Образ батька в літературі та кіно

Проблема батьків та дітей – класична тема, яка була актуальною як сотні років тому, так лишилась важливою і донині. В тому числі, і у великому мистецтві. Зібрали для вас тематичну добірку творів, в яких найяскравіше розкривається образ батька. Тож вибирайте і насолоджуйтеся читанням або переглядом разом із татусем, чоловіком, братом. Буде цікаво та повчально.

Король Лір
Вільям Шекспір

Образ короля Ліра один із найбільших і найвеличніших у літературі. 

Трагічна історія про те, як король наприкінці життя вирішує віддати багатство тій з трьох доньок, яка скаже, що любить його найбільше. Молодша донька відмовляється від лестощів, а розгніваний Лір зрікається батьківства. Король Лір проходить складний шлях, втрачаючи владу, підтримку і розум. Він стикається зі своїми помилками і високою ціною розуміє, що справжня любов і відданість були у найменшій з його дочок, Корделії. У ході трагедії король Лір вчиться цінувати своїх дітей, особливо наймолодшу, і розуміє, що справжнє батьківство полягає у піклуванні про їхнє щастя та добробут.

Хоча король Лір є далеко не ідеальним батьком і вчинки його персонажа не завжди є правильними, п’єса дає нам можливість задуматися над тим, що означає батьківство, і нагадує про важливість бути уважними до своїх дітей.

Хрещений Батько
Маріо П’юзо

Дон Корлеоне був лордом мафії і стверджував, що тільки справжні чоловіки проводять час зі своїми сім’ями. Він – голова родини і має безмежний вплив на своїх дітей, підлеглих та союзників. Слово Корлеоне – закон для всіх, хто його оточує. Він винахідливий стратег, який знає, як уникнути небезпеки та розраховувати свої кроки так, щоб зберегти свою владу, вплив та найцінніше – родину.

Мрії мого батька. Історія про расу і спадок
Барак Обама

“Мрії мого батька” – це перша книжка Барака Обами, який на момент її виходу 1995 року був відомий лише як громадський діяч та перший в історії чорношкірий президент Harvard Law Review. 

Книга розповідає про довгу та виснажливу історію стосунків із батьком Барака Обами, подорож до Кенії та зустріч і прийняття африканської частини свого роду. Це універсальна історія про виклики модернізації та родинні травми, колоніалізм і самотність, у якій українські читачі можуть побачити значно більше знайомого, болючого і гаряче обговорюваного, ніж можна було б очікувати від американського автора.

Волинь
Улас Самчук

Ця розповідь є епічною сагою про рід Довбенків, що переживає численні соціально-історичні турбулентності, які ставлять на випробування сили цієї родини. Особливу увагу автор приділяє історії двох головних героїв – Матвія Довбенка, мудрого господаря, та його сина Володьки, художника й філософа. Ця незабутня історія відлунюється в долі всіх українців, адже вона розкриває унікальність та важливість кожної особистої історії, яка переплітається з колективною долею народу.

Книга про батька
Софія Яблонська

“Книга про батька” – це довгоочікуваний твір Софії Яблонської, який став результатом 30-річної роботи авторки. Книга не просто розповідає про її батька, але й є своєрідною сповіддю, що відкриває перед читачем глибини людської душі та надзвичайну силу родинних зв’язків.

Розповіді про дитинство та юність її батька вражають своєю відвертістю.

Книга детально описує життя та культуру української громади початку ХХ століття, зокрема періоду Першої світової війни. Книга є не просто розповіддю про одну родину, але й свідченням про історію України.

Батько
Режисер: Олександр Кобзар 
У кіно з 27 липня

“Батько” – режисерський дебют актора Олександра Кобзаря, відомого за ролями в повнометражних стрічках “Пульс”, “Поводир”, кінотрилогії “Скажене весілля”. Драма розглядає тему стосунків з батьком та роль батька у родині в розрізі чоловічої лінії – батько-син та дід-батько-онук, а також у відносинах з Отцем і батьком – Богом. Головну роль у фільмі зіграв сам Олександр Кобзар. Це один із небагатьох випадків в історії українського кіно, коли режисер є також виконавцем головної ролі. Фільм розповідає про складні стосунки між батьками й дітьми та причинно-наслідкові зв’язки між цілими поколіннями.

Співсценаристом фільму став відомий український письменник Симор Гласенко. Автор таких книг, як “Нуар по-українськи”, “Дім чистого світла”, “Фабрика”, тощо.