Найкраща дитяча книжка на свята: рецензія на збірку “Різдвяний янгол”

Різдво. Для когось це свято асоціюється з американським Санта Клаусом і фільмом “Один вдома”. Інший згадує яскраві європейські різдвяні ярмарки і традиційну випічку. Українці теж мають чимало своїх традицій, які з року в рік, на жаль, відходять уже в минуле. Книга “Різдвяний янгол” не просто занурює нас в атмосферу Карпатського Різдва. Вона повертає нас до себе. І в цьому її величезна цінність.

Всього дана збірочка містить сім оповідок. П’ять із них належать перу Ярослави Терлецької, інші два твори написала Галина Петросаняк. Попри те, що написана книга двома авторками, твори логічно доповнюють один одного. А ще вони однаково теплі і особливо атмосферні, це майже магічні тексти.

Кожне оповідання поєднує в собі казку і реальність, гуцульську древню магію і проблеми сучасності. Це не просто розважальні тексти. Як і годиться різдвяним творам, вони несуть певну мораль, урок на майбутнє. Тексти переважно орієнтовані на дітей старше 10 років, але й дорослим ця книга буде цікавою. З ними занурюєшся в світ дитинства, коли різдвяне диво найбільш відчутне. Читаючи ці оповідки, починаєш дивитися на світ очима дитини. А діти добре бачать недоліки дорослих. Саме ті, через які нам іноді складно повірити у неймовірне, без чого справжнє Різдво неможливе. “Бажання бути сильними – це їхня слабкість”, – говорить одна із героїнь про дорослих, і з нею складно не погодитися.

В цих текстах відсутня комерційна складова. Вони розкривають глибинну сутність головного зимового свята. “Любов і вдячність – справжній скарб і дарунок” – ось головна думка усіх творів. І це особливо важливо донести до свідомості зростаючого покоління.

Хочеться відзначити особливо вишукану мову творів. Багата лексика, влучне вживання діалектизмів, дещо архаїчний стиль. В кінці книги поданий зручний словник, який допоможе зрозуміти нові для себе слова. 

Неможливо не сказати кілька слів про оформлення книги – воно справді розкішне і доповнює тексти, створюючи настрій та налаштовуючи на мандрівку до засніжених Карпат.

“Різдвяний янгол” рекомендовано читати в період зимових свят, щоб сповна відчути магічність творів. Книга, що зігріє душу і дітей, і дорослих. Адже вірити в диво ніколи не пізно.

Для цілковитого занурення у святкову атмосферу, рекомендую звернути увагу на збірки “19 різдвяних історій”, “13 різдвяних історій” від Видавництва Старого Лева.

Юлія Малета
Історик за освітою та затятий книголюб. Шукаю щастя у дрібницях і хороша книга - одне з них. Люблю романи, що змушують замислитися над важливими питаннями. Обожнюю якісний нон-фікшн. Фанат дитячої книги та гарних ілюстрацій. Веду книжковий блог в інстаграм: @maleta_yuliya

14 thoughts on “Найкраща дитяча книжка на свята: рецензія на збірку “Різдвяний янгол”

    Залишити відповідь