«Що в тарілці»: яскраво й цікаво про здорову їжу для дорослих та дітей

Скажіть дітям: «Корисна їжа» — і дев’ятеро з десяти позіхнуть від нудьги. Корисна, отже прісна? Здорова, значить – ніяких тобі солодощів і смаколиків? Книжка-«перевертайка» «Що в тарілці» від Оксани Стехіної та Наталії Самойленко заспокоїть і маленьких гурманів, і їхніх мам: те, що у вашій тарілці, може бути водночас і корисним, і неймовірно смачним, здоровим і кольоровим.


Лікарка-дієтолог & багатодітна мама-бізнесвумен


Ця книга написана у співавторстві, і це саме той випадок, коли дві авторки чудово доповнюють одна одну. Відома лікарка, дієтолог-ендокринолог Наталія Самойленко знає все про принципи здорового харчування і про те, який раціон стане помічником на шляху до стрункості, а який – ні, що корисно їсти у певному віці і за певного способу життя, а що – не варто. Активна мама чотирьох дітей і успішна бізнесвумен Оксана Стехіна має практичні знання у сфері дитячої психології і володіє вмінням підібрати переконливі аргументи. Усе це, а ще — письменницький хист і низка інших важливих талантів та умінь авторок допомогли їм донести важливі речі у цікавій формі до наймолодшої аудиторії і заохотити дорослу перейти на «здорову» сторону харчування.


Що покласти у тарілку: корисні поради для батьків


Серед життєво необхідних навичок, які батьки прищеплюють дітям змалечку, одна з найважливіших – вміння піклуватися про себе. Зокрема й через те, що ми їмо. Як це робити, просто, цікаво і доступно розповідають авторки, заодно й розвінчуючи декілька міфів про здорове харчування. У «харчовій пірамідці», яку вони пропонують, знайдеться місце не лише для овочів-фруктів, але й для десертів. Тож можете заспокоїти дитину: їсти їх теж можна, головне – «правильні» і в міру.

Які продукти чудово поєднуються між собою, а які краще їсти поодинці, чому склянка води вранці корисна всім і кожному, що треба знати про сніданок, обід та вечерю і як не наковтатися «порожніх калорій» – про все це книга розкаже лаконічно, але з конкретними прикладами. Тут ви знайдете те, що суттєво полегшить вам життя – рекомендовану організму, який швидко росте, схему харчування, приклад здорового і різноманітного меню на тиждень та багато іншого.

А якщо ваша фантазія щодо корисної їжі обмежується домашнім сиром з фруктами на сніданок, відварною курятиною чи запеченою рибкою, рушайте за натхненням на сторінку порад Даші Малахової. Вона підкаже, як із корисних інгредієнтів приготувати страви, які справлять wow-ефект на всю сім’ю. Китайське «мармурове» яйце на сніданок, рататуй на обід чи пхалі на вечерю? Легко, просто і смачно! А якщо готувати гуртом, то вийде ще смачніше!


Марта, цукерки і принц Апетит: повчальна казка для дітей


Найкращий спосіб донести до дітей, що певні речі варто або не варто робити, – дозволити їм самостійно зробити такий висновок. Тож книжка замість того, аби буквально повчати, мовляв, не їжте малята, багато цукерок, бо животик заболить, розповідає цікаву казку про дівчинку Марту, принца Апетита і королеву Здоров’я.

Марта – типова школярка. Вона начебто й не переїдає, але й від зайвої цукерки, шматочка торта чи ковточка «шипучки» не відмовиться: там однокласник сипонув карамельок, тут брат «контрабандою» чипсів приніс, а тато шоколадною цукеркою пригостив, поки мама не бачить. Тож після таких перекусів зовсім не хочеться ні маминого борщику, ні котлет з кашею. Але «війна» магазинних смаколиків проти домашніх страв закінчується поразкою для самої Марти. Принц Апетит і королева Здоров’я розчинилися в повітрі, а дівчинка залишилася сам-на-сам із болем у животику. Бо виявилося, що мимохідь з’їдені аж десять ласощів впродовж одного дня – то таки забагато для юного дитячого організму

Як повернути до життя Принца Апетита, чому мавпа у зоопарку, яка обирає яблуко, а не вафельки, виявляється розумнішою за школярів і як треба стежити за своїм раціоном, щоб не нашкодити здоров’ю – усе це природно і ненав’язливо юні читачі дізнаються з Мартиної історії.


Борщик і салат


Яскравим оформленням, насиченими кольорами і «кулінарними» ілюстраціями «Що в тарілці» нагадує червоний борщик чи овочевий салат – так і хочеться її скуштувати! Після прочитання цієї книжки рука сама тягнеться до корисних продуктів, з яких так і кортить приготувати щось кольорове, здорове і дуже смачне.

Про правильне харчування написано чимало книг. «Що в тарілці» особлива тим, що вона не нав’язує свої правила, а відкриває світ нових смаків, не вказує, що їсти, а надихає. Її приємно тримати в руках і розглядати, з нею цікаво радитися, складаючи меню на день, її хочеться почитати дітям.


Пряма мова:

quote1

– До речі, а як же яблуко? – запитала мама. – Ми не порахували яблуко.

– А яблуко велика мавпа з’їла. – сказала Марта. – У зоопарку. Противна мавпа!

– Розумна мавпа! – заперечила мама. – Знає, що корисне.

quote2

Схожі книги:


«Ваша дитина і ви. Здорове харчування для всієї родини» Вільям і Марта Сірзи, «Як нагодувати нехочуху» Анна Римаренко, «Книжка-з’їжка» Катерина Галицька, Ольга Черепанова.



 [irp posts=”27809″ name=”5 книг про їжу та кулінарію для дітей”]

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

26 thoughts on “«Що в тарілці»: яскраво й цікаво про здорову їжу для дорослих та дітей

    Залишити відповідь