Читай іменинників: 13 книжок зарубіжних письменників, які народились восени

Ми вже розповідали вам про книжки українських письменників, які святкують дні народження восени. На черзі — добірка від зарубіжних авторів-іменинників. І якщо ви ще не виконали 7 завдання з осіннього бінґо, вона вам точно стане в нагоді. Швидше обирайте книжки — і до справи!

Бернар Вербер (день народження — 18 вересня)
«Її величність кішка»

Усі ми іноді підозрюємо, що насправді не люди є господарями своїх котів і кішок, а якраз навпаки. Це припущення розвиває Бернар Вебер у новій книжці «Її величність кішка». У кращих традиціях соціальної фантастики автор пропонує поміркувати, яка б доля спіткала людей, якби у світі панували їхні пухнасті улюбленці. Головна героїня роману — амбітна чотирилапа Бастет — планує очолити цивілізацію, яка прийде на зміну людській. Однак лише амбіцій замало — вона має навчитись досконало володіти трьома речами: гумором, любов’ю та мистецтвом.

Тімоті Снайдер (день народження — 18 вересня)
«Шлях до несвободи. Росія, Європа, Америка»

Тімоті Снайдер — відомий американський інтелектуал, фахівець з історії Центральної та Східної Європи. Україна завжди була і залишається в центрі уваги його наукових і публіцистичних праць. Зокрема у книжці «Шлях до несвободи» Снайдер викладає свій погляд на агресію Росії проти України в Криму і на Донбасі. Для неї він навіть підібрав термін — «шизофашизм». Автор також розглядає найважливіші політичні події в Америці та Європі — від президенства Трампа до Брекзиту і кризи біженців.

Френсіс Скотт Фіцджеральд (день народження — 24 вересня) «Загадкова історія Бенджаміна Баттона»

До цього тому увійшли сім творів короткої прози від знаменитого представника «епохи джазу» Френсіса Скотта Фіцджеральда. Але найяскравішою з-поміж них є легендарна «Загадкова історія Бенджаміна Баттона». Ця розповідь попри свою лаконічність завоювала серця багатьох читачів, а після виходу чудової екранізації з Бредом Піттом у головній ролі — ще й глядачів. Невеличкий спойлер: книга доволі помітно відрізняється від фільму! Тому це дуже добра нагода все ж таки прочитати оповідання, навіть якщо ви вже бачили екранізацію. Адже сюжет про «старіння навпаки» простягає широченний простір для фантазії! Безсумнівно, решта оповідань Фіцджеральда також варті уваги і відкривають відомого письменника з нових сторін.

Пітер Померанцев (день народження — 30 вересня)
«Це не пропаганда»

Безкінечний потік інформації — невід’ємна частина сучасного цифрового суспільства, в якому нам із вами випало жити. Як не потонути в цьому потоці, якщо навіть соціальні мережі перетворились на справжнє поле битви? Битви за правду чи проти неї: фейкові новини все важче відрізнити від правдивих, а час — надто цінний ресурс, щоб витрачати його на перевірку кожного допису. Ступаючи на це поле, кожен із нас однаково ризикує стати жертвою пропаганди і маніпуляцій. Саме про це розмірковує британський журналіст Пітер Померанцев, який, з огляду на досвід роботи в Росії, не з чуток знає, як працює хитра пропагандистська машина.

Пола Маклейн (день народження — 7 жовтня)
«Паризька дружина»

Проникливий роман Поли Маклейн «Паризька дружина» присвячений прекрасній, хоч і доволі печальній історії кохання Ернеста Ґемінґвея та його першої дружини Гедлі Річардсон. Шлюб і розрив із нею залишив непоправний слід на подальшій долі та творчості майбутнього нобеліанта. Можливо, Гедлі була найважливішою жінкою у його житті — матір’ю первістка, однодумицею і «святом, яке завжди з тобою». В будь-якому разі, їхній спільний, особливо яскравий «паризький» період життя, який став сюжетом цієї книги, точно був щасливим і заслуговує на увагу.

Френк Герберт (день народження — 8 жовтня)
«Бог-Імператор Дюни»

«Бог-Імператор Дюни» — четвертий роман Френка Герберта із серії про хроніки піщаної планети. У ньому він розповідає про те, що відбувається за три з половиною тисячі років після подій у «Дітях Дюни», однак роман можна вважати самостійним і читати окремо. Книга пронизана роздумами про владу, про життя, про те, як сильно правителю може набриднути тягар управління імперією — тримати всіх у суворій покорі тисячі років, і наскільки гірким може бути смуток за втраченою людськістю. «Бог-Імператор Дюни» помітно відрізняється від попередніх книг. Тут менше подій, але набагато більше міркувань, що робить роман швидше філософською притчею.

