Байдужість до чужої думки і самообмеження: поради стоїків з «Жити змістовно»

Тривога, горе, гнів, страх і багато інших негативних емоцій, як і 300 років до нашої ери, не дають радіти життю. Вільям Б.Ірвін у книжці «Жити змістовно. Філософія радості від античних стоїків» пропонує практикувати стоїцизм задля віднайдення спокою та щастя у сучасному буремному житті. Як саме? Ось 10 корисних рекомендацій.

Професор філософії Вільям Б. Ірвін переупакував поради стоїків у форму «мотиваційного нонфікшину».

Рецепти Сенеки, Єпітекта та Марка Аврелія зараз дуже затребувані на Заході. Головний меседж римських філософів наступний: культивуйте стабільний психічний стан, який стоїки асоціювали з раціональністю та чеснотами, і буде вам щастя.

Порада №1. Практикуйте негативну візуалізацію

«Маємо чітко пам'ятати, що одного дня втратимо і речі, які цінуємо, і людей, яких любимо. До цього призведуть якщо не інші чинники, то наша власна смерть». Це неминуче, тому практикування негативної візуалізації допоможе позбутися страждань. Якщо час від часу обдумувати минущість усього довкола, то ми зможемо відчути себе справді щасливими.

Порада №2. Уникайте розчарування у власних бажаннях

Як це зробити? Не бажайте того, чого не можете виконати. Тоді ви не будете засмучуватися, якщо чогось не досягнете. Для цього потрібно інтерналізувати свої цілі. «Практикуючий стоїк у своїх щоденних справах завжди чітко пам’ятатиме про трихотомію контролю. Він проведе своєрідне сортування складників свого життя на три категорії: ті, які він повністю контролює; ті, яких не контролює взагалі; й ті, над якими він має частковий, але не повний контроль». Це допоможе позбутися значної частини зайвих тривог і зосередитися на важливому.

Порада №3. Відпустіть минуле і теперішнє

Тобто стати фаталістами у певному сенсі. Ми не повинні зациклюватись на минулих і теперішніх подіях, адже вони поза нашим контролем. Тому нерозумно засмучуватися через це. Але «варто осмислити минуле, щоб винести уроки, які допоможуть сформувати майбутнє».

Порада №4. Практикуйте техніку самообмеження

«Люди, які сягнули розкішного життя, рідко почуваються вдоволеними. Розкіш лише збуджує в них апетит до ще більшої розкоші». На противагу цьому свідоме утримання від насолоди може перетворитися на задоволення. Наприклад, утримавшись від морозива, ви відмовитеся від гастрономічної насолоди, але будете радіти та поважати себе за це. Це навчить вас отримувати задоволення від простих речей.

Порада №5. Відмовтеся від розкоші

Задовольнити потреби людини, яка відмовилася від розкоші, набагато простіше. Скільки статків варто надбати для гідного життя? «Найкраща міра багатства — це коли воно ні до вбогості не скочується, ані надто далеко від неї не відбігає». Водночас якщо ви стали заможними, хоч і не домагалися багатства, то насолоджуйтеся своїм достатком. Але не варто чіплятися за нього, адже в будь-який момент ви можете все втратити.

Порада №6. Уважно обирайте своє оточення

Ми соціальні створіння, тому повинні формувати та підтримувати стосунки з ближніми. Але варто розумно обирати друзів. Стоїки радять «уникати людей зі спотвореними цінностями, остерігаючись, що їхні цінності заразять і нас».

Порада №7. Одружуйтеся!

Людина, в якої є коханий чи кохана та віддані діти, — найщасливіша. «У вдалому шлюбі двоє людей поєднаються в союз любові й прагнутимуть у взаємній турботі перевершити одне одного, Вочевидь такий шлюб буде дуже щасливим».

Порада №8. Не звертайте уваги на образи

Стоїки пропонують різні техніки «знеболення» образ від інших і запобігання гніву. Зокрема, радять взяти паузу та замислитися, чи слова кривдника правдиві. Немає сенсу засмучуватися, якщо ви почули щось очевидне. Допомагає й просто спинитися та подумати, наскільки обізнаний ваш кривдник. Інколи людина ображає нас, бо щиро вірить у свою правоту. Стоїки радять просто поінформувати та виправити її. А ще пам'ятайте, що гострий біль будь-якої образи зароджується в нас самих. Якщо ви переконаєте себе, що інша особа ніяк не зашкодить вам, то ця образа не мучитиме вас. Як реагувати на образу? Є два варіанти — ставитися з гумором або ніяк не реагувати.

Порада №9. Будьте байдужими до думки інших

Ми не можемо заборонити іншим зневажати нас, тому не варто навіть намагатися. Водночас не треба задовольняти інших, бо це позбавить нас свободи задовольняти себе. «Парадоксально, та відмовляючись шукати захвату інших, стоїки цілком можуть його отримати… Наприклад, чимало людей витлумачать байдужість стоїків до думки публіки як ознаку впевненості в собі».

Порада №10. Радіти, що ми старіємо

«Стоїки вважали, що перспектива смерті може не пригнічувати, а навпаки — додати нашим дням значно більшої втіхи». У старості ми маємо радіти кожним подарованим днем життя, намагатися прожити його з усією вдячністю і поцінуванням. Ірвін вважає, що стоїцизм ідеально пасує для старшого покоління. Воно може «перейняти фаталістичне ставлення до життя і відмовитися витрачати останні роки на безглузде бажання, щоб те життя склалося не так, як склалося». Вчення стоїків допоможе оволодіти омріяним душевним спокоєм на старості.

Які ще книжки стоїків варто прочитати

img393_1_63

Моральні листи до Луцилія
Сенека