Музика в камені: 10 навколоархітектурних книг для весняного бінґо Yakaboo

Від єгипетських пірамід до сучасних будівель – до вашої уваги добірка найцікавіших нон-фікшн та художніх видань, присвячена науці і мистецтву зведення споруд – Її Величності Архітектурі.

Перед вами – унікальна нагода «зазирнути» у під’їзди 50 старовинних львівських будинків, споруджених у другій половині ХІХ – першій третині ХХ століття. Сецесійні розписи, фрагменти вітражів, величні сходові клітки, квіткові мозаїки… Представлені будівлі відображають основні архітектурні стилі тогочасного Львова – від історизму до функціоналізму. Цікаво, що точних адрес брам не вказано, ми маємо лише вулицю, архітектора, стиль і дату зведення споруди, оскільки «уважний читач легко віднайде усі фотографовані будівлі альбому, мандруючи львівськими вулицями».

Маскаронами називають декоративні скульптурні елементи – маски, людські обличчя, голови тварин або міфічних істот, – розташовані на замкових каменях арок, віконних чи дверних отворах, під антаблементами та балконами, на фонтанах. Саме вони додають образності будівлі, створюючи її неповторний та емоційний портрет. На відміну від горгулій, маскарони мають комічний, романтичний або нейтральний вигляд. Ця книжка познайомить читача з найвідомішими маскаронами 13 київських будинків, серед яких Дім невтішної вдови (вул. Лютеранська, 23), Колиска духу (вул. Городецького, 13), Будинок Родзянки (вул. Ярославів Вал, 14).

Архітектурне обличчя Києва годі уявити без скульптурного зоопарку Будинку з химерами, шпилястих веж Миколаївського костелу та інших дивовижних споруд, спроєктованих легендарним міським зодчим першої третини ХХ століття Владиславом Городецьким. За сюжетом детективно-містичного роману, написаного на основі архівних матеріалів, двоє підлітків беруться за розгадування таємниць творчої спадщини архітектора Городецького. Чому Музей старожитностей споруджено у формі літери «L», а дім на Банковій щедро оздоблений скульптурами екзотичних тварин? Навіщо було зведено «зловісний трикутник» у центрі Києва? І чи досі старому місту загрожує небезпека, відома з далекого минулого?

Що спільного і водночас відмінного у Києва з Парижем? Чому письменник порівнює, наприклад, Єлисейські поля із центральними київськими вулицями, Бессарабську площу – з площею Бастилії, а Латинський квартал – з Микільською Слобідкою (відтинок від червоного корпусу Національного університету ім. Тараса Шевченка до залізничного вокзалу)? Наскільки (не) відрізняються між собою жителі обох столиць, особливо молодь? Відповіді – в автобіографічному романі-путівнику як популярними, так і невідомими широкому загалу, проте неодмінно must see/must know місцями: Києво-Печерська Лавра й острів Сен-Луї, Монмартр і Андріївський узвіз, ХІХ-й округ та Шулявка з Борщагівкою…

1940-і роки, окупований нацистами Париж. Молодий та амбітний архітектор-авангардист Люсьєн Бернар отримує несподівану пропозицію – спроєктувати потужний завод з виготовлення зброї для німецьких військ. Але є одне «але»: замовлення можливе, якщо він, ризикуючи власним життям, однак за чималу винагороду, погодиться облаштувати у квартирі багатого француза тимчасовий сховок для переховування втікача-єврея… Це захопливий роман-бестселер The New York Times (2013), написаний архітектором та мистецтвознавцем за освітою Чарльзом Белфором, – про моральний вибір, людяність і самопожертву.

Піраміди Гізи, Тадж-Махал і Саґрада Фамілія, Філіппо Брунеллескі та Луїс Салліван, готика, ар-деко, постмодернізм… Усе, що потрібно знати про архітектуру, – у вигляді суперових фактів не лише для дітей. Коли зародилася архітектура, які її основні стилі та теорії, хто був першим архітектором, кого ми знаємо на ім’я, і чому його вважали… богом за життя? Завдяки цій книзі ви дізнаєтесь, зокрема, як з’явилися колони та мости, що таке план, розріз і фасад, бруталізм і “жахітектура”, зможете поринути у велику епоху замків та зазирнути у майбутнє архітектури, а також навчитеся креслити, як справжній архітектор.

1893 рік, Чикаго. З нагоди чотирьохсотої річниці відкриття Америки, під керівництвом видатного архітектора Деніела Бьорнема, збудовано Всесвітню «Колумбівську» виставку – грандіозний ярмарок, відомий також як Біле місто. «Один виставковий зал мав такі розміри, що в ньому могли б розміститися Капітолій США, піраміда Хеопса, Вінчестерський собор, Медісон-сквер-ґарден і лондонський собор Святого Павла одночасно». Експозиція, що вражає уяву, стала символом втілення не лише найсміливіших архітектурних ідей, а й, на жаль, «майже промислового виробництва горя», котре зовсім поруч із нею здійснював у своєму «готелі смерті» перший задокументований серійний вбивця в історії США Генрі Лі Голмс…

Молода, успішна агентка з нерухомості Мелані у своїй роботі намагається уникати старих будинків – і на це є вагома причина. За іронією долі, саме такий дім геть несподівано дістається їй у спадок від одного загадкового клієнта, проте у разі виконання неодмінної умови: спочатку вона повинна відреставрувати занедбаний маєток, як і прожити у ньому цілий рік. Та чи зможе Мелані стати повноправною власницею будинку на вулиці Тредд? Адже, щоб впоратися із завданням, їй доведеться розгадати чимало таємниць, пройти небезпечні випробування, а також порозумітися з його… потойбічними мешканцями.

Головна героїня роману – це талановита архітекторка, дивачка Бернадетт Фокс, котра закинула улюблену справу після прикрого інциденту, що трапився багато років тому. Разом зі своєю сім’єю – успішним чоловіком-програмістом компанії «Майкрософт» та 15-річною дочкою-вундеркіндом Балакрішною, або Бі, – жінка проживає у Сіетлі, у будинку, що вкрай потребує ремонту. Бернадетт всіляко уникає будь-яких соціальних взаємодій з іншими людьми, окрім рідних та віртуальної подруги з Індії. Одного разу, як винагороду за успіхи у навчанні, вона обіцяє Бі здійснення будь-якого бажання – і ним виявляється сімейна поїздка до Антарктиди. Та за декілька днів до мандрівки Бернадетт безслідно зникає… Куди вона поділась? Бі із батьком вирушають на пошуки мами та дружини…

Бути чи не бути витвору мистецтва, що виходить за межі стандартів радянської ідеології, – одне з чільних питань головного твору цієї збірки, роману «Без ґрунту». За сюжетом, у руках фахівця з архітектурних пам’яток – доля унікальної Варязької церкви, збудованої у 1908 році під керівництвом зодчого Степана Линника, котрий наважився творити всупереч шаблонам…

Чудова збірка творів з-під пера видатного українського неокласика В. Домонтовича (справжнє ім’я – Віктор Петров), яка неодмінно припаде до душі усім поціновувачам вишуканої інтелектуально-психологічної прози.

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

44 thoughts on “Музика в камені: 10 навколоархітектурних книг для весняного бінґо Yakaboo

    Залишити відповідь