Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2

Ми вже публікували першу частину 100 найвпливовіших книг ХХІ століття, її можна читати тут. Тепер погляньмо на найкращі з кращих.

51

1950 рік. Понад 400 тис.ірландців виїжджають за кордони країни, щоб знайти деінде кращого життя. Історія подається від імені дівчини Ейліс, яка постійно сумує за домівкою. Раптова ситуація ставить її перед дилемою: повернутися додому чи залишитися там, де вона знайшла нове кохання і непогану роботу. 

У 2012 році видання The Observer включило цю книгу в десятку найкращих історичних романів; книжка також отримала премію Costa Novel Award та була номінована на Букер. 

50

Цю авторку більшість знає все ж завдяки «Оповіді служниці», антиутопічному роману, який було покладено в основу серіалу 2017 року. Цей же роман — теж своєрідна оповідь про наслідки Апокаліпсису: генетично модифіковані гібридні тварини, біологічна зброя, пандемії надзвичайно небезпечних вірусів тощо. Книжку Етвуд написала під час подорожі до Автралії та Арктики, де вона вперше серйозно замислилася про зміну клімату та біокатастрофу.

49

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Джанетт Вінтерстон «Why Be Happy When You Could Be Normal?»

Назва книги, що буквально перекладається як «Навіщо бути щасливим, якщо можна бути нормальним?», — це справжнє питання, яке прийомна матір авторки поставила їй у 16 років. Джанетт почала зустрічатися з дівчиною, що ніяк не могли прийняти в сім’ї, тож її просто вигнали з дому. Авторка пережила багато: перебування вдома з релігійною фанатичкою, яка видавала себе за її матір і ховала в шафі револьвер в очікуванні Армагедону; важке дитинство в промисловому містечку на півночі Англії; постійні думки на тему того, що саме можна вважати домом, як визначити, ким ти є, та якою має бути справжня матір. Мемуари про пережиті травми — які навчать і авторку, і інших більше замислюватися про справжнє значення довколишніх речей.

48

29 книга з серії Дискосвіт від культового автора «саркастичного фентезі». Революція, загадковий серійний вбивця та подорожі крізь «Штани часу» — чого тільки не знайдеш у цьому романі, який розкриває суть людських емоцій та є потужною алюзією на реальне суспільно-політичне життя.

47

Автобіографічний графічний роман про життя до, під час та після революції в Ірані. Наразі Маржан живе у Франції та є видатною ілюстраторкою, режисеркою та письменницею, проте в дитинстві в неї було багато незрозумілих західному світові типово східних традицій, пояснити які вона й спробувала в «Персеполісі». Роман отримав відзнаки Ангулемського фестивалі коміксів (Франція) та Франкфуртського книжкового ярмарку (Німеччина).

46

Шеймас Гіні «Human Chain»

Віршована збірка ірландського поета, в якій він замислюється над важливими питаннями на кшталт: що робити, коли помирає хтось із близьких? Як впоратися з думками про старість і смерть? 

Шеймас — лауреат Нобелівсткої премії з літератури 1995 року. «Human Chain» — остання опублікована за його життя збірка, і за свідченням критиків вона є також однією з найкращих. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

45

Це есе Джуліана Барнса про біль втрати та значення любові, яке він написав після смерті своєї дружини Пет. Вони були разом 30 років. 

В якості метафори стосунків та їхнього розвитку Барнс використовує символіку фотографії та повітряних куль. Як саме — дізнавайтеся в книзі лауреата низки визначних літературних нагород, англійського письменника Джуліана Барнса. 

44

Ребека Солніт «Hope in the Dark»

Громадські активісти часто втрачають надію — політичні зміни, за які вони виступають, здається, ніколи не відбудуться. Кампанії тривають немов цілу вічність, та їхні здобутки непорівнянно малі. Авторка ж більш оптимістично налаштована: у книзі вона показує поступ суспільних змін та запевняє — зупинятися не варто, жодні нововведення не приходять відразу і нізвідки, до того ж вони можуть бути глобально непомітними, аж доки не порівняєш результат після певного часового періоду. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

43

Історія расизму в США, на жаль, має досить глибоке коріння. Авторка книги розглядає причини цього алогічного явища та розмірковує над тим, хто має право називатися справжнім громадянином країни. Це важлива праця, здатна розкрити реальні випадки неприйняття в Америці ХХІ століття. 

