Лідери продажів на Yakaboo: топ-20 книг 2020 року

Склали рейтинг, які книги найчастіше купували українці у найбільшій вітчизняній онлайн-книгарні Yakaboo. В добірці лідирує «Справа Василя Стуса, «Малечі про інтимні речі» та «Купи собі той довбаний букет». За кожне місце в нашому топ-20 читачі проголосували власними коштами.

Подібних добірок в цьому році ми зробили декілька сотень. Сподіваємося, й остання підбірка зможе вас здивувати і ви знайдете щось цікаве.

№1 

«Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР»

Вахтанг Кіпіані 

Книжка «Справа Василя Стуса» – лідер продажів на сайті Yakaboo.  Вахтанг Кіпіані зібрав та впорядкував документи з шеститомної кримінальної справи поета, яка зберігається в державному архіві СБУ.

Вибух популярності стався після рішення Дарницького райсуду від 19 жовтня, яким автору та видавництву Vivat заборонялося видавати та поширювати книжки.

Відразу після оголошення цього рішення суду «Справа Василя Стуса» продавалася на Yakaboo зі швидкістю 10 примірників за хвилину. Книжка стала дефіцитом та терміново знадобилася всім небайдужим читачам  в Україні та поза її межами.

Vivat декілька разів додруковував тираж та доповнив «Справу Василя Стуса» останнім судовим рішенням.  

 

№2

 «Малечі про інтимні речі»

Юлія Ярмоленко

Експертки з сексуальної освіти  Юлії Ярмоленко допомагає батькам підібрати слова та почати розмову про інтимне, статеві органи, етикет походів в туалет та до громадських вбиралень.  

Книжку рекомендують читачам від 4 до 10 років, а насправді розмову про інтимне можна починати від народження   – адже малюка просять показати, де очі чи пуп, але ніколи – де геніталії.

Секрет успіху Юлії – у поєднанні декількох ролей: вона не тільки пише книжки, але й затребуваний лектор та популярний блогер зі 337 тисячами підписників в Instagram.

 №3

«Купи собі той довбаний букет: та інші способи зібратися докупи від тієї, котрій вдалось»
Тара Шустер

Книжка «Купи собі той довбаний букет» Тари Шустер багатьом допомогла пережити карантин. Тара Шустер – американська письменниця та драматург, яка смішно препарує дитячі травми, самотність та захоплення алкоголем. Цікавий факт: українська обкладинка вийшла відвертішою за рідну, а ще справжнім челенджем для перекладачів було знайти відповідник для провокативного fucking в оригінальному заголовку.

№4

 «Радикальне пробачення»

Колін Тіппінг

«Радикальне пробачення»  в нашому рейтинзі свідчить про популярність та затребуваність  «мотивуючої» літератури. Автор вчить одного разу всіх вибачити, попрощатися з образом жертви, скинути вантаж минулих образ та нарешті почати жити за власним сценарієм. Вперше книга побачила світ в 1998 році, але й досі читачі відкривають її для себе.

Цікавий факт: гіпнотерапевт-клініцист Колін Тіппінг планував створити до 2012 року світ «радикального пробачення», але помер в 2019, так і не дочекавшись «світу без образ».  

№ 5

 «Бог завжди подорожує інкогніто»

Лоран Гунель

Бестселер Amazon і в Україні увійшов до лідерів продажів. Його формула успіху  – впізнавана історія плюс мотиваційні поради про самовдосконалення, призначення та інструкція з втілення мрій. Головний герой Алан Грінмор був на крок від самогубства – збирався стрибнути з Ейфелевої вежі. Але його зупинив незнайомець, який дав декілька слушних порад, що змінили життя хлопця.

ЗМІ часто радять цю книжку, ось наприклад на «Українській правді» цей бестселер вийшов в добірці «Книжковий антидепресант».

