Як світова книжкова сфера справляється з пандемією

З введеннями карантинів і скасуваннями заходів не варто забувати про одне — життя, все ж, продовжується і не треба впадати в паніку. Краще почитати приємну книжку. Книжкова сфера, звісно, теж потрапила під удар пандемії, однак в різних країнах людство намагається вирішувати проблеми з доступністю до такого ефективного заспокійливого як книги. Що ж, погляньмо на розвиток ситуації: 

Безкоштовні книжки для самотніх вечорів

У Південній Кореї стартап з підписки на електронні книги Millie’s Library почав надавати безкоштовний доступ людям, у яких виявили коронавірус чи які перебувають на профілактичному карантині. Про це повідомляє видання Quartz. В країні наразі понад 20 тис. людей знаходяться на карантині; усі ці люди заведені в базу даних Міністерства внутрішніх справ, тож встановивши собі спеціальний урядовий додаток і заповнивши необхідні дані, такі громадяни зможуть отримати доступ до електронних книжок. Зазвичай підписка на даний сервіс коштує близько $8/міс., але подібна щедрість гарантовано стане розрадою для тих, хто захворів чи ще очікує результатів. 

Вигідне об'єднання

Книжкові магазини в Пекіні (Китай) відкрили спосіб, в який населення зможе безпроблемно отримати книги — об’єдналися разом зі службою доставки їжі Meituan Dianping. Тепер разом із гарячим раменом мешканцям можуть привезти і новенький роман. Така співпраця доступна вже 72 книгарням міста, і для них участь у подібному партнерстві наразі безкоштовна. В Пекіні зараз зачинено 80% фізичних книгарень, більшість операцій здійснюються онлайн та навіть великі мережі не можуть похвалитися нормальним рівнем продажів — у книгарні OWSpace зізнаються, що в день продається не більше 15 примірників. Що ж, сподіваємося більш зручна опція доставки книг відразу з обідом допоможе поліпшити ситуацію.

Продовжуємо діяти й надалі

Більшість книжкових подій, звісно, доводиться скасовувати. Про втрати Українського інституту книги, який мав представити стенди на міжнародних книжкових ярмарках, ми вже писали тут (наразі цих втрат вже більше; до того ж Болонський ярмарок організаторам теж довелося скасувати цьогоріч, а не переносити). Однак деякі традиційні активності все ж залишаються незмінними. Так Лондонський книжковий ярмарок все ж провів церемонію LBF International Excellence Awards, хоч і дистанційно. Цього року за життєві досягнення у сфері книговидання премію було призначено Найджелу Ньютону з Bloomsbury Publishing Plc; призи переможцю будуть надіслані поштою. 

Поринайте в книжки — і ніякої паніки

Багато кому набридло, мабуть, що весь інформаційний простір тільки і заповнений, що темою COVID-19. Тому, наприклад, австралійський підрозділ видання The Guardian вирішив зібрати у працівників книжкові рекомендації, від яких легко на душі і які допомагають переключитися і не думати про погане. Серед них: «Rivers of London»; «Stardust» Ніла Ґеймана (а також його з Тері Пратчеттом спільну роботу «Good Omens»); а також «The Signature of All Things» Елізабет Ґілберт.

От тільки неабияку кількість неякісної літератури на тему коронавірусних захворювань, яку почали штампувати самвидавом і викладати на Amazon, читати не варто. Хоч компанія і підчищає неперевірені видання, як стверджує Wired, все ж тільки за останній місяць на її сайті було виявлено понад 1 млн подібних «посібників». Одна така фейкова книга навіть протрималася серед топу продажів в категорії медичної літератури, аж доки її не зняли з продажу. 

Тому читаймо тільки перевірену інформацію, не відшуковуймо в книжках зайвий раз «передвісників» пандемії в ранніх творах письменників (Стівену Кінгу вже довелося заспокоювати всіх, що віруси в його романах набагато більш смертоносні, тож не варто порівнювати їх із тими, що викликають Covid-19) та не забуваймо відволікатися і читати просто для душі. 

Пс-с, в Україні теж можна зручно читати під час карантину — ми в Yakaboo запустили безкоштовну доставку до 16 березня. Замовляй, ми привезем.

1 807 thoughts on “Як світова книжкова сфера справляється з пандемією

    Добавить комментарий