Солодких снів! 15 книжок-«засинайок» для найменших

Вкласти дітей спати – завдання не з простих. Хтось вигадує тисячу причин – їсти, пити, гратися, аби лише не спати. Хтось не бачить сенсу витрачати стільки часу на лежання в ліжку, якщо можна всю ніч весело бавитися. А до когось сон просто не приходить… Аби вгамувати маленьких непосид і навіяти їм приємні сновидіння, на допомогу приходять книжки-«засинайки».


26_1_1_02

«Потяг-дрімотяг», Шеррі Даскі Рінкер (Artbooks)


Бестселер The New York Times з коротеньким віршованим текстом і великими «нічними» ілюстраціями  розповідає про саме те, що треба увечері малюкові – трішки веселощів і солодкий сон. Казковий потяг прибуває на станцію Дрімайлівка. Веселі звірята – мавпочки, кенгуру, верблюди – вантажать на нього різні речі (переважно іграшки). Слоники заливають у спеціальні вагони-бочки кольорову фарбу. Динозаври на відкритій платформі жують листя з деревця. Білі ведмеді й пінгвіни вантажать морозиво у вагони-морозильники, і там же ним ласують. А коли все, нарешті, на місці й потяг вирушає в ніч, звірята сплять у своїх зручних ліжечках, поки дрімотяг мчить їх на зустріч новим пригодам…

До речі, у «Потяга-дрімотяга» є не лише «загинальний», а й виховний ефект: надихнувшись прикладом звіряток-персонажів книжки, дитина теж може взяти за звичку«вантажити» свої іграшки туди, де вони зберігаються, і лише після цього лягати спати.


26_1_3_02

«Казки на ніч», Марія Манеру (Vivat)


Вечірні історії повинні бути яскравими – щоби після них снилися кольорові сни ? Збірка казок Марії Манеру саме така, і за оформленням, і за настроєм. Її герої – мрійники й казкарі, феї та ельфи й маленькі допитливі і сміливі хлопчики та дівчатка. А самі історії, хоч і достатньо казкові, та все ж не відірвані від реального життя, адже йдеться в них про щедрість і великодушність, про справедливість і повагу, про те, що людина не завжди спроможна переплюнути красу природи і про те, де знаходити натхнення, коли всі його джерела вичерпалися.

Ці казочки не задовгі й не закороткі – якраз такі, щоби читати по одній малюку на вечір. У збірці їх аж три десятки, і всі – дуже різноманітні. Тож місяць яскравих снів малечі гарантовано!


26_1_4_02

«Країна снів», Марія Манеру (Vivat)


А якщо вам припала до смаку попередня книга, то можете продовжити вечірні читання з іще однією книжкою цієї ж авторки. «Країна снів» пропонує ще одну жменю яскравих і добрих історій. З них малеча дізнається, як миролюбний воїн і лицар-боягуз завершили ворожнечу між країнами,  як іграшки повернули собі прихильність свого господаря-хлопчика, як відмінниця-хитрунка хотіла здобути най-найвищу оцінку,чому жирафи мають довгу шию й мало сплять і чи припинив Івась ламати й розкидати все навколо.

Трохи казки, трохи пригод, трохи виховання – ці історії можна не тільки прочитати, а й обговорити перед сном.


26_1_5_02

«Колисанки і дрімливі вірші», Мар’яна Савка (ВСЛ)


Прекрасні малюнки, ніжна поезія і світлий настрій – це саме те, що може заспокоїти непосидючого малюка й допомогти йому налаштуватися на сон. Мелодійні вірші, промовлені маминим голосом, звучать немов пісня, навіюють приємні сновидіння – про маленького ангелика, який росте разом із дитиною, про Івасика-Телесика й чарівну царівну, про кумедних тупотливих слоненят.

У поезіях Мар’яни Савки так багато материнської ніжності й любові, адже більшість із них авторка написала, чекаючи на народження свого синочка.


26_1_2_02

«Спи міцно, моє будівництво», Шеррі Даскі Рінкер (Artbooks)


Навіть великим сильним машинам вночі потрібно спати, щоби добре відпочити, набратися сил і зранку далі будувати місто. Про це розповідає ця чарівна «засинальна» книжечка, яка також стала бестселером  The New York Times. А ще з неї можна дізнатися, над чим працюють удень і як солодко потім хроплять уві сні самоскид, бульдозер та інша будівельна техніка.

Маленькі фанати машинок будуть у захваті від цієї книжки, а сама історія надихне їх вкладатися спати разом з улюбленим будівництвом.


