Нові книжки про виховання: що робити з істериками, у чому сила слова «ні» та привязаності до батьків

Вихованню дітей, на жаль, не вчать у школі чи виші, хоча це була б корисна інформація. Ба більше, навіть тематичні курси в Україні нереально знайти. Залишається покладатися на інтуїцію. І, звісно ж, на літературу. У добірці 10 порад від авторів книжок про виховання. Цікаво буде навіть татусям. Більшість цих книжок стануть відмінним подарунком до Дня батька.

P.S. Свято цього року припадає на 20 червня. Поспішайте!

Порада №1. «Найкращий старт у житті дітям дають не “розвивальні методики”, а стосунки з батьками…».

Таємна опора. Емоційний зв’язок у житті дитини

Людмила Петрановська

Сімейний психолог, педагог і автор посібників з виховання Людмила Петрановська у новій книжці розбирає проблему зв’язку між дітьми та батьками. Адже приналежність до різних поколінь часто призводить до непорозумінь і навіть до істерик. А так хочеться бути опорою для своєї малечі.

Що таке хороше дитинство та прив’язаність, як уникнути проблем і катаклізмів, що робити та чого уникати дорослим, як стати для сина чи дочки справжньою підтримкою, як виростити дитину впевненою та самодостатньою, як покращити взаємини — про це та багато іншого йдеться в книжці.

 У кожному розділі розглянуто черговий етап дитинства, бо для кожного віку свої завдання, потреби, можливості та ризики. 

Порада №2. «Найкраще, що ми можемо подарувати маленькій дитині, — допомогти їй зустрітися з сумом і сльозами, коли вона стикається з тим, що не в силах змінити».

Спокій. Гра. Розвиток

Дебора Макнамара

Дебора Макнамара, спираючись на теоретичні напрацювання Гордона Ньюфелда, створила карту для розуміння малюків і всіх, хто поводиться як дошкільнята. Їх люблять, а вони вередують. Їм купують іграшки, а вони капризують. Їхній настрій за лічені секунди може змінитися з радості та розчарування, а зі сміху — на істерику. Малеча не кориться логіці і часто збиває з пантелику дорослих.

З книжки ви довідаєтеся про таке:

  • як працює мозок дошкільнят;
  • чому вони говорять усе, як є, і не думають перед тим, як казати;
  • як розв’язати проблеми з незрілістю;
  • для чого потрібна гра;
  • що таке хороша прив’язаність і як її зміцнювати;
  • як приручити альфа-дитину;
  • як допомогти дитині у разі фрустрації і чому важливі сльози смутку;
  • чи можливо подолати тривожність у дітлахів;
  • як розв’язати проблеми із супротивом.

А ще в книжці багато дієвих стратегій для вирішення тих чи інших питань, 12 стратегій безпечної дисципліни, а також критика сучасних дисциплінарних підходів.

Порада №3. «Не ховайтеся від запитань дітей про гроші, а радійте їм».

Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей

Любомир Остапів

Любомир Остапів, український фінансист, радник із сімейних фінансів та управлінської звітності бізнесу, розкриє тонкощі фінансового виховання дітей. Автор працював над книжкою два роки, збираючи з усіх усюд теоретичну та практичну інформацію.

В якому віці  почати знайомство з грошима, чи потрібно давати кишенькові кошти, за яку роботу можна платити, як пояснити, що таке сімейний бюджет, як сформувати свідоме ставлення до грошей — автор розкладає весь матеріал по поличках.

У книжці багато ігор, вправ, мультфільмів, фільмів, історій та корисних порад, що допоможуть опанувати теоретичний матеріал. Також тут є бесіди з українськими батьками, що мають різний достаток, але яких об’єднує позитивний досвід .

Порада №4. Збагатіть сина емоціями.

Мама й син. Як виховати надзвичайного чоловіка

Меґ Мікер

Мам хлопчиків часто турбує питання — як виховати з сина справжнього чоловіка? Як віднайти баланс між лагідністю та суворістю? Лікар-педіатр із 30-річним досвідом і матір чотирьох дітей Меґ Мікер у своїй книжці виклала багато корисної інформації, що допоможе побудувати міцні та довірливі стосунки з синами, або відновити втрачений зв’язок. Адже саме мама  – ключ до світу кожної дитини.

Як стати взірцем для сина, навчити долати труднощі, як зберегти довіру, коли хлопчик подорослішає, як подолати протиріччя та суперечності, знайти баланс у вихованні, як допомогти визначити і досягти мету та навчити відповідати за власні вчинки, як наважитися відпустити сина в дорослий світ — авторка ознайомлює читачів з багатьма секретами виховання. А ще описує реальні історії зі своєї практики.

Порада №5. «У будь-яких стосунках на першому місці завжди мають стояти почуття і лише потім — логіка».

Практичне дитинознавство. Продовжуємо розмову

Світлана Ройз

Психологиня з сімейних питань Світлана Ройз за свою практику спостерігала за різними сім’ями та проблемами, коригувала поведінку та відносини навіть тоді, коли здавалося, що ситуація зайшла в глухий кут. Тепер вона ділиться своїми практичними напрацюваннями.

З цієї книжки ви почерпнете знання про:

  • закони родинної системи;
  • силу слова «ні»;
  • практикум прихильності;
  • любов і як про неї говорити;
  • про різницю між похвалою і підтримкою;
  • емоційні спалахи у дітей;
  • практичне туалетне дитинознавство;
  • маленьких і дорослих ябедників;
  • як говорити про секс;
  • дитину в садочку та школі, поліклініці та перукарні;
  • мозок підлітка.

Повний перелік питань, порушених у книзі, неможливо викласти, адже тут охоплено дитинознавство від молодшого віку і аж до підліткового. А ще є практичні завдання та ігри.

