Морріґан Кроу — новий Гаррі Поттер? Рецензія на книгу «Невермур»

Час від часу в інстаграмі бачила обкладинку цієї книги і читала  відгуки про те, що її порівнюють з серією про Гаррі Поттера. Мені, як прихильниці історій про хлопчика, що вижив, стало цікаво, в чому їхня подібність. І я поринула до захопливої пригоди…

Знайомство

Джессіка Таунсенд, авторка книги, народилась в Австралії. Змалечку обожнювала читати та виросла на книгах Джоан Ролінґ. Перше оповідання написала в сім років і його опублікували в місцевому бібліотечному віснику. 

«Невермур. Випробовування Морріґан Кроу» – перший роман письменниці, який з’явився минулого року, а в 2018 році видавництво Vivat переклало його українською мовою. Книга отримала дві нагороди: Австралійська премія Indie 2018 та найкраща дитяча книжка року за версією Amazon.

Десь ми це вже читали

Головну героїню Морріґан Кроу обвинувачують у всіх бідах, що трапляються у місті. Починаючи від зливи і закінчуючи смертю її кота. Все тому, що вона значиться в Реєстрі Проклятих Дітей. Згідно з прокляттям, вона має померти на своє 11-річчя. 

В маєтку, де вона живе з татом – канцлером Великого Вовчезему, мачухою та бабусею, її ніхто не помічає, не любить та не переймається за смерть власної доньки. Під час вечері вона дізнається про церемонію Дня пропозицій і неодмінно хоче її відвідати, бо один з поважних осіб може запропонувати їй навчатися в його закладі. І вона отримує чотири пропозиції, однак містер Джонс розриває їх на маленькі шматочки та відвозить її додому. 

Однак відбувається диво, на порозі їхнього маєтку з’являється рудоволосий чоловік на ім’я Юпітер Норт і забирає її в інший світ. Вона вчитиметься в престижній школі – Товариство Дивообраних, де має пройти чотири складні та вельми небезпечні іспити, навчитися прийняти свій дар, про який вона навіть не здогадується, і подолати власні страхи. Вона знайде справжніх друзів та ворогів, відвідає чарівний світ сповнений добра та магії, боротиметься зі злом та побачить незвичайних створінь тощо.

В чому ж різниця?

Протягом читання я провела паралель між світом Морріґан та Гаррі Поттера і виділила, на мою думку, найголовніше:

  • Обидва герої в 11 років дізнаються про те, що вони відносяться до магічного світу та чарівних здібностей
  • Обидва герої святкують Різдво та Гелловін
  • Обидва переходять до іншого світу через портал
  • У обох книгах присутні фантастичні та казкові тварини
  • У обох книжках є негативні персонажі (Дивосміт, пси з червоними очима, дівчинка Ноель – Драко Мелфой)

Як прихильницю світу Гаррі Поттера мене подібні моменти в книзі збивали з пантелику, однак історія про Морріґан зовсім інакша. Від неї неможливо відірватися. Авторка відкрила нам світ Невермура і показала всі його особливості, аби читач, зазираючи за куліси, зміг відчути свою присутність в ньому. 

Ви переживатимете разом з героїнею тяжкі випробовування, невдачі та негаразди; відчуєте на шкірі мурашки, коли вона зустрінеться з ворогом та дізнається про власний дар. Ви співчуватимете та радітимете разом із нею.  І до кінця книги авторка триматиме вас у напрузі.

Книга читається легко і напрочуд швидко. Переклад якісний. Рекомендую підліткам та дорослим. Якщо ви обожнюєте фентезі та пригоди, то книга вам сподобається. А також тим, кому зараз бракує добра та магії. 

Олександра Григоренко
Студентка, навчаюся в інституті журналістики. Обожнюю книги, дітей, спілкування, прогулянки та дивитися серіали. Ще я — Поттероман, який щороку має традицію передивлятися всі фільми та час від часу перечитує книги. Улюблені автори:Ніл Гейман, Джоан Роулінг, Террі Пратчетт, Донна Тартт. Захоплююсь сучасною українською прозою та поезією. Серед українських авторів авторитетом є Юрій Іздрик. Неймовірно подобається поезія Сергія Жадана, Павла Коробчука, Катерини Бабкіної та багатьох інших. А ще захоплююсь картинами Ван Гога та Ґустава Клімта. Маю два татуювання. Дуже люблю зиму та котиків. У майбутньому хочу працювати в книжковій сфері, адже не уявляю свого життя без книг та комунікації.

216 thoughts on “Морріґан Кроу — новий Гаррі Поттер? Рецензія на книгу «Невермур»

    Залишити відповідь