26_1_6_02

«Засиналочки», Татуся Бо (Vivat)


Ніжні віршики й маленькі оповідання, історії про звірят і дітей та оповіді про те, як сплять тваринки й де народжуються сни, написані відомою блогеркою Татусею Бо й ілюстровані делікатними акварельними малюнками Галини Рогової не лишать байдужими ні батьків, ні дітей. Перші залюбки читатимуть ці невеликі тексти, заговорені на солодкий сон. А другі – слухатимуть розповіді про Пухнастика і Страшко-Страшулю, мріятимуть про чарівне морозиво й теплі медові краї. І під ці замовляння-засиналочки занурюватимуться в казкові сни.


26_1_7_02

«Про сонну мишку і вередливу пилинку», Наталія Чуб (Ранок)


Терапевтична казочка від дитячої психологині Наталі Чуб не просто налаштує ваше чадо на сон, а зробить це правильно, з урахуванням нюансів дитячої психології. Як швиденько засинати, не вередувати, легко звикнути до дитсадка, не боятися темряви – уміння, які варто опанувати кожному малюкові. Усьому цьому діти вчаться завдяки порадам, озвученим чарівними балакучими звірятами – Сонною Мишкою, вороною Варварою, таксиком Батончиком.

Завдяки доброзичливому тону оповіді дитина з відкритим серцем сприйматиме ці напучування. А пісенька Сонної Мишки в маминих вустах цілком може перетворитися на колискову.


26_1_8_02

«Соня, яка не може заснути», Забіне Бальман (Vivat)


Часом дітям шкода марнувати цілу ніч на сон. А маленькій Соні  доведеться спати куди довше – цілих сім місяців! І як тут вкладатися на тривалу сплячку, коли ти ще зовсім не втомилася? От і Соня ніяк не може заснути. Допомогти їй намагаються інші звірята – розповідають казки й мостять м’яку іграшку, пропонують рахувати овечок чи повиснути догори ногами. Чи допоможе хоч якийсь із цих способів зовсім не сонній Соні?

Ця симпатично ілюстрована книжечка не тільки розповідає про те, що сон рано чи пізно приходить до кожного, кому належить добре поспати, а і знайомить дитину з різними способами самозаколисування, показує, як по-різному сплять різні тваринки і хто із них впадає в зимову сплячку.


26_1_9_02

«Зубр шукає гніздо», Оксана Була (ВСЛ)


Оксана Була запрошує маленьких читачів у чарівний осінній ліс, про мешканців якого дбають дивовижні створіння – туконі. Вони стежать за тим, щоб усі звірята вчасно вклалися на зимову сплячку, і готують для них комфортні «спальні». І коли Ведмідь розповідає Зуброві про свій затишний зимовий сон, той вирішує й собі вкластися спати аж до весни. Дарма що туконі відмовляються йому допомагати (адже зубри узимку не сплять!). Впевнений у своєму бажанні, Зубр вирушає на пошуки зручного й теплого… гнізда.

Чи вгніздиться він на зимову сплячку? Достеменно невідомо, адже фінал авторка лишає відкритим. Але можна сказати напевне: історія Зубра надихає дітлахів зручно вмоститися в затишному «гніздечку» з подушок і ковдр і вкластися спати якщо й не до весни, то бодай до ранку.


26_1_10_02

«Ведмідь не хоче спати», Оксана Була (ВСЛ)


Ця книжка безпосередньо пов’язана із попередньою: розказана в ній історія також виростає із зустрічі Зубра з Ведмедем. Якщо першому закортіло затишку, у якому проводять зиму тварини, що впадають у сплячку, то другий зрозумів, скільки всього цікавого він пропускає, поки спить. Ведмідь навідріз відмовляється вкладатися у свою барлогу, опирається вмовлянням туконів і збирається пізнати всі зимові розваги.

Але, мандруючи майже-зимовим лісом, він спостерігає, як інші тварини вмощуються у свої ліжечка, вкриваються ковдрами й готуються солодко проспати всю зиму. І що переможе у Ведмедя – бажання пізнати нове чи сонливість, якою наповнений ліс?


26_1_11_02

«Фантастичні історії на добраніч», Ервін Мозер (Чорні вівці)


Оповідки, написані і проілюстровані Ервіном Мозером, вражають бурхливістю фантазії і яскравістю кольорів. Усі вони короткі, приблизно однакові за обсягом, але якщо одні із них — повноцінні історії, із зачином, розвитком сюжету й закінченням, то інші — просто замальовки, такий собі текстовий супровід -, у якому описано/пояснено те, що намальовано на картинці.

