Найвідоміші екранізації романів про кохання. Перша десятка

Кадр з фільму "Джейн Ейр"

Поза класичною суперечкою, що краще кіно чи книга, існує чарівне поєднання обох видів мистецтва. І нерідко екранізація отримує не меншу порцію любові від читачів та глядачів, ніж книжка. Ми зібрали прикладів саме таких екранізацій, які хочеться переглядати не раз, і не двічі, і в жодному разі, не нарікати про кращість оригіналу. Просто – це інший витвір мистецтва. Перші дві порції підбірки будуть присвячені романам про кохання.

%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b9%d0%bd-%d0%b5%d0%b9%d1%80

Читати: Шарлотта Бронте “Джейн Ейр” (укр, англ, рос)


Про що: Найвідоміший роман зірки вікторіанського роману “Джейн Ейр” екранізували не раз, і не двічі. Є щонайменш п’ять відомих екранізацій, і цей роман вимагає окремої підбірки. Чим так приваблює кіномитців ця історія? Джейн Ейр – мужня та сильна жінка. Сюжет книжки поділяється на сирітське дитинство, нелюбов тітки, жорстоке ставлення директора школи, доля вчительки, а потім гувернантки. Саме в останній ролі вона зустрічає зухвалого героя, що стане більш, ніж просто одним із пересічних знайомих . Ця історія має усе потрібне для гарного фільму: нетипову героїню та драматичний сюжет, у центрі якого справжнє та перевірене стражданнями кохання.


Дивитись: Тут є декілька варіантів.  Екранізацію 1943 року, щоб насолодитись грою відомого Орсона Веллса. Так, саме він виконав роль кохання Джейн – Рочестера. Веллс також був режисером та продюсером фільму. Серіал від BBC 1983 року отримав дуже гарні відгуки від шанувальників Бронте. У цій екранізації також зіграв велику роль виконавець ролі Рочестера – красень Тімоті Далтон. Ще однією класичною екранізацією є робота режисера Франко Дзефіреллі 1996 року. Саме він є автором відомої екранізації “Ромео і Джульєтти”. Цей варіант Джейн Ейр називають найбільш емоційним.  І наостанок дві найновіші екранізації. Це ще один мінісеріал 2006 року, який хвалять за красу костюмів та кадрів. А також найсвіжіша екранізація із Мією Васіковскі та Майклом Фасбендером. Імена акторів говорять самі за себе. Тож, обирайте, що вам до смаку.

%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%ba%d0%ba%d0%b0

Читати: Дафна Дюморьє “Ребекка” (англ, рос)


Про що: Твір є і психологічним трилером, і детективом, і водночас романом про кохання. Молода дівчина знайомиться із вдівцем Максимом де Вінтером. Він намагався покінчити життя самогубством через смерть дружини. Пара закохується. Вони одружується і переїжджають до маєтку Ментерлі. Але тут починається найцікавіше, привид першої дружини Ребекки не дає спокійно жити молодій дружині. Сюжет будується на протистоянні двох власниць маєтка Мендерлі нової та покійної колишньої.


Дивитись: Найвідомішою досі вважається екранізація “Ребекки” геніального Альфреда Хічкока 1940 року із зірками Лоуренсом Олів’є та Джоан Фонтейн. Фільм не просто так має два Оскари (найкращий фільм та операторська робота). Хічкок взагалі полюбляв твори Дафни Дюмурьє. Його один із найвідоміших кінофільмів “Птахи” також є екранізацією роману письменниці. Найновіша екранізація роману з’явилась у 2008 році. Режисером мінісеріалу став італієць Рікардо Мілані. Головні ролі виконали – Алесіо Боні та Крістіана Капотонді. Не дивлячись на те, що усі події роману відбуваються в Англії, фільм повністю відзняли в Італії.  Це перша екранізація, в якій з’явилось ім’я в головної героїні – Дженіфер, адже в оригіналі її називають місіс Вінтер. Крім того, є ще дві телеекранізації – американська 1962 року та британська 1997-го.

