Прокачуємо свої навички з творчого письма. 5 порад з письменницької майстерності від сучасних українських авторів

«Адже що таке за великим рахунком література? Вміння розставляти знайомі слова таким чином, яким їх не розставляв до тебе ніхто інший», – каже Сергій Жадан і має рацію. Ми зібрали для вас поради з опанування письменницького ремесла від відомих українських письменників, людей, які навчилися настільки майстерно розставляти літери і слова, що їхніми книгами захоплюються десятки тисяч читачів.


Читати: Кумири кумирів: які книги обирають культові письменники


03_4_03

«Заглушіть в собі страх чистого аркуша», – Ростислав Семків

Буде легше, якщо перед тим як сісти писати, ви хоча б декілька днів продумуватиме своє перше речення. Визначте час, коли ви будете писати щодня. У намічений час варто сісти за ноут за будь-яких обставин. Навіть якщо писати одразу не виходить, слід медитативно дивитися у монітор, доки процес не почнеться. Якщо це забере годину чи дві – не страшно. Ви наближаєтеся до мети.


03_6_03

«Читайте», – Макс Кідрук

Професійний письменник починається з читання. Не менше 80 книжок на рік – це, як на мене, мінімальна планка для людини, що прагне зробити літературу професією. Слід, щоправда, розуміти, що читання саме по собі не є запорукою уникнення штампів, розвитку чи вдосконалення власного стилю. Не всі, хто читають по 100 книжок на рік, стають письменниками, проте без цього ніяк.


03_2_03

«Забудьте про перфекціонізм у процесі писання» –  Любко Дереш

Якщо ви намагатиметеся зробити текст ідеальним, завищені очікування не дозволять вам висловити те, що ви відчуваєте. Вмикайте його тоді, коли вже буде готова чернетка усього тексту.


03_5_03

«Пишіть, не знаючи закінчення вашої історії » – Андрій Любка

Для мене важливою є ситуація, ідея, яку я розгортаю в тексті, навіть не уявляючи розв’язки. Тому мені хочеться сідати за стіл і працювати: пишучи, я дізнаюсь продовження історії. У цей час писання перетворюється на млин, який перемелює все навколишнє на літературу: випадково почуті фрази стають живими діалогами, переглянутий фільм наштовхує на ідею про несподіваний поворот сюжету, розказана плітка стає елементом біографії когось із героїв.


03_3_03

«Уявляйте свій текст будинком, по якому проводите читача» – Тарас Прохасько

Літературний твір – це приміщення. Тому, перш за все, ви маєте знати, що є в цьому приміщенні до найменших деталей, уявляти  собі простір в якому відбувається дія, кожен фрагмент дії. А вже потім вирішувати, що показувати читачеві, а що залишити недосказаним. Так само і з героями, ви маєте знати про них набагато більше, ніж потрібно для того, щоби розповісти історію.


Сподіваємося, що ці поради стануть вам у нагоді. А якщо ви  хочете повчитися у відомих українських письменників, критиків, видавців і літературознавців та отримати ще більше знань, які допоможуть вдосконалити ваші письменницькі здібності, радимо зареєструватися на Курс письменницької майстерності від Центру літературної освіти Litosvita у Києві, Харкові або Львові.

Деталі на сайті: litosvita.com


Читати: Від «Керрі» до «Дівчини у потягу»: книги-дебюти улюблених письменників

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

13 thoughts on “Прокачуємо свої навички з творчого письма. 5 порад з письменницької майстерності від сучасних українських авторів

    Залишити відповідь