Герої фантастичних історій — тварини. Переважно котики й мишки,але є і єнот, і панда, і навіть мурахоїд. Але наділені вони виразнішими характерами, аніж у деяких людських персонажів дитячих казок. Вони експериментують, мандрують, долають страхи, шукають (і знаходять!) для себе найкомфортніші умови для життя, зустрічають друзів і йдуть за мріями.

Після цих оповідок, прочитаних на ніч, дітям сняться барвисті сни:) А в дорослих з’являється натхнення й міцніє віра в те, що не треба боятися змін чи відтягувати їх — вони можуть привести тебе до чогось абсолютно прекрасного — до сурмоквітки, наприклад, або до малесенького острова, на якому не буде місця ні для чого зайвого. А якщо тобі в житті сумно, зле чи некомфортно, ти завжди зможеш покинути це все і змінити його на щось хороше.


26_1_12_02

  «Засинай. Прокидайся», Галина Вдовиченко (ВСЛ)


Це двостороння книжечка-перевертайка, у якої є темний, сутінковий бік і світлий, світанковий. На кожному з них – по дві історії про засинання і прокидання. У вечірню пору різні машини-мандрівники – синій фольксваген, срібна фура, старенький жовтий автобус і чорний мотоцикл з’їжджають на узбіччя траси під велику вербу, аби там заночувати. І сплять так солодко, що й на дорослого читача «позіхайки» нападають. А маленька лялечка, яка ніколи не спить, потрапляє в синю квітку-хатинку, наїдається сонної каші й засинає на всю ніч. А як ці ж герої зустрічають свій ранок, можна дізнатися на світлій стороні книги ?

Короткі красиві історії й казкові ілюстрації, а ще – можливість читати «догори дригом» роблять цю книжку чудовою супутницею дитячих вечорів і ранків. Адже й засинати, і прокидатися з нею так приємно!


26_1_14_02

«365 історій на ніч», Калуан (КМ-Букс)


Заклопотаним матусям іноді потрібні готові рішення, і ця книжка пропонує саме таке. З нею вам не треба буде сушити голову, що почитати дитині перед сном. Розбита на 12 розділів, кожен із яких включає рівно стільки оповідок, скільки є днів у відповідному місяці, вона на цілий рік закриє потребу вечірнього читання. Звісно, якщо ваше маля вдовольнятиметься однією історією на вечір (а вони тут досить короткі) і не проситиме ще й ще ?

Герої цих оповідок – різноманітні тваринки й комахи, від бобра і крокодила до жабок та комарів. Вони показані в різноманітних життєвих ситуаціях – кумедних і серйозних, приємних і не дуже, та головне – зі щасливими закінченнями.


26_1_13_02

 «Лізелотта не може заснути», Александр Штеффенсмайер (Vivat)


Буває так – уже й казочку послухали, і в ковдрочку загорнулися, а сон однаково не йде. Така прикрість спіткала й корівку Лізелотту. Випробувавши всі відомі їй способи релаксу – пострибати, одягнути вовняні шкарпетки, випити чаю з травами, прийняти теплу ванну, – Лізелотта здалася й пішла поблукати подвір’ям, порахувати всіх мешканців ферми. Та чи вдасться корівці знайти спосіб заснути? І чи не влаштують її нічні походеньки небачений переполох? Про це дізнаємося вже у фіналі історії ?

У цій милій, але бешкетній героїні маленькі читачі-слухачі легко упізнають себе. Адже іноді безсоння і їх штовхає на пустощі і пригоди. Які, втім, зрештою завжди закінчуються в теплому ліжечку.


26_1_15_02

«На добраніч, Норі!», Брігітте Венінгер, Юсуке Йонецу (Рабарбар)


До героя цієї книжечки, маленького котика на ім’я Норі, теж ніяк не приходить сон. Покрутившись-повертівшись у ліжечку, він іде до друзів. А ті не лише допомагають порадами, а й дарують речі, які проганяють безсоння – м’яку подушку із запашним сіном, «сонну» пір’їнку, іграшкове слоненя. Обклавшись цими подарунками й загорнувшись у ковдрочку, маленький герой нарешті засинає.

Ця книжка з чарівними вечірніми ілюстраціями й сама навіває сон. Діти залюбки слухають історію про Норі й охоче беруть із нього приклад.


Читати: 7 дитячих історій про монстрів

Читати: Каю вчить взаєморозумінню. Огляд книжок доктора Ніколь Надо

Читати: #ЧитаємоРазом: Самостійна дитина, або Як стати «лінивою мамою»

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

13 thoughts on “Солодких снів! 15 книжок-«засинайок» для найменших

    Залишити відповідь