Історія, яку можна прочитати за один день: підказка до #YakabooBingoSummer2018

Літо добігає кінця, і вже скоро ми оголосимо переможців літнього бінґо та опублікуємо завдання осіннього. Але у вас є ще два тижні, щоб встигнути виконати завдання. «Історія, яку можна прочитати за один день» — це номер 4.


Філіп Пулман «Рубін в імлі»
(Nebo BookLab Publishing, 2018, пер. Дж. Гнатів)


one-time-200818Хоч у першій частині тетралогії про Саллі Локгарт більше 300 сторінок, ви незчуєтесь, як дочитаєте її. На долю дівчини випало чимало випробувань: вона втратила батька, а тепер ще й тікає від переслідувань місцевої кримінальної авторитетки. А все через мало не міфічний камінь – рубін магараджі. Плавна розповідь з хорошим балансом пригод та рефлексій захопить з перших сторінок, а красиве оформлення кожного розділу потішить справжнього книгоестета.


Леся Демська «Літо психіатра»
(Легенда, 2018)


one-time2-200818Динамічний детектив, у якому менше 200 сторінок, але загадок, ніби на всі 500. Втомлений і виснажений роботою психіатр Андрій Левинський за рекомендацією кардіолога бере відпустку і їде в Карпати. Але там йому не вдається відпочити: чоловік одразу опиняється у вирі незрозумілих подій, серед яких — ціла низка загадкових смертей. Пахне смаленим, тому Левинський викликає на поміч друга – слідчого Белея, щоб разом з’ясувати, що ж відбувається у глухому селі. Прочитати можна за дві години — перевірено.

Читати рецензію на книгу: 


Патрік Модіано «Цирк іде»
(Фоліо, 2018, пер. Іван Рябчій)


one-time3-200818Книжка Нобелівського лауреата з Франції — випадкова зустріч на вулиці романтичного Парижа, яка обов’язково стане чимось більшим. Тендітна Жизель, у житті якої що не деталь, то таємниця; неповнолітній юнак Жан — наші очі у цьому романі, — який перестає мислити себе без випадкової знайомої. Вони разом поїдуть в Рим, щоб забути минуле дівчини і знайти новий прихисток для хлопця. Тільки вони вдвох і чорний лабрадор. От тільки цирк іде і не залишає по собі нічого.


Агата Крісті «Убивство Роджера Екройда»
(КСД, 2018, пер. Надія Хаєцька)


one-time4-200818Класичний детектив Агати Крісті — це завжди захоплююче та швидке чтиво. До речі, кого ви більше любите: міс Марпл чи містера Пуаро? У цьому романі до справи береться кумедний бельгієць. Спочатку він вважає, що розслідувати у смерті багатої вдовиці місіс Феррас нічого, аж раптом гине її наречений — вдівець Екройд. Підозрюваних багато, але найбільше вигоди може отримати спадкоємець убитого — Ральф Пейтон, у якого боргів стільки, що за життя не розплатитись.


Кент Гаруф «Наші душі вночі»
(#книголав, 2017, пер. Ольга Захарченко)


one-time5-200818Зворушлива історія про те, що справжнє щастя та кохання не має віку. Двоє самотніх стареньких, які живуть по сусідству, по-новому відкривають одне одного, коли Едді пропонує Луї розділити ліжко, бо їй погано спиться, коли нікого немає поруч. У їхніх стосунках не буде юнацької пристрасті, але водночас їм вже нема чого соромитись, та й зволікати не можна. Ця книжка змусить плакати від розчулення, тому прихопіть серветки.


Ніл Гейман «Пісочний чоловік»
(Рідна мова, 2017-2018, пер. Олена Оксенич)


one-time6-200818Ніл Гейман відродив напівзабутого персонажа і разом з талановитими ілюстраторами створив серію графічних романів, яка вважається однією з кращих і найуспішніших  у цьому жанрі. Починаємо мандрівку у світ снів і нічних жахіть, які не забуваються разом з божком, який дивовижно схожий на Геймана. Тільки не починайте цю книжку ввечері, бо може прийти божевільне безсоння. А, якщо вам буде мало, то друга частина ще потужніша за першу.


