«Рік хюґе по-данськи»: захопливе дослідження журналісткою Данії – і себе

Зміст[ сховати ]

У  данців варто повчитися затишно проводити темні й довгі вечори, час яких уже настав. Тим паче восени особливо хочеться родинного тепла, пледів та обіймів. Гелен, молода й успішна редакторка Marie Claire Britain, разом з чоловіком несподівано для всіх переїхали з Лондона в Ютландію, глибинку Данії, та зібрали всі секрети скандинавсього хюґе.

Авторка, як і багато людей із креативних індустрій віком близько 30-ти, потрапила в замкнене коло мегаполіса. Де прийнято працювати понаднормово й відповідати на мейли у вихідні. Коли щобудня ледь вистачає сил доїхати на метро додому й впасти на диван. Зрідка – виходить влаштувати посиденьки з друзями в барі, бувають гламурні й напівробочі вечірки, на які потрібні сукні й підбори, а часу на себе, родину, затишну домівку бракує. Крім того, у пари не виходить зачати дитину – вони весь час у стресі, що не сприяє лікуванню.

І от чоловіку Гелен запропонували цікаву роботу в Данії, в компанії Lego. Це стало поштовхом для пари, щоб переїхати й суттєво змінити своє життя. Спойлер: вони не пошкодували, хоча часом було й непросто.

Ця книжка про рік життя подружжя в країні, де говорять мовою, яку вони не знають, взимку такі короткі й холодні дні, а довкола одні інтроверти, а ще є купа дивних традицій (свято з танцюючими коровами й гучні гулянки з нагоди конфірмації дітей – ось лише два приклади), величезні податки. І водночас це країна зі смачнючими булочками, де для кожного велику роль відіграє власна оселя й родина, люди довіряють одне одному, і за десятиліття побудована надзвичайна соціальна політика.

«Рік хюґе по-данськи»: захопливе дослідження журналісткою Данії – і себе 0

У будиночку поблизу моря Гелен здійснює власну мрію – пише книжку, пробуючи себе в якості фрілансера, а її чоловік тим часом мусить увійти в колектив великої корпорації зі своїми правилами. Вони разом досліджують країну: від побутових звичок данців, родинних традицій, стосунків в шлюбі, хобі, оформлення домівок. І до до політичного,  економічного й соціального устрою (дуже цікаво було читати про систему освіти, ставлення данців до релігії, ситуацію з гендерною рівністю).

Нечасто так буває з нон-фікшном, коли водночас гарно написано і «як» і «про що». Відчувається досвід і хист авторки-журналістки. Рассел пише легко, дотепно, життєво – це зразок відмінної подачі lifestyle-тематики. І водночас це ґрунтовне дослідження таких різних аспектів того, чим живе країна, з якою ми всі тепер асоціюємо ще слово «хюґе» (до речі, на момент переїзду герої його не знали). Це не просто нотатки емігрантки – для книжки Гелен Рассел інтерв’ювала багатьох людей, дослідила соціологічні опитування та інші дані. Водночас авторка описує перипетії власного життя в Данії: курйозні моменти в спілкуванні з сусідами, складнощі в вивченні мови, поступову зміну звичок. Що прикметно, Рассел пише не лише про #перемоги данців, а й про #зради та дивацтва. Вона дивиться на устрій країни по-журналістські критично – точно не крізь рожеві окуляри. Та і що стосується свого особистого й професійного життя описує не тільки позитив, а й виклики, які «подарував» переїзд.

В книзі «серйозна» інформація – статистика, дані наукових досліджень, коментарі експертів, поєднуються з історіями з життя подружжя та його нових данських знайомих (яким авторка дала прикольні прізвиська). Книжка Рассел і інформативна, і читається захопливо – як роман. 

Вона надихне вас не тільки з’їздити в Данію й купити свічки,  а й спробувати жити комфортніше, правильно розставивши пріоритети. 

Схожі книжки

malen-ka-kniga-hjuge-jak-zhiti-dobre-po-dans-ki

Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи

hjuge3

Хюґе. Данське мистецтво знаходити щастя

xugggg

Готовим в стиле хюгге 

Авторка – Катерина Толокольнікова