Проводжаємо 2020-й: остання добірка книжкових новинок

Час підбивати річні читальні підсумки та планувати перші книжки у новому році. Пропонуємо почати 2021-й історичним романом, цікавою біографією чи дебютною книжкою Гліба Гусєва. А може вам вдасться закінчити якусь з цих книжок ще у 2020? Влаштуйте собі виклик на кілька останніх днів цього дивного року.

Ірвінг Стоун

 «Ван Гог. Жага до життя» 

Біографічний роман про одного з найбільш впізнаваних митців всіх часів. Попри те, що його полотна дихають яскравою радістю, доля Вінсента складалась не надто щасливо.

В Парижі йому було незатишно і голодно, та й місцеві не надто його приймали. А додайте до цього ще проблеми з психічним здоров’ям, які тільки починались. Як же Ван Гогові вдалось творити картини, які дихають енергією. Власне, це й намагається з’ясувати автор, який майстерно міксує документальні свідчення та письменницьку вигадку. 

Діана Сеттерфілд

 «Там, у темній річці» 

Від авторки несподіваної та заплутаної «Тринадцятої казки» історія не менше дивна та загадкова. Того вечора до «Лебедя» зайшов чоловік, який ніс непритомну дівчинку. З ним сталось щось жахливе, а дівчинка – хто знає, чи очуняє. Але вона повернулась. І раптом в неї стало безліч родичів, адже в ній бачать втрачену сестру чи доньку… Раптом для стількох вона стала своєю. Але чия ж насправді? Безмовна дівчинка не може сказати, хто вона і звідки.

Анастасія Мельниченко 

«Хільбудій. Позичене ім’я»

Історичний пригодницький роман для підлітків і не тільки, що переносить у часи непевні, коли тільки зароджувався прообраз України.

VI століття сповнене завоювань та постійного переділу територій та змін кордонів, але на це ми звертаємо не так багато уваги, адже сюжет тут більше занурюється у переживання персонажів, ніж в атмосферу епохи. Є тут і позичені імена, які змінюють долю, змушуючи ставати іншими людьми. Інтрига будується навколо розлучених у юності закоханих – чи знайдуть вони одне одного знову.

Джон П. Стрелекі 

«Повернення до кафе на краю світу» 

Продовження знаного бестселера, яке допомагає розібратись у собі.

Головний герой Джон вже бував тут раніше. Десь з десяток років тому. І ось знову опинився у кафе на краю світу. В закладі не тільки нове меню, але й нова знайома Джессіка, яка збилась з дороги і має віднайти себе. Джон та Джессіка знаходять натхнення у цьому кафе і відкриття, які вони роблять, вестимуть їх далі по житті, спонукаючи вибирати важливе, а не минуще.  Ось трохи афоризмів з книжки: кожні двері кудись ведуть, якщо хочеш навчитися танцювати  – йди в клуб, а копати м’яча – на стадіон. Але не навпаки.

Джо Тодд-Стентон 

«Марсі та загадка Сфінкса» 

Скучили за теплом? Вирушаємо до Єгипту, до палючого сонця та золотого піску.  У підлітковій, а насправді сімейній сазі, дівчинка Марсі із зухвалим прізвищем Бурокамінь має врятувати батька. От тільки він втрапив у добрячу халепу, а  до таких випробувань його малу життя не готувало. Марсі не якийсь страхополох, але ж темрява – це так лячно. Та заради тата Марсі зможе опанувати себе і навіть взятись за загадку Сфінкса, ми ж у Єгипті, як-не-як.  

 

Джудіт де Граф 

«Міські джунглі. Або як рослини допомагають нам творити гармонію і стиль» 

Любите кімнатні рослини? Адже вони не тільки прикрашають помешкання, а й додають йому затишку. Вазони ще й чудове екодоповнення для здорового мікроклімату. 

Ця книжка запросить вас у мандрівку оселями «вазонних» топ-блогерів, які вдома мають філіал оранжереї. Зелений декор не тільки тішить око, а й дає можливість дбати та піклуватись, релаксувати, працюючи з землею.

Валерій Пузік 

«Я бачив його живим, мертвим і знову живим» 

Коротка проза одеського художника та письменника Валерія Пузіка, де він згадую дитинство, переживає перше кохання, потрапляє у горнило війни, мріє про мир.

Картини Пузіка, які, здається, створені кількома мазками, мають величезну глибину, та дозволяють відчути деталі, відчитати кожен порух та звук, увійти в текст та залишатись в ньому до останньої крапки.

 

Джефф Ебботт 

«Провина» 

Детективи Джеффа Ебботта читаються максимум за ніч. Аварію, в яку потрапила Джейн, неможливо витравити з пам’яті. Але ніхто не каже правди. Комусь вигідніше збрехати, хтось прагне відплати, а ще хтось обминає біль. Але правда зцілює, принаймні, з часом. Інакше доведеться дорого заплатити, комусь аж надто дорого. Героїня, яка провадить власне розслідування, буде за крок до того, щоб відступити, та все ж зуміє впоратись з цією темною таємницею, бо змінить статус  жертви на підозрювану.

Брент Шлендер

«Становлення Стіва Джобса» 

Біографій Стіва Джобса не бракує – є й роботи видатних дослідників штибу Волтера Айзексона, є дитячі спогади доньки Ліси, де засновник Apple ще той домашній тиран.

«Становлення Стіва Джобса» написана колегою та одним з кращих друзів. Брент Шлендер розповість про свої враження від спілкування з батьком айфонів. Джобс постає суперечливою персоналією, тож кожен погляд важливий. Еталон лідерства та успішний підприємець чи пихатий та зарозумілий чоловік, не здатний до співчуття? Яким же він був – творець, який досі надихає безліч людей. 

Гліб Гусєв

«Не святий» 

Літературний дебют відомого київського журналіста та викладача курсів для письменників. 

Це історія героя нашого часу: місце прописки – індустріальне місто, місце роботи – де візьмуть, адже був і офіціантом і наркотики збував.

Юнак шукає власну біографію та вирушає за відповідями до столиці. Записує історії до щоденника та живе у чужій хаті.

До своїх 23-х він встиг багато спробувати – мало не народитись вдруге, вплутатись в бандитизм, з’їздити до США і спробувати щастя там, потрапити на війну, кохати і спокушати. Ніби якийсь агент 007, але в українських реаліях. Гусєв каже, що його герой  – вигаданий, але найважливіше в ньому – правда.

Авторка: Юлія Дутка