42

Майкл Льюїс «Moneyball»

Бейсбол було вдосконалено не підкаченими атлетами, а… математиками. Аналітичний і продуманий підхід до гри однієї бейсбольної команди приносить їм більше успіху, аніж затяжні виснажливі силові тренування. Автор даного нон-фікшну показує, які спортсмени виграють в цій грі саме завдяки знанням статистики і вмінню робити правильні висновки. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

41

Нерозуміння повноти емоцій маленької дівчинки зруйнували кохання однієї пари. 13-річна Брайоні подумала, що звичайний юнак насправді є маніяком, тому завадила стосункам сестри. Про що вона буде жалкувати все своє житття… 

Книга також увійшла до сотні найкращих романів з 1923 року за версією американського журналу TIME. 

40

Джоан Дідіон «The Year of Magical Thinking»

Книгу називають класичною працею на тему осмислення скорботи. Авторка писала її про рік після втрати чоловіка, і зазначене в назві «магічне мисленн» — радше про прадавні вірування, які допомагали нашим предкам пережити смерть близьких. Так вона вірила у велике значення речей покійного чоловіка, сформувала власні ритуали та вірила, нібито він повинен повернутися, тому не викидала довгий час його взуття…

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

39

Роман про подальший життєвий устрій двох друзів, яких разом звела війна, — вихідця з Бангладеш Самада та англійця Арчі. Арчі робить спробу вчинити самогубство, але його планам завадили, і тепер Самад намагається допомогти другу пережити свій біль.

38

Книга пов’язує, здавалося б, незв’язні речі — тетчеризм та становище ЛГБТ у суспільстві. Книга відверто говорить про СНІД, сексуальну свободу, наркотики та взагалі темну вуаль тодішнього гламурного життя.

37

Четверо дітей приїжджають в дім батьків, щоб провести в ньому останнє Різдво — маєток збираються продавати. Та за різдвяним столом раптові спогади і суперечки призводять до доволі неочікуваних наслідків…

36

Мартін Аміс «Experience»

Британський письменник у своїх мемуарах досліджує власні стосунки з батьком та сімейну трагедію — вбивство двоюрідного брата одним із найбільш небезпечних серійних вбивць Великої Британії. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

35

Нецке — мініатюрні скульптурки, які набули поширення в Японії у 17 столітті. Автор книги почав подібні фігури ще в юності в серванті свого дядька — і з того часу зацікавився їх історією. 

34

Рейчел Каск «Outline»

Книжка стала результатом творчого експерименту авторки, в якому вона описує свій день: як вона викладає сторітеллінг, як її син раптово дзвонить посеред заняття з проблемою, що він загубився, як вона зустрічається з іншими людьми та дізнається про їхнє життя тощо. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

33

Трагікомічний графічний роман у найкращих традиціях темної сатири розповідає про нелегку драму однієї сім’ї: батько авторки закінчує життя самогубством. На сторінках роману Елісон аналізує причини цього, свої стосунки з батьком та власну гомосексуальність. 

32

Історичний роман про події 1758 року: Англія втягнута в конфлікт в Америці, в ці темні часи розповзаються чутки про магічний годинник, який всіх врятує…

31

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Меґґі Нельсон «The Argonauts»

Меґґі Нельсон відвідує курс з історії мистецтва — і закохується в Доджа, гендерно неконформною особистістю. Вони разом намагаються побудувати квір-сім’ю — і ця історія є оповіддю про вихід за будь-які рамки та нав’язані стандарти і стереотипи.  

30

Двоє рабів втікають від рабовласників по підземній залізниці — способу пересування, що міг довезти тих, хто хотів ризикнути, до більш гуманної Півночі Америки. Реалістична історія про те, що свобода насправді не залежить від зовнішніх обставин; справжня свобода має настати всередині себе.

29

Кнауссгора називають Прустом у сфері мемуаристики: він досить докладно описує, як це — жити з батьком-алкоголіком та як потім отямитися після його смерті.