Франк Тільє (день народження — 15 жовтня)
«Пазл»

Поціновувачам трилерів Франк Тільє пропонує зануритись у ризикований квест: щоб успішно його пройти, учаснику гри потрібно не мало, не багато — перебороти самого себе. Місце основних подій доволі моторошне — закинута психіатрична лікарня, де простіше простого втратити відчуття реальності. Ну і назва книжки не випадкова: кожен розділ починається фрагментом пазлу, що в фіналі має скластись у логічну розв’язку. Чи здолає квест Ілан, якому пощастило пройти жорсткий відбір і стати одним із восьми гравців? Адже винагорода у 300 тисяч євро спонукає до максимальних зусиль кожного учасника.

Наомі Альдерман (день народження — 23 жовтня)
«Сила»

На противагу антиутопіям, де жінок переважно пригнічують, «Сила», що вже встигла стати бестселером і наробити багато галасу в літературному середовищі, описує світ, у якому жінки отримали над чоловіками беззаперечну перевагу. Завдяки новій силі жінок чоловіки раптом стали «слабкою статтю», бо ж над ними отримали повну владу ті, хто донедавна страждали від утисків своїх прав та гендерних стереотипів. Що буде керувати владними жінками — найкращі поривання чи бажання помсти за століття принижень? Категорична зміна ролей у суспільстві оголить багато больових точок.

Кадзуо Ішіґуро (день народження — 8 листопада)
«Художник хиткого світу»

Здавалося б, написати спокійну й розмірену, споглядальну книгу-розповідь про важкі часи у країні, яка програла світову війну, просто неможливо. Втім, «Художник хиткого світу» нобеліанта Кадзуо Ішіґуро доводить протилежне. Цей роман, наскрізь просочений далекосхідною ментальністю, Японією та її культурою, порушує відразу декілька складних тем.  Тут і особиста драма головного героя — колись знаменитого художника Оно Масудзі, який втратив у війні найближчих людей, і переосмислення життя через ланцюг спогадів, і вічно актуальний конфлікт поколінь, і характерна для Сходу дилема традиційності та сучасності. Майстерний Ішіґуро — найкращий вибір для тих читачів, які люблять глибоку, вдумливу і складну прозу.

Курт Воннеґут (день народження — 11 листопада)
«Сніданок чемпіонів, або Прощавай, чорний понеділку!»

Курт Воннеґут був людиною із карколомною життєвою історією. Він пережив одну з найстрашніших подій Другої світової війни — бомбардування Дрездена, тож не міг писати пересічно. Творчий почерк Воннеґута неможливо сплутати з жодним іншим. Але навіть для тих, хто читав інші його романи, «Сніданок чемпіонів, або Прощавай, чорний понеділку!» може видатись надто дивним. Попри те, що головний герой — добре знайомий прихильникам автора письменник Кілґор Траут (альтер-еґо, який зустрічається і в інших його творах), у «Сніданку…» він розповідає про звичні речі так, що в когось може стати волосся дибки. Додаткові фішки книги — авторські ілюстрації самого дядечка Курта і можливість створити власний дизайн обкладинки.

Марґарет Етвуд (день народження — 18 листопада)
«Заповіти»

Роман-бестселер, який став продовженням нашумілої «Оповіді служниці» і приніс авторці другу Букерівську премію. У «Заповітах» історію виникнення, існування і кінця моторошного Гілеаду розказують головні героїні — троє різних жінок. Одна з них — тітка Лідія, вже відома читачам за романом «Оповідь служниці», стояла біля витоків тиранічної держави і пішла «на угоду з дияволом», щоб зберегти життя і здобути владу. Друга — Агнес, молода жінка, вихована в Гілеаді, а третя — Джейд, дівчина, яка живе у Канаді і спостерігає за усім з іншого боку кордону, щоправда — до пори, до часу.

Артуро Перес-Реверте (день народження — 25 листопада) «Саботаж»

Третя книга «фалькіади» майстерного романіста Артуро Переса-Реверте перенесе вас у роки громадянської війни в Іспанії. Пабло Пікассо працює над найбільшим своїм шедевром — картиною «Герніка», тоді як герой «Саботажу» Лоренцо Фалько отримує завдання завадити художнику завершити роботу. Як неважко здогадатись із назви роману, Фалько виконуватиме поставлене завдання, вдаючись до методів саботажу. До того ж, це не єдина задача, яку повинен вирішити шпигун іспанської розвідки, тож на читачів чекає ціла операція — складна і заплутана, але вкрай цікава.

Луїза Мей Олкотт (день народження — 29 листопада)
«Маленькі чоловіки»

«Маленькі чоловіки»  не просто продовження улюбленої історії «Маленькі жінки» про дівчат сім’ї Марч, це ще й дуже мудра та повчальна книга, читання якої принесе найкращі емоції як і дітям, так і дорослим. Головна героїня Джо разом із чоловіком здійснила мрію і відкрила школу для хлопчиків. Незвична ця школа тим, що учнів тут навчають не лише граматиці й арифметиці, а, перш за все, доброті, працьовитості, самостійності та іншим чеснотам. Мудра Джо дарує вихованцям любов, турботу, увагу і на пару з чоловіком намагається виростити з грубих і неслухняних хлопців справжніх маленьких чоловіків, допомогти їм знайти власне покликання у житті.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/