Олена Зеленська: «Українську абетку» Георгія Нарбута залишу внукам як сімейну реліквію

Зміст[ сховати ]

Перша леді Олена Зеленська багато читає. В її переліку топ-літератури –  «Володар перстнів»,  «Квіти для Елджернона», «Вбити пересмішника». В інтерв’ю блогу Yakaboo дружина президента розповіла про перші книжки, літературні вподобання дітей та склала топ-5 улюблених книжок.

- Олено, яку книгу ви могли б назвати однією зі знакових у вашому житті

–  Мабуть, першу «велику» книжку, яку я прочитала в дитинстві. Це був «Таємничий острів» Жуля Верна. З неї почався період безупинного читання . Потім було багато книжок, авторів, але перший досвід читання без перерви на сон та їжу запам’ятовується, мабуть, на все життя.

- А яка книга є найбільш цінною на вашій поличці, з якою були пов’язані найбільш приємні емоції?

Олена Зеленська: «Українську абетку» Георгія Нарбута залишу внукам як сімейну реліквію 0

– Коли я була вагітна донькою, першою дитиною, я читала «Володаря перснів». Всі частини було зібрано в одну товстенну та важку книгу, і я читала, ставлячи її собі на живіт.

Довга-довга казка, яка, можливо, і вплинула на те, що моя Олександра росте такою мрійницею…

- Під час офіційного візиту до Литовської Республіки ви презентували литовській школі книжки про історію України «Книга-мандрівка. Україна». Які книжки, на ваш погляд, здатні представити та розкрити нашу країну для зовнішнього світу з різних боків: культура, історія, образ сучасної України?

– Мені подобаються книжки з серії Awesome Ukraine, зокрема Awesome Kyiv, Awesome Lviv, видавництва «Основи» та інші. Бачила на полицях Ukraїner, але поки що, на жаль, не читала. Нещодавно мені подарували «Українську абетку» Георгія Нарбута видавництва Олександра Савчука. Його дивовижні ілюстрації заворожують! Цю книжку я точно залишу як сімейну реліквію своїм онукам! Моя мрія – щоб таких книжок було якомога більше, і щоб вони стояли на полицях не тільки іноземців, а й кожного українця. Наша країна така різнобарвна! Історія, архітектура, живопис, краєвиди, традиції та обряди, костюм, література – кожному регіону є чим пишатися.

Олена Зеленська: «Українську абетку» Георгія Нарбута залишу внукам як сімейну реліквію 0

- Які книжки, на ваш погляд, мають право потрапити на поличку культурної дипломатії нашої країни та нашого народу? Яких бракує?

 – Мені особисто дуже подобаються різноманітні альбоми з мистецтва, як-от «Українське мистецтво: від доби бронзи до сьогодні». Ця книга є й у англійській версії, і, на мою думку, немає кращого подарунка для іноземних представництв, аніж книги такого рівня. Це чудовий спосіб популяризації українських музеїв та українського мистецтва, і хотілось би, щоб їх було більше.

- Чи є у вас певні читацькі ритуали?

 – Обожнюю читати паперові книжки, але що далі, то частіше змушена користуватись електронними варіантами. Мені не вистачає запаху книжки, шелесту сторінок. Проте електронна книжка дає можливість читати в будь-яку вільну хвилину.

- Які книжки читаєте сину, коли видається така можливість? І чи підбираєте підліткову літературу для доньки Олександри?

 – Всі діти люблять казки, і мої – не виняток. Мій син, як і всі в нашій родині, любить ще й гумор, тому йому подобається «Щоденник слабака» Джефа Кінні. Раніше я читала йому вірші Ренати Мухи. Це чудовий тонкий поетичний гумор, який оцінять і дорослі. На черзі – «В країні сонячних зайчиків» Всеволода Нестайка. Це книга, яку я дуже любила в дитинстві, і яка завжди на часі.

А донька вже доросла, щоб сама обирати, що читати, ще й у школі багато задають. Днями обговорювали з нею «Шинель» Гоголя. Жаліли Акакія Акакійовича…

Олена Зеленська: «Українську абетку» Георгія Нарбута залишу внукам як сімейну реліквію 0

- Чи плануєте написати власну книгу? Хотіли б розповісти в ній про свій досвід?

Якщо виходити з того, що у книзі головне – захопливий сюжет, то, можливо, ця книга могла б бути цікавою. Але ні, писати книгу я не збираюся.

- І наостанок хотілося б запитати у вас про топ-5 книг, які ви порадили б прочитати всім, хто прагне розвиватися та жити у ритмі сучасного світу.

-У кожного є власний перелік книг, обов’язкових для прочитання. Наразі я лише на середині свого списку. Наприклад, я досі не взялася за «Улісса» Джеймса Джойса… Нехай пробачать мене інтелектуали. Чекають Оксана Забужко, Любко Дереш, Тарас Прохасько та Харарі з Пітерсоном (але його я вже читаю). У школі захоплювалась інтимною  лірикою  Івана Франка (недарма стільки пісень склали на його вірші!). Можу просто перелічити книги, які я люблю. Це різні жанри, можливо, щось занадто «легке», але всі вони мене «тримали».

Книги, які радить Олена Зеленська

ловець

Ловець у житі
Дж. Д. Селінджер

kvit

Квіти для Елджерона
Деніел Кіз

cvt;tys ptktys

Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”
Фенні Флег

паланік

Вцілілий
Чак Паланік

пересмішник

Гарпер Лі
Вбити пересмішника