28

Керол Енн Дафі «Rapture»

Збірка віршів про кохання від шотландської поетеси, лірика якої містить влучні фрази, що легко і надовго запам’ятовуються саме через свою правдивість. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

27

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Еліс Манро «Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage»

Улюблена багатьма завдяки душевним, гуманістичним романам Еліс Манро написала цю збірку коротких оповідань про стосунки ще у 2001 році. Серед її героїв: хвора на рак жінка, що переживає зраду чоловіка; жінка, чоловік якої повісився з невідомих причин; невірний чоловік, який відправляє дружину на лікування від Альцгеймера, однак потім дізнається, що вона його абсолютно забула і завела стосунки з іншим.

26

Французький економіст Тома Пікетті розповідає, як змінюються засади капіталізму у сучасних умовах, що таке соціальна держава та як влаштований перерозподіл багатств. Автор аналізує для цього дані 20 країн та досліджує прогрес, починаючи з 18 століття.

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

25

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Саллі Руні «Normal People»

Книга про стосунки між людьми, яких постійно тягне один до одного, однак вони продовжують спілкуватися з іншими і відкрито не виказують своїх симпатій.

24

Дженніфер Еґан «A Visit from The Goon Squad»

Музична сфера сповнена драматичних перипетій: саме про неї цей художній роман, який слідкує за творчим розвитком музикантів в стилі Марселя Пруста. Все це на фоні гонитви за славою і жорсткою конкуренцією.

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

23

Депресія — це важкий стан демотивації, втрати енергії та інтересу до навколишнього середовища. Психолог Ендрю Соломон підходить глибоко до розуміння причин, чому вона виникає, як погіршується стан людини та як у різних культурах навчилися справлятися з цієї проблемою.

22

Джордж Сандерс «Tenth of December»

Ця збірка оповідань Сандерса — історії провалів жителів невеликих містечок в США.

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

21

Професор кафедри історії Єврейського університету в Єрусалимі розповідає про ключові здобутки в еволюції розвитку суспільства за 70 тис. років — як до них прийшли, на що вони вплинули та чому історія й досі впливає на наше сьогодення.

20

Головна героїня має дивну здатність — після кожної смерті вона відроджується наново, щоб мати змогу щось змінити наступного разу. Якось вона спробує навіть завдяки цій здатності здійснити ризикований вчинок — спробує вбити Гітлера…

19

15-річний хлопчик з аутистичним розладом намагається розгадати загадкове вбивство. Через дитяче сприйняття світу читачу передається сум’яття дорослих, ілюзія 

18

Наомі Кляйн «The Shock Doctrine»

Канадська активістка Наомі Кляйн розповідає про феномен «шокової терапії», за якого  моменти кризи в державах просуваються кардинальні зміни. І деякі жахливі воєнні дії насправді штучно створювалися лише заради того, щоб лідери країн могли обґрунтувати прийняття непопулярних рішень.

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

17

Постапокаліпсис, батько і син продираються крізь хащі та обгорілі будівлі. Здавалося б, це звичайна собі вигадана ситуація, однак твір приховує в собі метафізичний сенс: стосунки з Батьком, з тим, хто завжди ніби слідкує за нами в нашому усвідомленні.

16

Сімейна сага, в який державний конфлікт переживається через призму сімейного: егоїзм родичів, несправджені мрії, бажання до самостійності сплітається воєдино. Батько, який поступово втрачає глузд; мати, яка прагне самостійності та нового життя без своїх близьких; та діти, які щасливі були позбутися сімейного гніту.

15

Книга доводить: світ наразі перебуває на межі шостого, штучно створеного людиною, вимирання. Завдяки цій книзі авторка стала лауреаткою Пулітцерівської премії. 

14

Вікторіанська драма про кохання та обман, атмосферний трилер, де є лесбійське кохання та нестандартний любовний трикутник, — це все про надзвичайний роман Сари Вотерс.

13

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Барбара Еренрайх «Nickel and Dimed»

Авторка цієї книжки-репортажу спробувала прожити на мінімальну зарплату в США, працюючи офіціанткою, прибиральницею та нянею.

12

Альтернативний світ американського письменника Філіпа Рота розповідає про те, що якби в США президентські вибори виграв Чарльз Ліндберг, який колись назвав Гітлера «хорошим чолов’ягою». Ця людина цілком могла би підписати угоду про співпрацю з нацистами — і хтозна, якби тоді склалася доля країни, та й усього світу. Тривожна паралельна реальність цієї книжки затягує читача в ці історичні ігри.

