П’ять кулінарних секретів шпигунки за книжкою Селії Різ

«Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки» - перша книжка для дорослих відомої британської письменниці Селії Різ. Вона написала понад 20 дорослих книжок, Її твори перекладені на 28 мов. Роман, про який ми зараз поговоримо, належить до тих книжок, які показують жах війни без самої війни. Вже нічого не вибухає, але вирви нагадують, що зовсім недавно тут падали снаряди. На вулицях тихо, але крики поранених досі лунають у вухах.

Міс Ґрем - ідеальна кандидатура

З перших сторінок ми знайомимось з Едітою Ґрем – вчителькою німецької мови з Ковентрі. Вона всю війну перебула у викладанні, тривожних забігах до бомбосховищ та вигадуванні рецептів з доступних продуктів.

Едіта відчуває, що життя проходить повз і понад усе хоче бути корисною. Дівчина зголошується брати участь у програмі британського уряду для відбудови шкіл у Німеччині. Там все в руїнах, а дітям потрібно вчитись. 

Головна героїня добре знає країну, адже не раз там бувала, а ще краще – мову. Ідеальна кандидатура. От тільки їй роблять цікавішу пропозицію, від якої, схоже, неможливо відмовитись. Міс Ґрем стане шпигункою, адже знайома з військовим злочинцем – графом Куртом фон Стабеновим, чиї експерименти у медицині (тут навіть не каральній, а вбивальній) дуже цікавлять і союзників, і СРСР.

Тож Едіті треба дістатись до нього першою. 

Вироби власний стиль

У кожного кулінара є свої фішки приготування коронних страв. У кожної шпигунки, а надто тої, яка збирається працювати на два фронти (не переживайте, обидва фронти пробританські, але один, здається, не справедливості прагне), має бути свій шифр, та такий, щоб не зламали, щоб не здогадались, щоб не звернули уваги. А що здається менш підозрілим за рецепти, якими обмінюються подруги?  

Шифр міс Ґрем ґрунтується на кулінарній книзі Стелли Снеллінґ, яка є чи не в кожному британському домі. І та, кому призначені її послання, обов’язково зрозуміє, що відбувається.

Ретельно дотримуйся рецепту, але не бійся експериментів

Хоча шпигунство для Едіти – щось нове та цілком незвідане, вона не покладається на інструкції всліпу, додаючи власних приправ. Так вона знаходить те, на що не сподівалась, і накликає на себе ще більшу небезпеку. Та не може інакше, тому що бути корисною – не тільки бути ідеальним знаряддям, а й просто робити так, як вважаєш правильно.

Робота шпигунки ніколи не була безпечною, та й в досвідченого кулінара може щось підгоріти.

Стеж за температурою: скрути чи додай жару за потребою

Едіта Ґрем має те, що критично важливе не тільки для шпигунів, а й дипломатів, та й взагалі всіх, хто має налагоджувати продуктивну комунікацію, – вона вміє чути співрозмовника та налаштувати його на відвертість. Здається, вона нічого не робить для того, щоб отримати потрібну інформацію, і все ж щоразу має дещо цікаве для звіту.

У цьому й справжній шпигунський талант міс Ґрем: витримувати саме ту температуру, щоб і страва вчасно зготувалась, і нічого не підгоріло. Але в якийсь момент може стати аж надто спекотно, тож каструлю доведеться відставити.

Ніколи не соромся попросити рецепт

Едіта вміє приймати допомогу і робить це елегантно, мовби надихаючи на добру справу, але аж ніяк не змушуючи. Вона просить рецепти, нахвалюючи страву, або ж просто для майбутньої книги. Так само вона здобуває інформацію, за якою вирушила до Німеччини. І отримує більше, ніж просила. Тут їй розповідають ще цілу історію до рецепту, а там – додають мішечок насінин, щоб вдома вирощувала пахуче зело.

Дещо краще смакує холодним

І мова не тільки про закуски чи помсту, хоча й про них. Шпигунці часто важливо вичекати необхідний час, щоб її наступний крок був ефективним. Це момент затишшя можна використати для підготовки та збору додаткової інформації, або ж для того, щоб перепочити та зібратись з силами, адже таке подвійне життя неабияк виснажує.

Інколи доведеться чекати зовсім трошки, інколи кілька днів, тижнів, місяців… і навіть роки. Скільки треба, скільки рекомендує рецепт. 

Кому варто читати

Тим, кому подобаються атмосферні книжки про війну та повоєнний час.

Кому не варто читати

Тим, для кого книжки про війну – табу.

Схожі книжки

4aa3c78a82d13e503e0d6c85644b43d4

Соловей не дасть тобі заснути

Стівен Гайтон

img_90957

Тест на каяття

Халіл Свейлех

__new1 (2)

Вибір

Едіт Єва Егер

Авторка: Юлія Дутка