Неймовірна історія Біллі Міллігана

Кожна людина час від часу замислюється про свою нормальність або ненормальність. Внутрішній світ кожної людини неповторний і складно організований, але внутрішній світ Біллі Міллігана – це абсолютний космос. Він лякає, зачаровує і затягує.Книга-бестселер Деніела Кіза «Таємнича історія Біллі Міллігана» – це історія про першу людину в історії США з множинним розщепленням особистості (читай: роздвоєння особистості в багаторазовому розмірі).


Біографічна довідка


Оригінальна назва роману: The Minds of Billy Milligan.
Українською та російською мовою назва книги звучить як: Таємнича історія Біллі Міллігана – перекладач О. Стусенко, Множественные умы Билли Миллигана – переклад А. Кострова, А. Бойків; абоТаинственная история Билли Миллигана – переклад Ю. Федорова.
Жанр: реалізм
Місце дії: США
Час дії: XX століття
Рік першого видання: 1981
У книги є продовження – «Війни Міллігана» («The Crowded Room», 1986), але видали книгу тільки в Японії. Російський переклад очікується після виходу фільму про Біллі Міллігана.


Автор книги


Деніел Кіз – американський письменник і філолог, автор книг «Квіти для Елджернона», володар премій Хьюго і Небьюла.


Сюжет


Біллі хотів, щоб люди зрозуміли його душевну хворобу. Весь матеріал цієї книги Кіз отримав від 24 особистостей Міллігана і від 62 осіб, чиї дороги перетиналися з ним на різних етапах життя. Сцени та діалоги відтворені за спогадами. Нічого вигаданого не було. Кожен читач буде стояти перед дилемою: Біллі – геніальний актор або це унікальний випадок в психіатрії? Багато з тих, хто був знайомий з Біллі, змушений був визнати: «Він просто не міг би так прикидатися». Інші досі вважають його спритним шахраєм, що імітує душевний розлад, щоб уникнути в’язниці. Кожен має право вирішувати сам. Я йому повірила. А ви?

ва


Що це за книга?


Головне поставитися до книги, як до біографії, а не як до художнього роману. Тут немає карбованого літературного стилю, звичних зав’язки-кульмінації-епілогу. Мова оповіді досить суха. Але стежити за дією сюжету цікаво!

Хочеться дізнатися, як з’явилася та чи інша особистість, навіщо вона була потрібна, що відчував «перший» Біллі, як бачили ці зміни в настрої його рідні, що говорять психіатри? Після історій людей, подібних до Міллігана, усвідомлюєш, скільки ще дивовижного може бути приховано в людині!


Кому буде цікаво прочитати?


Всім, хто цікавиться проблемами мозку, свідомості, підсвідомості;
шанувальникам іншого відомого роману Деніела Киза «Квіти для Елджернона» (тема «ці незбагненні людські мізки» там теж спливає!)


Якщо вам сподобалася ця книга, рекомендую також почитати:

Флора Шрайбер «Сивилла» 
Роберт Стівенсон «Странная история доктора Джекила и мистера Хайда» 
Чак Поланік «Бійцівський клуб» 


P.S. Біллі Мілліган помер 12 грудня 2014 роки від раку в будинку для літніх людей. Йому було 59 років. Деніел Кіз теж помер у 2014 році.


Олена Голік

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Неймовірна історія Біллі Міллігана

    Залишити відповідь