Прокачуємо мозок і м’язи взимку: книги про та для здоров’я

Взимку важко налаштуватись піти на тренування. Внутрішній голос з його вічним «це ж для здоров’я, сонечко!» не працює. Втім, є книги, які надихають присвятити час найголовнішому, – власному здоров’ю.

Професор неврології Ліса Москоні вирішила проаналізувати, як те, чим ми харчуємось, впливає на мозок і чи є продукти, яких цей орган потребує найбільше. Лікар переконує, аби підтримувати когнітивне здоров’я, варто дотримуватись дієти для мозку, а також запевняє, що «наше майбутнє в наших руках – і в нашій тарілці». У книзі автор неодноразово зазначає, що когнітивні порушення – це не від старості, а від постійної шкоди, яку ми протягом життя завдаємо мозку. «Наш мозок – це буквально те, що ми їмо», – переконана заступниця директора Клініки попередження хвороби Альцгеймера в медуніверситеті Вейла при Корнелльському університеті. А ось що саме варто їсти, як часто – розповідає у своїй книзі. 

Авторка – лікарка, що спеціалізується на гормональному здоров’ї та харчуванні для балансу ендокринної системи. Порадами ділиться не тільки на своїй сторінці в інстаграм (2,5 млн. фоловерів), але й у двох книгах, які нещодавно перекладені українською.

Перший том присвячений усьому, що пов’язане із вагою, сном, інтимними стосунками. Лікарка розповідає, які показники за допомогою аналізів потрібно відслідковувати регулярно, роз’яснює, як організм підказує, що розпочались гормональні порушення, дає гарні поради про харчування для здоров’я і ділиться особистими рецептами краси.

Якщо перший том «Вальс гормонів» – енциклопедія для жінок, то другу книгу можна сміливо назвати сімейною енциклопедію. Перша половина видання присвячена дівчатам і жінкам: статеве дозрівання, безпека і небезпека контрацептивів, все, що пов’язано зі щитоподібною залозою, прогестерон, естроген, вагітність, годування тощо. Друга частина корисна чоловікам: андрогенна алопеція, клімакс, наслідки стресу і ще багато чого корисного. 

З деякими порадами Наталі Зубарєвої і колеги-медики, і читачі можуть посперечатись. До того ж, як і в будь-якій книзі про здоров’я, варто відфільтровувати інформацію, підбирати поради під себе, але читати два цих видання все ж варто – так би мовити, для загального розвитку. 

Бернетт – нейробіолог і науковий блогер The Guardian. Йому вдалось написати книгу про складне не тільки простою мовою, але й зробити це з гарним почуттям гумору. Автор допомагає знайти відповіді на безліч запитань, серед них: 

  • чому одного дня прокидаєшся швидко і легко, а іншого – ледь-ледь сповзаєш з ліжка, хоча лягав спати й вставав у той самий час;
  • чому настрій покращується після келиха вина і від чого залежить, будеш сваритись, співати пісні чи з усіма обійматись, коли хильнув зайвого?
  • чому нам притаманно перебільшувати значення своїх слів і подвигів;
  • чому ми запам’ятовуємо обличчя краще, ніж імена. 

Дуже корисна серія книг про нас самих. Докторка медичних наук, німецький дерматолог Яель Адлер неймовірно цікаво розповіла про два квадратні метри шкіри, які визначають наш спосіб життя. З книги дізнаєтесь про що свідчать розтяжки, родимі плями, акне, рубці, чому пітнієте, наскільки часто потрібно митися і чи завжди сонце погано впливає на шкіру. 

Німецький кардіолог, який багато років працював лікарем швидкої допомоги, Йоганнес Гінріх фон Борстель у книзі розкрив таємниці серця. Чи залежить його робота від харчування і які продукти варто виключити зі свого щоденного раціону? Як попередити інфаркти, інсульти та інші кардіологічні захворювання? Чому нещасливе кохання насправді здатне розбити серце? 

Кишечник – найцікавіший орган нашого тіла, – впевнена німецька вчена Джулія Ендерс. Молода жінка стала письменницею після того, як в інтернет потрапив запис її виступу про функціонування організму людини. Як у тому виступі, так і в своїй книзі, авторка не використовує незрозумілих формул і термінів. Максимально просто пояснює структуру та принципи роботи кишечника, роль кишкової флори, вплив кишечника на мозок та зв’язок імунної системи і бактерій.