%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%86%d1%8c

Читати:  Бернхард Шлінк “Читець” (рос)


Про що: Напівавтобіографічний роман-бестселер німецького письменника Бернхарда Шлінка вийшов у 1995 році та став міжнародним бетселером. Роман розповідає історію Міхаеля Берга і Ханни Шміц. У 1958 році 15-річний школяр Міхаель та 36-річна кондуктор трамваю Ханна закохуються один в одного. Ханна просить Міхаеля читати їй книжки. А потім раптово зникає. Насправді Ханна не вміє читати й писати. Це має врятувати їй життя на судовому процесі проти наглядачок в концтаборі. Роман охоплює період у 40 років. Торкається таких тем, як проблема провини, нацистського режиму, стосунків між людьми з великою різницею у віці та неграмотності.


Дивитись: У роману є одна, і досить вдала екранізація британського режисера Стівена Долдрі.  Головні ролі виконали Кейт Вінслет, Ральф Файнс та Девід Кросс. Вінслет отримала Оскара, БАФТу та Золотий глобус за найкращу жіночу роль. Фільм вийшов у 2008 році.

%d1%87%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%ba%d1%83%d1%88%d1%83

Читати:  Решат Нурі Гюнтекін “Пташка співуча (укр, рос)


Про що: Роман відомого турецького романіста. Історія про молоду вчительку Феріде, яка покохала двоюрідного брата. Їх разом виховувала її тітка. Закохані одне в одного збираються одружитись, але раптом Феріде дізнається про існування іншої у Кямрана. Вона втікає з дому і тут починаються її пригоди.


Дивитись: Класично вважається екранізація 1986 року. Дія відбувається під час Першої світової війни та під час розпаду Османської імперії. “Пташкою співочою” Феріде назвали рідні за веселий і запальний характер.  Глядачі полюбили цю екранізацію за зворушливий сюжет, гру акторів, справедливе закінчення та красиву музику. Оновлена екранізація вийшла у 2013-2014 роках. Має менше шанувальників через значні відступи від сюжету та надмірну драматизацію. Хоча краса акторів, які виконуються головні ролі, у певному сенсі компенсувала недоліки фільму. Класична історія про кохання, і часом найвідоміший турецький фільм, який дивились наші батьки.

%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d1%81

Читати: Ніколас Спаркс “Поспішай кохати” (рос, англ)


Про що: Зворушлива історія кохання підлітків із сумним закінченням. Лендона Картера та Джеймі Салліван звела докупи доля. Протилежності притягуються. Лендон – незалежний, красивий та жорстковий закохується у скромну відмінницю Джеймі. На жаль, ця історія має сумне закінчення. Проте ореолом для неї слугує чисте кохання.


Дивитись: Єдиною екранізацією роману є фільм 2002 року “Пам’ятна прогулянка”. Режисером мелодрами є Адам Шенкман, автор “Весільного переполоху”. Головні ролі зіграли Шейн Вест та Менді Мур. А режисер з’явився в одному із епізодів у ролі медбрата. Фільм критики та глядачі називають ідеальною мелодрамою, та порівнюють із “Осінню в Нью-Йорку” та “Солодким листопадом”.

%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%96

Читати: Мерк Леві “Між небом та землею” (рос)


Про що: Ця книжка одного із найвідоміших французьких авторів Марка Леві привернула увагу нетиповим сюжетом. Одного разу молодий архітектор Девід зустрічає у власній квартирі дівчину Елізабет, яка виявляється привидом. Але тільки Девід її бачить. І як єдина прив’язка до цього світу допомагає дівчині закінчити незавершені справи. Між ними виникають дуже ніжні стосунки.


Дивитись: Американська екранізація 2005 року із Різ Візерспун у головній ролі дуже сподобався глядачам. Так само вдало втілив роль і Марк Руффало. Фільм вже вважається класикою серед романтичних мелодрам. 