№6 

«Маленькі жінки»

Луїза Мей Олкотт

В грудні 2019 року відбулася прем’єра фільму «Маленькі жінки», а вже за рік книга 1868 року видання стала одним лідерів продажів. Багато читачів зізнавалися, що саме гарна екранізація мотивувала їх шукати першоджерело історії про чотирьох сестер. Мен, Джо, Бет та Емі опинилися в складній ситуації – тато поїхав на війну і вони мусять виживати самостійно. Книгу для підлітків залюбки читають дорослі, бо вона ніби поза часом й завжди актуальна.

№7

 «Мистецтво говорити. Таємниці ефективного спілкування»

Джеймс Борґ

Книга відомого бізнес-тренера Джеймса Борґа, де автор навчає правильно викладати свої думки, не боятися говорити і робити це красиво та правильно. Ці знання знадобляться не тільки на роботі, але й допоможе в сімейному житті чіткіше проговорювати свої бажання. До речі, у автора є ще три книги «Переконання», «Мова тіла», «Сила розуму».

№8

«Місто дівчат»

Елізабет Ґілберт

Бестселер від  Елізабет Ґілберт, авторки «Їсти, молитися, любити». В цій книзі є всі складові бестселеру: перша закоханість, розплата за помилку, пошук себе, трішки війни та справжнє кохання. А ще книга гарно продавалася в карантин  – можливо калейдоскоп пригод, сексу та описів Нью-Йорку допомагав змиритися з ізоляцією та відкладеними мандрами.

№ 9

«Хочу й буду»

Михало Лабковський

Книга популярного російського психолога Михайла Лабковського часто потрапляє в рейтинги як полюбити життя та стати щасливим.

Якби ми складали рейтинг книжок, які найчастіше друкують книжкові пірати, то бестселер Лабковського там був би на першому місці.

В книзі зібрано багато толкових порад, як-от: «сенс життя  – в самому житті, мета життя  –  в отриманні задоволення, а головний життєвий орієнтир – самореалізація».

№10

Тореадори з Васюківки

 Всеволод Нестайко

Трилогія – вічна класика дитячої літератури. За словами видавця Івана Малковича, був час, коли тираж «Тореодорів» перевищував тираж кращого тому про Гаррі Поттера. В часи СРСР тиражі книжок сягали 30-50 тисяч екземпярів. Книжка все ще добре продається, хоч сучасним дітям гаджети давно замінили пригоди та мрії прокласти метро під свинарником.

№11

 «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочеться»

Ірена Карпа

Книжка Ірени Карпи – мікс нонфікшну, гумору та історій стосунків Ірени та її знайомих. Головне у влаштуванні особистого життя –  МПП (мистецтво правильного пофігу). Хто це мистецтво засвоїв, тому буде щастя –  а в шлюбі чи без – це вже як  захочете. Але коли будете обирати чоловіка, памятайте, що є три важливих критерії для пошуку своєї людини: за нього не соромно, із ним не нудно, він не бісить.  

№12

 «Чарлі і шоколадна фабрика»

 Роальд Дал

Це добра історія про хлопчика, який на дні народження отримував лише маленький шоколадний батончик. Схоже, в найближчі роки, «Чарлі та шоколадна фабрика» стане ще більш популярною  кінокомпанія  Warner Bros планує зняти приквел історії про Віллі Вонку,  а на роль шоколатьє збираються запросити жінку.

№13

#ГАЛЯБЕЗГОЛОВИ

Люко Дашвар

Письменниця  та сценаристка Люко Дашвар, псевдонім якої зібраний зі складів і літер імен  дорогих їй людей спеціалізується на  сімейних драмих та важкій долі героїв. #ГАЛЯБЕЗГОЛОВИ  – не виняток.  Життя головної геоїні перевернулося з ніг на голову  після того, як вона стала свідком злочину. Галя втрачає роботу, чоловіка, друзів і віру в людей.