Особисто у мене Камерон Діаз асоціюється з героїнею фільму двадцятип’ятирічної давнини «Маска». І аж ніяк не з письменницькою діяльністю. Втім, наприкінці 2013 року акторка та модель видала книгу про тіло, яка згодом зайняла друге місце у списку бестселерів за версією The New York Times. А у 2016 році вийшла друга книга – про секрети довголіття. Діаз вважають затятою противницею пластичних операцій і неприродних способів продовження молодості. Її книги в українському перекладі – подарункове видання з гарними ілюстраціями. Судячи з відгуків користувачів Yakaboo на творчість голлівудської акторки варто звернути увагу: 

«Після прочитання, ви зламаєте стереотипи про старіння, перестанете його боятися та соромитися. Книга допоможе зрозуміти, що жінка прекрасна в будь-якому віці, стані, якщо буде сприймати себе такою, як вона є. Але, щоб жити в своєму тілі з задоволенням, треба прислухатися до нього, любити його і турбуватися про нього».

«Авторки просто та доступно розповідають про основи краси і здоров’я: харчування, фізичну активність та розумову діяльність. З книги ви дізнаєтесь, які вітаміни та мікроелементи необхідні нам для повноцінного життя та правильного функціонування організму, в яких продуктах вони містяться. Тут розповідається про те, чому варто знизити кількість цукру у своєму раціоні, а води, навпаки – збільшити. Чому фізична активність необхідна кожній людині не тільки для того, щоб бути у формі, а й для того, щоб бути здоровим».

«Все побудовано так, що ти нібито слухаєш подругу на кухні, яка ділиться особистим досвідом про те, що знає краще за тебе». 

Якщо поспостерігати за покупцями у книжковому магазині, то літературу, в якій мова йде про інтимну обізнаність, зазвичай купують, трохи соромлячись. Незважаючи на те, що відійшли у минуле часи, коли «у нас сексу не було, він несамовито лютував в інших країнах». Втім, книгу Емілі Наґоскі купувати необхідно, вона не «знавець ведичних практик сексуальності», а докторка наук, експертка у питаннях статевого виховання. Тут і необхідні основи анатомії, про збудження, оргазм, самокритику. А також про культурні відмінності й те, як сильно контекст впливає на сексуальні стосунки й бажання партнерів. У відгуках про видання найчастіше можна прочитати: «Ця книга – must read для кожної жінки. І краще було б, якби подібні книжки читали також чоловіки». 

Ліз Бурбо, засновниці одного з найбільших центрів особистісного розвитку в Квебеці, цьогоріч виповнилось 78 років. Луїзі Хей, одній із засновниць руху самодопомоги, було дев’яносто, коли вона померла у 2017 році. Чому прізвища двох жінок стоять поруч? Особисто для мене їхні книги багато у чому схожі. Обидві говорили про зв’язок ментального, емоційного та фізичного здоров’я, переконували, що людина ладна зцілити себе самостійно й присвячували книги вирішенню таких проблем, як хронічний стрес, хвороби тіла і розуму, взаємини батьків і дітей. 

Я не можу назвати себе прихильницею їхніх порад. Проте у нас добірка про різноманітні книги про здоров’я, тому «Слухай своє тіло» буде корисним, якщо: хочете більше дізнатись, як прощення і вміння відпускати, а також звільнення від старих образ і претензій до інших можуть покращити власне життя і стосунки. Після кожного розділу Ліз Бурбо наводить перелік вправ та афірмацію, що необхідно виконувати. 

Зоя Нікітюк
Вважаю, що читати потрібно, шоб мозги не засохли. Саме з такою метою створила групу у фейсбук «Шоб мозги не засохли», проводжу зустрічі книгоманів і веду програму з однойменною назвою на РадіоМ. А ще моєї любові до книг вистачило, аби написати власну :)

10 thoughts on “Прокачуємо мозок і м’язи взимку: книги про та для здоров’я

    Залишити відповідь