Секрети виняткового французького шарму в книзі «Шик назавжди!»: поради стилістки, історикині моди та оглядачки блогу

Нещодавно у видавництві «КМ-Букс» вийшов друком переклад книжки журналістки й блогерки Тіш Джетт «Шик назавжди! Французькі секрети неминущої краси, бездоганного стилю і виняткового шарму». Щоб краще зрозуміти французький шарм, ділимося не тільки враженнями від книжки, а й думками експерток про особливості стилю.

Секрети виняткового французького шарму в книзі «Шик назавжди!»: поради стилістки, історикині моди та оглядачки блогу 0

Марина Кацура, історикиня моди, Inspirational speaker:

«Немає більш важливої країни для моди і стилю, ніж Франція. Упродовж останніх 300 років жінки по всьому світу хотіли сукні, як у Парижі. Започаткував це «безумство» король-сонце Людовик XIV. Він вирішив створити найрозкішніший двір у світі, побудував Версаль і започаткував виробництво тканин у Франції. У ХІХ столітті по всій країні діяли фабрики з вирощування хробаків-шовкопрядів, які створювали найніжнішу тканину в світі. Саме ця сировинна база дозволила тут в майбутньому виникнути поняттю Haute Couture, що з фр. означає «високе шиття». З’явився перший модний кутюр’є – Чарльз Фредерік Ворт. Потім цю естафету підхопили найпотужніші французькі модельєри, які створили революцію в моді та назавжди змінили зовнішній вигляд жінок, – Поль Пуаре, Габріель Шанель, Крістіан Діор, Ів Сен-Лоран. Тому зовсім не дивно, що навіть у XXI столітті французький стиль і досі є орієнтиром. 

Француженки не бояться експериментувати з новими дизайнерами, шукають одяг, у якому почуватимуться впевнено, створюють базовий гардероб зі спокійних кольорів і на всі випадки життя. Проаналізувавши стиль французьких ікон стилю, а саме Жаклін де Ріб, Анук Еме, Катрін Деньов, Лулу де ла Фалез, Інес де ля Фрессанж, Одрі Тоту, Маріон Котійяр, можна зробити таку собі шпаргалку щодо того, як виглядати справжньою француженкою: 

– поєднувати трендові і вінтажні речі;

– адаптувати тренди під себе, свій спосіб життя і світосприйняття;

– одягатись трішки недбало, адже зусилля – це дуже не по-французьки;

– виходячи з дому, переодягатися, допоки не відчуєш себе впевнено;

– посміхатись.

Зауважте, ці висновки актуальні, як вчора, так і сьогодні та завтра».

Євгенія Дон-Захарова, стилістка:

«Як виглядати справді привабливо? Мати вигляд на всі 100%, або на 16, – залежно від побажання. Сучасна людина має унікальну можливість бути вільною у своєму виборі. І все частіше спостерігається тенденція, що одяг – це, насамперед, зручність та невимушеність. Почуватися комфортно і мати чудовий вигляд – цього прагне сучасна жінка. Свобода вираження, свобода руху.

Стиль нашого життя тепер задає напрям – який вигляд мати, який одяг носити, якому стилю надавати перевагу. Оберіть на свій смак! Смак!… А це вже більш специфічно…

Тож, якщо від  слів «французький шик» серце б’ється пришвидшено – то ця книжка точно для Вас. Париж, Париж…

Секрети виняткового французького шарму в книзі «Шик назавжди!»: поради стилістки, історикині моди та оглядачки блогу 0

Особисто я з величезною симпатією ставлюся до французького стилю. Адже француженки таки дійсно вміють виглядати чарівно – настільки, що з’являється цікавість: «Як, як їй це вдалося?». Можна сказати, що французький стиль – це про вміння жити так, щоб бути дійсно незабутньою. Це питання шарму, який складається з дрібничок – важливих дрібничок, які працюють на імідж, створюючи унікальний образ із французьким присмаком. Кашеміровий светр? Біла сорочка? Чи актуальна вона досі?

Які можуть бути найкращі інвестиції в гардероб – це теж до француженок. Словом, гарної подорожі у світ хорошого смаку!»

Оглядачка блогу Мар’яна Щепанська

Секрети виняткового французького шарму в книзі «Шик назавжди!»: поради стилістки, історикині моди та оглядачки блогу 0

Стиль. Мода. Шарм. Упевненість у собі. Чудовий вигляд у будь-якому віці та за будь-яких обставин. А які асоціації виникають у вас від слова «француженка»? Загальноприйнято вважати цих жінок суцільним втіленням жіночності та краси, грації та вічної молодості. Чому ж вони такі особливі та в чому таємниця? Можливо, у культурі? Чи в спадковості? А, може, у вихованні?

Насправді ж, француженки не народжуються красивішими чи стрункішими за інших. А ця ілюзорна видимість легкості, природності й безтурботної елегантності створюється щоденною великою й нелегкою працею над собою, завдяки самоаналізу, самоповазі та постійній роботі над собою. У цьому переконана авторка книги «Шик назавжди! Французькі секрети неминущої краси, бездоганного стилю і виняткового шарму».

Журналістка та блогерка американського походження Тіш Джетт 25 років збирала інформацію для видання, спостерігаючи за знайомими та незнайомими француженками, опитуючи їх, досліджуючи й аналізуючи отриману інформацію. Ця книга є результатом глибокого переосмислення таких понять як вік, врода, заможність і стиль через вдосконалення себе, свого гардеробу та раціону, боротьбу з недоліками та акцентування на власних сильних сторонах.