№14

«Шантарам»

Грегорі Девід Робертс

«Шантарам»  – справжній лонгселлер, який незмінно робить касу по всьому світу. Роман перекладений більш ніж на 40 мов. А під час карантину твір Грегорі Девіда Робертса отримав друге дихання: в цьому році нам так бракує подорожей, індійської екзотики, пригод та особистих трансформацій. 

Але чекаємо третьої хвилі популярності твору: вже оголошено про зйомки серіалу, шоураннером призначений Стівен Лайтфут,  який написав сценарій до серіалів «Ганнібал», «Каратель» та «Нарко».

№15

«Кафе на краю світу»

Джон Стрелекі 

Джон Стрелекі  – автор книги «Кафе на краю світу»  змінив кар’єру бізнес-консультанта на кругосвітню подорож з родиною.  Після такої «радикальної трансформації автор написав «мотиваційний роман», який надихнув мільйони читачів на зміни в житті.

Видавництво Vivat наприкінці 2020 року випустило продовження гучного роману – «Повернення до кафе на краю світу» – головний герой Джон повертається в містичне кафе через 10 років, щоб перепідключитися до  GPS-системи Всесвіту.

№16

 «Big Money: принципи перших»

Євген Черняк

Тираж «Big Money: принципи перших» три рази додруковували. Книжку купили всі, кому цікаві історії успіхів та поразок підприємців. Один з секретів просування книги – популярний Youtube-канал Євгена Черняка. Кожен випуск програми дивиться більш ніж мільйон глядачів. Вже випущено продовження книжки  – про успішних жінок.

№17

«Нація овочів. Як інформація змінює мислення і поведінку українців»

Оксана Мороз

Книжку Оксана Мороз привертає увагу суспільства до теми маніпуляцій, фейків, інформаційного імунітету. Авторка намагалась відповісти собі на питання, чому з кожним роком людьми стає все легше маніпулювати, а маніпуляції стають все простішими.

Оксана стоїть та варті інформаційної гігєни. Показовий факт:  дослідження показали, що українці переважно (68%) беруть інформацію з соціальних медіа.  Це досить поганий показник з точки зору того, що це суб’єктивне джерело інформації. Тому не дивно, що Фейсбук та месенджери стали основними джерелами інформації про коронавірус.

№18

«Як я дорослішаю. Посібник для хлопців»

Філ Вілкінсон

«Як я дорослішаю. Посібник для дівчат»

Аніта Найк

Гід по змінам та дорослішанню для хлопців допомагає батькам почати розмову на делікатну тему.

 Без п`яти хвилин юнаки знайдуть відповіді на запитання про як змінюється тіло, голос, настрій, готує до гормональних штормів не тільки підлітка, але й його батьків.

В другій книзі серії дівчаткам розповідають про транформації в їх організмах. Як працюють гормони, чому росте волосся у нових місцях, що таке місячні, як пережити зміни настрою.

 

№19

 «Ви це зможете: 7 складових здорового способу життя»

Дарка Озерна

Дарка Озерна – медична журналістка, біологиня та адвокатка здорового способу життя. В 2020-му році вийшли друком дві книги Озерної  – «Ви це зможете: 7 складових здорового способу життя» та «Бути окей: Що важливо знати про психічне здоров’я».

Перша вже потрапила до нашого рейтингу.  Дарка розвінчує міфи про здоров’я, пояснює складні речі простими словами в дописах, лекціях, статтях та ефірах на радіо і телебаченні.

Спойлер: в 2021 році вийде третя книжка авторки  – про те, як довго залишатися молодим.

 

№20

1984

Джордж Орвелл

Класична антиутопія все ще не втрачає актуальності. Навіть більше: герой книги Уїнстон став ще більше затребуваним в часи пандемії. Він – майже єдиний борець в світі, де боротися заборонено, а люди мають контролювати кожен рух, погляд та жест.

Родзинка антиутопії від  видавництва Жупанського  –  примітки перекладача, які інормують про створення тих чи інших сцен у книжці. Так,  Оруелл любив запозичити сюжети зі своїх інших книг.