флешмобу.

Чого ти очікував від флешмобу?

Одразу можу сказати, що я не очікував такої активності. Коли вигадував завдання, я навіть не знав, чи вирішить їх виконувати ще хтось, окрім мене, але вже в перший день був приємно здивований тим, скільки людей долучилося до акції своїми постами, обговореннями й просто лайками під фото. Це стало дуже приємною несподіванкою, і мені кожен наступний запис хотілося починати словами подяки всім, хто відгукнувся на цю ініціативу. Думаю, челендж ще сильніше згуртував українських кінгоманів, і це не може не тішити.

Твій топ-5 Стівена Кінга. Та з чого варто його почати читати?

Мій топ-5 книжок Кінга буде дуже субʼєктивним, бо тут треба враховувати, що я поки прочитав далеко не всі його книги (та сама «Зелена миля», яка невдовзі вийде українською, цілком може посунути когось з мого списку), та й на колір і смак товариш не всяк. Але все-таки спробую виокремити цю пʼятірку:

  1. «Сяйво»
  2. «11/22/63»
  3. «Довга прогулянка»
  4. «Мізері»
  5. «Чотири сезони» (а саме повісті «Рита Гейворт і втеча з Шоушенку» і «Тіло»)

Кожній з цих книжок я можу співати дифірамби дуже довго (а їм ще й в потилицю дихає пекельний клоун з «Воно», про якого теж можна багато цікавого розказати), та краще самі візьміть будь-яку з них і переконайтеся, що вони того варті. Ці книжки я вважаю найкращими, але починати читати Стівена все одно радитиму з «Країни розваг». Саме вона затягла мене до шаленого світу книжок Кінга. Сподіваюся, затягне і вас.


Читати: Вітаємо короля: 10 найпопулярніших книг Стівена Кінга
Читати: 10 уроків письменницької майстерності від Стівена Кінга
Читати: Полювання на іншопланетянина за методом Кінга

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Стівену Кінгу 70! Про український флешмоб до річниці в Instagram

    Залишити відповідь