Що розтопить серце мізантропа: рецензія на книгу «Славетне життя Ей-Джея Фікрі»

Життя Ей-Джея Фікрі склалося не так, як гадалося. Його дружина померла, його книгарня ледве тримається на плаву, на додачу вкрали рідкісне видання – дебютну збірку віршів Едґара Аллана По. Чоловік замикається в собі, завдаючи болю людям, яким небайдужий. Та несподівано в його книгарні з’являється дехто – дворічна кучерява дівчинка в рожевому комбінезоні – і життя книгаря змінюється, набуває сенсу, сповнюючи щастям маленький всесвіт острова Аліси. Така анотація у книги Ґабріеля Зевіна «Славетне життя Ей-Джея Фікрі». Чи сподобалась книжка оглядачці блогу Yakaboo?

«Славетне життя Ей-Джея Фікрі» – одне з видань, від яких важко відірватись. Це не світова класика, не видатний твір славетного письменника, це просто добра та душевна історія від талановитої авторки.

В романі – атмосферно про книгарні. Книжка має сподобається всім книголюбам. Погодьтесь, цікаво читати про життя власників книгарень – що вони читають, який у них підхід до літератури та як відрізняють хорошу літературу від поганої.

Знайомство з авторкою

Ґабріель Зевін – американська письменниця, що написала шість романів. Проте українською поки перекладений тільки один. Серед нагород авторки: кращий дебют за версією Barnes&Noble, а один з романів увійшов у вибір редакції New York Times. 

Вчилася письменниця у самому Гарвардському університеті на факультеті англійської та американської літератури. Вона не лише пише теплі романтичні історії, а торкається серйозних тем – про жінок-солдаток в Іраку, про дівчаток-підлітків в загробному житті, про те, що говорять собаки, які страждають амнезією, і те, як важко любити одну людину протягом багатьох років.

«Славетне життя Ей-Джея Фікрі» – роман з великою кількістю персонажів, корисними літературними порадами та інтригуючим сюжетом, що тримає до останнього.

Трішки про сюжет. Дія відбувається на острові Аліси. Саме там знаходиться книгарня, власником якої є Ей-Джей Фікрі. Він відлюдник, який потроху зловживає вином і нехтує присутністю людей. Як це часто буває, все перевертає низка несподіваних подій, яка допомагає героєві наповнити своє життя: у нього з’являються кохання, друзі і навіть донька. 

У власній книгарні Ей-Джей знаходить дворічну дівчинку, яку залишила невідома: дитина – красуня, розумничка, яка зачаровує героя. Саме з цієї сторінки життя героя повністю змінюється. Він стає добрішим, а серце його теплішає. Така собі казка для дорослих.

Післясмак

Найбільше в книзі мені сподобались згадки про інші книги, письменників та серіали – є що взяти собі на замітку. У книзі хороший гумор, вона викликає приємні емоції, і її хочеться дочитувати до кінця.

Обкладинка у книги стильна, з тисненням. Приємне поєднання кольорів, що важливо для загального сприйняття книги.

У авторки вийшло щось справді душевне і сентиментальне. І водночас це легке чтиво для відпочинку. Головного героя починаєш любити, співчувати йому, а по завершенню книги – навіть трохи за ним сумувати.

Кому читати:

Тим, хто любить книги. Ви надихнетеся на цікаві звершення та волітимете більше читати. 

Аня Остапчук
Журналіст, автор блогу «Твоя Полиця». Дуже люблю книги, ну от дуже-дуже, своїми балачками намагаюся показати людям, що кожен може знайти підходящу книгу, яка підтримає, розрадить і надихне. Просто потрібно уміти шукати, а я показую як. Знімаю відеогляди, де коротко, у стилі анотації, презентують книжку, одночасно даючи можливість віртуально її погортати.
https://www.youtube.com/channel/UClrBI-amIeDuV0AtuZVTS7g

13 thoughts on “Що розтопить серце мізантропа: рецензія на книгу «Славетне життя Ей-Джея Фікрі»

    Залишити відповідь