Напередодні Святвечора: обираємо книжку на перші вихідні року

Як розпочався ваш рік? Щось вже встигли прочитати? Я вже закінчую першу прочитану у цьому році і пропоную вам різнопланову добірку з торішніх книжок, які ви могли пропустити в передсвятковій метушні.

Двадцятичотирирічна Ейлін вже сповна наїлась такого життя. Батько-п’яниця, будинок-звалище, у якому гуляють протяги, робота у виправному закладі, жодної радості день за днем – їй хочеться втекти від усього цього, але бракує рішучості та того поштовху, який покаже, що час настав. Таким знаком стає Ребекка – промінь світла у сірості юнацької в’язниці. Смілива та красива, вона надихає Ейлін зважитись на крок у невідомість. Дивовижно, як кілька днів можуть докорінно змінити життя. 

Для когось – забаганка, для когось – непоганий заробіток, для когось – мистецтво. Відома візажистка Ліза Елдрідж дослідила макіяж як культурний феномен, його розвиток через роки, особливості кожної епохи та чи можна вважати “писану красу” мірилом свободи у суспільстві. Ця історія дуже цікава, авторка знайомить зі стародавніми розробками, музами макіяжу – іконами стилю та розповідає про тих, хто подарував макіяж масам та винайшов наші улюблені відтінки.

Грінч ненавидів Різдво, його дратувало все: і ялинки, і святкові вогники, і традиційні ласощі, але найбільше – той дух Різдва, який об’єднує родини та дарує відчуття свята. Тож він вирішив позбавити Різдва усіх хтовілівців – щоб нікому не було весело, щоб всі сумували. Зухвала крадіжка сколихнула містечко. Та Грінч не врахував, що різдвяний дух – серйозний суперник, якому важко протистояти. Від його чар навіть найпідступніший злюка може розчулитись та подобріти. 

Продовження культового “Червоного”, яке теж невдовзі має бути на екранах (ймовірно, найгучніша кінопрем’єра 2019 року). Данило Червоний втік з табору смерті і вижив, навіть страшні морози не зламали його волі. Разом з автором ми повернемось у юність Червоного, побачимо його перші кроки у боротьбі за справедливість та свободу. Яким він постає для друга юності Мирона, рішучої бунтівниці Марії – подивіться і ви їхніми очима на знайомого героя. 

Книжка від автора Эгоистичного гена, яку читають у всьому світі. Дослідник заперечує теїстичні теорії і розвиває думку щодо існування “сліпого годинникаря” – природного добору, який є рушієм процесу еволюції. Ми звикли казати, що у природі все працює, як годинниковий механізм, але не підкорюється баченню якоїсь надсили, а саморегулюється та розвивається. Докінз глибше тлумачить дарвіністьку теорію та спростовує міфи, які її оточують. Закони природи – які вони і що нам чекати далі у процесі еволюції?  

Маленький Ослик Хвостик – зірка різдвяного вертепу, який тільки й бачить, як виступатиме разом зі своєю подругою білосніжною овечкою Гердою. От тільки вухастий впадає в око двом злодюжкам, які думають, що можуть на ньому добряче заробити. З цього й починаються поневіряння ослика, який, блукаючи лісами та полями, зустрічаючи людей добрих та злих, понад все прагне потрапити знову на сцену, а потім назад до своєї комфортної стайні. На Різдво мусить трапитись диво.

Можливо, вигідніше віддати деяку роботу роботам? Чи вкраде вашу роботу штучний інтелект? Прогрес постійно удосконалює прилади, та все ж для людей залишається удосталь креативних та складних завдань. Дослідники моделюють ситуацію, що буде, коли штучний інтелект отримає ще більше волі? Не панікуйте, все буде добре, адже роботи можуть виконувати далеко не все: їм не вистачає емпатії, вони не вміють горіти проектами, не знають, що таке людяність.

Нова історія про улюблену героїню малюків та підлітків – невгамовна веселуха Джуді Муді повертається, ще й не сама! Чи вдається їй знайти баланс між новими приятелями, які захоплюють своєю енергією, і старими друзями, які хочуть такої самої уваги, що й раніше. Чи зможуть Рокі й Френк знайти порозуміння і впоратись зі шкільним проектом? Інакше під загрозою захоплива мандрівка навколо світу за вісім днів, якої всі так чекали.

Послужний список Джека Девайна у ЦРУ вражає – більше 30 років успішних спецоперацій та викриттів, тому його розповідь одразу стала бестселером на батьківщині та за кордоном. У книжці не одне “вдале полювання” в інтересах Сполучених Штатів. Автор показує, хто приймає рішення і вибудовує стратегії. Які вміння мають бути у справжніх розвідників? Як перемогти у змаганнях супердержав та зберігати холодною голову у часи холодної війни? 

Дитяча книжка року ВВС-2018! У сімействі Ковальчуків двоє діток, але старший Андрійко не розмовляє, тим часом Марійка відчуває себе обділеною увагою. У батька негаразди на роботі, мама прагне все владнати. Звичайні проблеми звичайнісінької сім’ї, яка раптом стикається з різними дивовижами – серед них і доволі небезпечні. Коли родина нарешті видихає з полегшенням, до них потрапляє юна кобила Мері, а ще криничник Мефодій і хитрий Вихиляс. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

354 thoughts on “Напередодні Святвечора: обираємо книжку на перші вихідні року

    Залишити відповідь