Порада №6. «Оберігайте зв’язки, які наділяють батьківською силою».

Тримайтеся за своїх дітей. Чому батьки повинні бути важливішими за однолітків

Габор Мате, Гордон Ньюфелд

Сьогодні ми помічаємо зростання прив’язаності дитини до однолітків, що плавно заміщує прихильність до батьків і дорослих. Як наслідок, постають покоління незрілих, неврівноважених конформістів, нездатних інтегруватися в суспільство. Це однозначно тривожний знак.

Психотерапевт Гордон Ньюфелд і лікар Габор Мате у книжці розглядають цю руйнівну тенденцію та феномен прив’язаності зокрема.

У чому небезпека прив’язаності до однолітків, чому вона заважає здоровому розвитку, як орієнтація на однолітків провокує агресію, звідки беруться кривдники і жертви, чому підлітки вступають у небажані сексуальні стосунки.

Як наслідок:  знецінюється навчання, ігнорується дисципліна, а батьки перестають бути авторитетними для дітей.  У книжці розглядається небезпека спілкування в інтернеті та є поради, як залишитися головними постачальниками інформації у житті дитини.

Порада №7. «Ми маємо приділяти своїм дітям якомога більше уваги».

Цілуйте мене міцно

Карлос Гонсалес

У цій книжці, на відміну від попередниць, автор спочатку розглядає наявні в суспільстві табу, гнучке та етичне батьківство, а також те, як тварини ростять своїх дітей. Опісля лікар-педіатр Карлос Гонсалес переходить до розбору актуальних для молодих батьків питань: чому немовлята плачуть, коли ви виходите з кімнати, чому не хочуть йти в дитячий садок,  постійно просяться на руки, чому привертають увагу, коли малеча стане незалежною, що таке соціалізація тощо.

Авторка критикує численних фахівців, які буцімто знають усе про виховання, та подає своє бачення. Так, наприклад, на противагу іншим, вона акцентує увагу на хороших рисах дітей, а не — на проблемній поведінці. Безкорисливість, щедрість, врівноваженість, вміння прощати, хоробрість, дипломатичність, щирість, товариськість, чуйність — це всі ті риси, якими наділила дітей природа.

Саме дорослі мають розвинути позитивні особливості, а ще прищепити низку корисних звичок і привчити до ідеальної дисципліни.

Порада №8. Формуючи домашню аптечку для дитини першого року життя, купіть як парацетамол, так і ібупрофен.

365 порад на перший рік життя вашої дитини

Євгеній Комаровський

Педіатра Євгена Комаровського, здається, знають усі. Насамперед завдяки його передачі «Школа лікаря Комаровського». А ще через численні поради для дорослих щодо турботи про малюків і їхнє здоров’я.

У цій книжці зібрано аж 365 настанов, зокрема про грудне вигодовування, перше купання, гуляння, комфортні умови для малюка в кімнаті, вітамін D, масаж, зберігання зцідженого молока, кольки та пітницю, ліки, прикорм, а також щодо змін дитини на кожному етапі розвитку від народження до року. Не лякайтеся, що їх багато. Не обов’язково опанувати одразу всі 480 сторінок, книжкою можна користуватися як енциклопедією. Виникло питання? Відразу шукаєте його в змісті і читаєте відповідний розділ. Усе просто.

Порада №9. «Говоріть за себе, а не за свою дитину».

Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)

Філіпа Перрі

Хочете дізнатися, чому у вихованні своєї дитини ви повторюєте помилки своїх батьків? Як цього уникнути? Психотерапевтка з 20-річним досвідом роботи Філіппа Перрі має відповіді на ці питання. Вона пропонує читачам переглянти досвід свого раннього чи пізнього дитинства та подивитися на нього критично. Краще з нього варто передати своїм дітям, а деструктивне — замінити на нову модель.

Авторка розповідає про те, що таке батьківський спадок, хто такі добрі та погані батьки, як навчитися стримувати та визнавати почуття, як вагітність впливає на майбутню близькість з дитиною, які умови доброго психічного здоров’я, як на дитину впливають взаємини у сім’ї, як позбутися істерик та скиглення чада, що таке брехня батьків і дітей, які обмеження можна встановити для старших дітей і підлітків тощо. Пам’ятайте, ніколи не пізно порозумітися зі своїми дітьми!

Порада №10. Якщо вам здається, що жодна книжка не допомагає, тоді «Щоденник виснаженої мами» стане справжньою розрадою.

Чому матуся часто матіркує

Джилл Сімс

Ця книжка — не про виховання дітей та й взагалі не про дітей. Як тоді вона потрапила в цю добірку? Джилл Сімс описує світ Еллен, надзвичайно виснаженої матері, яка понад усе хоче бути найкращою. Її чоловік постійно у відрядженнях. Сина не відтягнути від ґаджетів, а дочка мріє стати зіркою Інстаграму та вчити всіх стилю, а ще на цьому заробити багато грошей.

Мама намагається не лише зберегти шлюб і довести до пуття дітей, а й подолати цвіль у будинку. З цими надскладними завданнями допомагає їй впоратися лише вірний тер’єр.

Наша героїня веде щоденник, де розповідає про свої переживання та страхи, спогади та бажання, про незрозумілі події в її повсякденному житті, а також про те, як їй вдається виховувати дітей та зберегти родину. Але це не точно.

Оптимізм і почуття гумору допомагає Еллі не падати духом у різноманітних життєвих перипетіях, адже життя занадто коротке, щоб усе сприймати всерйоз. Чи не так?

До речі, «Чому матуся часто матіркує» — бестселер Sunday Times.

Читати ще одну класну добірку про виховання дітей

Авторка: Любов Ляшко