«Справу Василя Стуса» реабілітовано: Кіпіані виграв суд проти Медведчука

Історична правда перемогла: журналіст Вахтанг Кіпіані виграв суд проти Віктора Медведчука, який намагався заборонити його книжку «Справа Василя Стуса» (видавництво Vivat).

Сьогодні, 19 березня, Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції – Дарницького районного суду Києва та скасував 27 позовних вимог.

Утім залишили в силі лише одну позовну вимогу. Вона стосується фрази про припущення, що Медведчук був наданий і підтримуваний органами держбезпеки безпосередньо до процесу Василя Стуса.

«Іменем України винесено вже не ганебне рішення, а те, яке розставляє крапки в цій історії. Головне – критичне осмислення є, у книзі написана правда, суд зняв позивні вимоги Медведчука… Суд скасував рішення першої інстанції», – розповів Кіпіані.

 «Ми всі — і видавництво, і автор, і суспільство — йшли до цього рішення довгі півтора роки. Ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це було принципово для нас. В той час, коли Віктор Медведчук «захищав свої честь, гідність та ділову репутацію», ми захищали право суспільства на пошук історичної правди», – написала у Фейсбуці Аліна Чворун, менеджерка Vivat .

Нагадаємо, Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року ухвалив рішення заборонити книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Позов подав нардеп від Віктор Медведчук, який був адвокатом Василя Стуса. Політик наголошував, що окремі уривки з книги Кіпіані порушують його честь та гідність.
Однак неоднозначне рішення суду рішення викликало ажіотаж і спричинило «ефект Барбари Стрейзенд»: увесь тираж книжки розкупили за лічені години.

Відразу після оголошення   рішення суду «Справа Василя Стуса» продавалася на Yakaboo зі швидкістю 10 примірників за хвилину. Книжка стала дефіцитом та терміново знадобилася всім небайдужим читачам  в Україні та поза її межами.

Загальний наклад книжки становить  98 780 тисяч примірників  – і поки що це рекорд для українського ринку.