11

Неаполь, 1950 р. Дві різні за вдачею дівчини дружать, і ця дружба проноситься крізь роки. Кожна з них обрала свій шлях — і тепер цікаво спостерігати, як складуться їхні долі та які зміни відбудуться в характері. 

Книги Ферранте викликали справжній фурор, але авторка і досі приховує своє приватне життя: немає її жодної фото в ЗМІ, інтерв’ю вживу вона не дає, та й письмових існує усього лише декілька. 

10

Чімаманда Нґозі Адічі «Half of a Yellow Sun»

Письменниця з Нігерії Чімаманда Нґозі Адічі розповідає про вплив Громадянської війни в її батьківщині на стосунки між людьми, на їхні прагнення та на сприйняття себе. Війна виштовхнула назовні всі приховані темні сторони людей, стерши будь-які залишки цивілізованості, — тож головні герої намагаються не втратити людяності та залишитися вірним собі і своїм почуттям. 

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

9

Монументальна книга британського письменника Девіда Мітчелла складається з 6 сплетених між собою історій. Розповіді різко обриваються на найбільш переломних моментах, часто оповідь йде у ретроспективі, тому можна сказати, що книжка також є романом-лабірином, чи навіть радше романом-пазлом. Майже всі головні герої — це реінкарнація однієї й тієї ж особи, і всі вони поділяють однакове, ключове в долях багатьох осіб становище.

Книгу названо на честь вигаданої меланхолійної мелодії, яку грає один із героїв і яка видається йому найкрасивішою і найповнішою в світі.

 

8

Осінь, двоє старих друзів — Даніель і Елізабет — розмірковують про минуле і майбутнє, про те, як зберегти єдність в часи Брексіту. 

7

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Та-Нехаси Коутс «Between the World and Me»

Книга у формі листа Коутса до 15-річного сина, в якій він пояснює значення суспільно-політичних процесів в США. Журналіст вирішив створити її після того, як його близького друга помилково застрелив полісмен. Ця частково автобіографічна оповідь досліджує історію життя афро-американців у США та показує, як певні процеси впливали на самого автора, його виховання і світосприйняття.

6

Третя книга фантастичної серії Філіпа Пулмана — про всесвіт, де діти супроводжуться магічним створінням, деймоном, який є відображенням їхньої душі. Злі сили хочуть забрати енергію, яка існує між дітьми і деймонами, бо саме з її допомогою можна буде вивчати подорожі до паралельних світів. Наука, магія та технології переплітаються разом у цьому романі.

5

У віці п’яти років Жака Аустерліца вивезли до Англії, до опікунів. Хлопчик виріс, став архітектором і старанно намагався не думати про минуле. Але воно раптово змусило про себе згадати, і відтепер він шукає зачіпки щодо свого походження, проводячи час в різноманітних країнах, відкопуючи дані з архівів та бібліотек

4

Учні однієї закритої школи сповідують доволі дивні правила, а також піддаються постійному нагадуванню, що вони — «особливі». Жахливу правду вони дізнаються лише тоді, коли виростають, — у них немає майбутнього, а вирощували їх з однією, і справді особливою, метою.

3

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

Світлана Алексієвич «Secondhand Time»

Базуючись на збірці інтерв’ю від 1991 до 2012 рр., Алексієвич надає панорамне бачення сучасної Росії, змін, які пришли з падінням комуністичного режиму, та все більш очевидної пропаганди.

2

Мерилін Робінсон «Gilead»

У 2005 р. ця книга виграла Пулітцерівську премію. Написана через 24 роки після першого роману авторку, це історія про три покоління однієї родини впродовж часу від Громадянської війни і до ХХ століття.

Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2 0

1

Історична проза про часи збільшення впливовості Томаса Кромвеля, початок нових устроїв в Англії. Кромвель допоміг Генріху VIII протистояти ворогам, одружитися з Анною Болейн та не втратити владу. Однак це все дається Генріху за надзвичайно велику ціну.

5 thoughts on “Найкращі зі 100 впливових книг ХХІ ст. за версією The Guardian — Частина 2

    Добавить комментарий