Ілларіон Павлюк «Білий Попіл»
(ВСЛ, 2018)


one-time7-200818Авантюрний містичний трилер, де Вій навіть страшніший, ніж у Гоголя. Детектив Тарас Білий згоджується розслідувати справу, у якій і біс ногу скрутить, але бувалому нишпорці все ж вдається відшукати відповідь на головоломку «Що ж сталось з панночкою», попри те, що, здається, весь хутір Білий Попіл повстає проти нього. Тараса чекає багато випробувань, зустріч з найпотаємнішими страхами і болюче віднайдення себе.


Гюндур Скреттінг «Антон та інші нещастя»
(ВСЛ, 2018, пер. Наталя Іваничук)


one-time8-200818Дебютний роман, який торік став найкращою дитячою книжкою Норвегії. У центрі сюжету – дванадцятирічний Антон, який переконаний, що його життя – суцільне нещастя. У нього є подруга Іне, яка намагається знайти мир у своїй сім’ї, у той час як Антон шукає батькові наречену. Підлітки врешті досягають того, чого прагнуть і навіть більшого, і їхня дружба перетворюється у сильніші почуття.


Наталія Матолінець «Варта у Грі»
(АССА, 2018, пер. Максим Розенфельд)


one-time9-20082018Раз на сотню років відбувається гра, яка вирішує, кому – світлим чи темним отримати неабияку силу та правити магічним конгломератом. Гра жорстока і непередбачувана, і коли вона починається у Львові, Варта зовсім не хоче брати у ній участь, але жереб вже вирішив за неї. Мітки, де має пролитись кров чарівника з’являються у найнесподіваніших закапелках міста, то ж чи вдасться Варті з її темними колегами перемогти у герці з допомогою підозрілого чеського мага Златана.


Аліна Штефан «Шафа під сливою»
(Vivat, 2018, пер. Мар’яна Микитюк)


one-time92-20082018Той варіант, коли книжка справді на годинку. Ви коли-небудь мандрували шафою? Ні, не тою, що веде в Нарнію, а шафою зі смугою перешкод, де можна і на санях, і на дирижаблі… Ще ні? То вирушайте в компанії двох залюблених у читання. Дівчата не тільки відкриють для себе і для вас різні види спорту, а й познайомлять з цікавинками про тварин та про все на світі. Чого ж тільки не знайдеш у шафі…


Ґейл Ханімен «З Елеанор Оліфант усе гаразд»
(КСД, 2018, пер. Тетяна Заволоко)


one-time93-20082018З Елеанор дійсно все гаразд. Що ж може бути не гаразд у такому нудному житті: робота-дім і склянка алкоголю на вихідних. Ніяких потрясінь, ніяких сильних емоцій, тільки пустка. Все ж гаразд. Якби не цей айтішник Реймонд, з яким вони ділять роботу, в Елеанор взагалі не було б приводів хвилюватись. Разом вони натикаються на старенького Семмі. І після щасливого порятунку вся трійця стає друзями. Тож тепер у них всіх точно все гаразд.


Тод Штрассер «Хвиля»
(Рідна Мова, 2017, пер. Володимир Панченко)


one-time94-20082018Непроста підліткова книжка про психологічний експеримент. Учитель історії пояснює учням, що таке нацизм, показує кінохроніку, яка викриває всі злочини режиму. Американські підлітки не розуміють, як таке могло статись, чому погляди Гітлера підтримало стільки людей. От і починається гра – організація “Хвиля” з благородними ідеалами спочатку суттєво покращує навчальний процес, а потім привид нацизму таки показує свою жахливу огидність.


Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

15 thoughts on “Історія, яку можна прочитати за один день: підказка до #YakabooBingoSummer2018

    Залишити відповідь