%d0%b1%d1%80%d1%96%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%82

Читати: Хелен Філдінг “Щоденник Бріджит Джонс” (рос, англ)


Про що: Навряд чи хтось із вас не чув про бідолагу Бріджит Джонс, самотню жінку із Лондона, якій хронічно не щастить в коханні. Про всі свої невдачі Бріджит розповідає своєму щоденнику, читачами якого і стали шанувальники Філдінг. Письменниці вдалось створити настільки живий і реалістичний образ, що не співчувати йому неможливо. В основі сюжету історії про Бріджит лежить вікторіанський роман Джейн Остін “Гордість та упередження”.


Дивитись: Наразі вже вийшло три частини кінопригод Бріджит. Незмінною виконавицею її ролі є акторка Рене Зелвегер. Остання частина вийшла 2016 року. Цього разу Бріджит несподівано вагітніє. Але, як завжди, потрапляє в халепу: не знає, хто насправді є батьком дитини – симпатичний мільярдер чи відомий адвокат.

%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%85-%d1%82%d1%96%d0%bb

Читати: Айзек Маріон “Тепло наших тіл” (рос)


Про що: Блогер і молодий письменник Айзек Маріон зумів вигадати дуже незвичну історію кохання. Головний герой твору зомбі Р. несподівано замість того, щоб з’їсти дівчину Джулі, в неї закохався. І яким би це кохання дивним не здавалось, воно покликане рятувати світ. Навіть, якщо на дворі зомбі-апокаліпсис, і від мирного світу майже нічого не залишилось. В основі твору лежить вже класична історія кохання про “Ромео та Джульєтта” Шекспіра. В одному із епізодів навіть є сцена під балконом.


Дивитись: Джонатан Левін, режисер та сценарист картини, створив із цього незвичного трилера романтичну комедію жахів. Головні ролі у стрічці 2013 року виконали Ніколас Голт і Тереза Палмер.  Фільм отримав схвальні відгуки критиків та декілька нагород.

%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%96

Читати: Дженні Даунхем “Поки я жива” (рос)


Про що: Головна героїня роману Даунхем шістнадцятирічна дівчина Тесса, хвора на лейкемію. Вона хоче дуже багато встигнути за своє життя. Щоб реалізувати цю мрію, пише список, і відразу починає виконувати бажання. Саме цим вона і не схожа на своїх одноліток.


Дивитись: Екранізацію під назвою “Зараз саме час” у 2012 році відзняли в дуеті американська та британська кіностудії. Головну роль виконала чарівна Дакота Фаннінг. Не дивлячись на невисокі оцінки критиків, фільм сподобався глядачам. Він схожий на фільми за романами Ніколаса Спаркса, та ідеально пасує до сентиментального настрою.

%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d0%bb

Читати: Пітер Мейл “Хороший рік” (рос)


Про що: Британець Пітер Мейл відомий своїми книжками про життя у провінційній Франції. Роман “Хороший рік” додав автору визнання завдяки чудовій екранізації. Молодий перспективний фінансист Макс Скіннер одного дня втрачає свою посаду. Натомість отримує старий маєток та виноградник у Франції. Саме тут він знаходить нове кохання, і заново вчиться радіти життю.


Дивитись: За екранізацію роману у 2004 році взявся відомий режисер Рідлі Скотт. На головні ролі запросив зірок – Рассела Кроу та Маріон Котіяр. Хоча фактично фільм не зовсім є екранізацією.  Першопочатково ідея фільму належала Рідлі Скотту. Свої замальовки він запропонував письменнику Пітеру Мейлу. На базі них Мейл написав роман. Врешті роман вийшов не зовсім таким, яким його уявляв Скотт. Тож екранізація відрізняється від книжкового варіанту історії.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

129 thoughts on “Найвідоміші екранізації романів про кохання. Перша десятка

    Залишити відповідь