Оригінальна версія самої себе

«Я ніколи не зустрічала француженки, яка б прагнула бути кимось іншим, окрім себе, – пише авторка. – Звісно, час від часу комусь хочеться бути вищою, ще хтось шкодує, що недостатньо уважно оберігав шкіру від сонця чи жорсткої води, але нічого більше. Француженки просто не бачать сенсу в тому, аби намагатися бути не собою. Натомість, вони щодня працюють над тим, аби виглядати якомога краще та підкреслювати свою особистість».

Стати кращою, оригінальнішою версією самої себе – природне покликання французьких жінок. Цьому й присвячені всі 9 розділів книги: догляду за шкірою, технікам краси, правилам для волосся, мистецтву правильного харчування, фізичним вправам, аксесуарам і навіть боротьбі з вічною дилемою під назвою «немає що вдягнути».

Скажімо, французька жінка ніколи не вибіжить у крамницю в старій розтягнутій футболці та з непомитим волоссям лише тому, що її, мовляв, «ніхто не побачить». Вона вважає, що бодай трішки підправити свій зовнішній вигляд потрібно «хоча б із ввічливості» до навколишніх. До того ж, ніколи не знаєш – можливо, саме цього дня доля вирішить зустрітися з тобою, і для цього потрібно виглядати якнайкраще.

Окремий розділ присвячений тонкощам нанесення макіяжу: як правильно обирати пудру, чим наносити тональний крем, скільки потрібно помадок, чому вам слід придбати праймер, для чого купувати пробники та як прибрати сліди втоми з обличчя. Це все – через короткий екскурс в історію XVIII-XIX століття. А періодична ненав’язлива реклама торгових марок звучить радше як експертна порада доброї, давньої подруги.

Авторка переконана, що частково ритуали з догляду за собою залежать від особистості жінки та поєднуються з часовими обмеженнями і дисципліною. Проте, у всякому разі, задоволення повинне бути невід’ємною частиною процесу. Тому найважливіше тут – сприймати догляд за собою не як додаткову роботу, а як винагороду, яку ви справді заслужили. Адже навчитися ставити себе на перше місце – це не егоїзм. Це – мудрість.

«У сукні найважливішою є жінка, яка її одягає», – Ів Сен-Лоран

Здавалося б, усе просто: шик – це стиль. Принаймні, таке визначення спадає на думку першим. Однак воно не розкриває сенс слова сповна, переконана Тіш Джетт. Шик не з’являється від переповненої екстрамодним одягом шафи чи косметички з морем елітної косметики. Не стосується вона аж ніяк і кількості грошей у кишені. Це поєднання доглянутої зовнішності та внутрішнього «контенту». Єдиний секрет незрівнянного шику доволі простий – знати, хто ви або ким хочете бути, і лише потім – відповідно себе прикрашати.

Для француженок похід у театр – це як для більшості жінок випити кави, тобто – життєва необхідність. Вони в курсі сучасних тенденцій в економічному та політичному житті, знають про всі книжкові новинки, читають філософські й історичні журнали та відвідують усі можливі секції із саморозвитку – від фотографії та мистецтва – до пошиття мереживної білизни. Вони знають – молодість минає, а шарм та вміння бути цікавою – вічні. У цьому – увесь зміст світосприйняття les femmes d’un certain âge (жінок певного віку). Так особливо витончено у Франції називають жінок після 40-ка. Бо ж насправді постійний догляд за собою, вишукана поведінка, природність, шарм та активність усіляко сприяють тому, що вони ніколи не виглядають на свій вік. Відтак, це й не має жодного значення.

Уся суть – у рівновазі, – резюмує авторка, і француженки вміло застосовують це правило в усіх аспектах свого життя. Жінка повинна бути доглянутою не лише ззовні, а й усередині.  І розуміння того, що стиль – це особистість, є першим кроком до його формування.

І на завершення…

Українське видання «Шик назавжди» – це, без сумніву, суцільне естетичне задоволення: тішить усе – від цупкого, якісного паперу і дивовижної палітурки, яка наче промовляє словами «Придбай мене!», до великого приємного шрифту та милих мініатюрних малюнків на сторінках. Особливий бонус – різнокольорові прикладні вставки пастельних тонів із виділеними порадами щодо макіяжу чи догляду за волоссям та покроковими інструкціями з вибору аксесуарів чи білизни. Це все – додатковий привід поповнити свою бібліотеку цією книгою.

Рекомендація

Щиро раджу всім жінкам та дівчатам, які… Словом, таки всім жінкам та дівчатам. Але особливо вона необхідна тим, які не вірять в себе або ж просто хочуть виглядати й почуватись краще та досягти бажаної внутрішньої гармонії. І, звісно ж, прямий «рецепт» щодо прочитання книги – жінкам певного віку.

Схожі книги

  • У книзі «О-ла-ла! Секрети французького шарму» (2017) Джеймі Кет Каллан розповідає про таємниці стилю, краси, привабливості та безумовної впевненості в собі, з досвіду своєї французької бабусі. Тут – практичні поради щодо того, як якомога довше втримати молодість та шарм, навчитись любити себе і світ довкола, майстерно вирішувати будь-які справи, і ще й знаходити час на саморозвиток.
  • «Що відомо француженкам. Про кохання, секс й інші приємні речі» (2016), авторства Дебри Олів’є, упродовж 256 сторінок є чудовим провідником у світі моди, а також пошуковиком джерел натхнення і впевненості в собі французьких жінок.
  • «Чому француженки не гладшають» (2018) Мірей Гільяно обіцяє розповісти французьку таємницю приголомшливого вигляду без жодних дієт. Це не лише легка мотиваційна книга про те, як почати харчуватись правильно, а й справжнісінький путівник світом французької кухні – з детальними описами та покроковими рецептами.
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

18 thoughts on “Секрети виняткового французького шарму в книзі «Шик назавжди!»: поради стилістки, історикині моди та оглядачки блогу

    Залишити відповідь