Міжпланетний квест у пошуках життя

Ох, я ніколи не думала, що так чекатиму на дитячу книжку про космос і астрофізику. Та продовження історії допитливого хлопчика Джорджа від Стівена і Люсі Гокінг “Джордж і скарби космосу” обіцяло ще більше космічних пригод і наукових цікавинок. Тож відкривала книгу із солодким передчуттям: в яку галактику заведе нас фантазія авторів? Кого зі знайомих героїв зустрінемо? Які приховані скарби відкриє нам космос?


Тато й донька Гокінзи плюс ще десяток професорів


Цього разу знаменитий, немов рок-зірка астрофізики, Стівен Гокінг та його донька, журналістка і письменниця Люсі практично обійшлися без співавторів (перший том їм допомагав писати учень Стівена, дослідник чорних дір Крістофер Ґальфар). Але натомість вони запросили професорів з університетів Берклі, Кембриджа, керівника науково-дослідних робіт Обсерваторії Парижа, старшого астронома Інституту пошуку позаземного розуму та інших провідних дослідників космічних глибин написати короткі есе, які б стисло, зрозуміло і цікаво описали їхні актуальні напрацювання. Тож у результаті ми отримали синопсиси найновіших теорій з досліджень Космосу.


Міжпланетний квест


Все те, що пережили Джордж, його подруга Енні та її татко-вчений Ерік, здружило не тільки дітлахів, а й допомогло заприязнитися їхнім батькам. І вони би жили собі по-добросусідськи, спілкувалися і заглиблювалися в науку, якби Еріку не запропонували роботу-мрію у далекій Каліфорнії. Неминучість розлуки прикро вразила друзів. Але хіба якісь десятки тисяч кілометрів можуть стати на заваді, коли Енні на порозі важливого відкриття і їй кров-із-носа потрібна допомога Джорджа? 😉 Отож, нова серія пригод розпочинається у сонячній Флориді, в Глобальному космічному агентстві, а до Джорджа й Енні приєднається новий приятель, маленький рюмса і, за сумісництвом, юний комп’ютерний геній Еммет.

Читати: Вивчити фізику, підкорити космос, врятувати Землю

На друзів чекає справжній міжпланетний квест у пошуках підказок, які залишають у космосі невідомі (прибульці?). Вони побувають на планеті, на якій могло зародитися життя, шукатимуть планету, яка могла б стати новим домом для землян, перетнуть межі Сонячної системи, долатимуть гравітацію, засмагатимуть під світлом далеких зірок і боротимуться з лиходіями. А читачі дізнаються, чому для колонізації Космосу слід шукати небесні тіла, які знаходяться в Зоні Золотоволоски, які речі, що ними ми користуємося у побуті, ніколи не були б винайдені, якби не розвиток космічних технологій, і що за таємнича пригода у минулому чорною тінню лягла на стосунки Еріка і Віздока.


Між лекціями і пригодами


Книга «Джордж і скарби космосу» складається із трьох видів текстів. Перший – це сюжетна оповідь, динамічна і напружена, сповнена різких, несподіваних і часом навіть небезпечних поворотів. Вона приковує увагу і не дає ні на мить занудьгувати. Другий – короткі довідкові тексти, які дають більше інформації про явища і об’єкти, з якими доводиться стикатися героям, та про історію космічних досліджень – запуск супутників на орбіту, перші пілотовані кораблі та роботи, що вивчають міжпланетний простір. І, нарешті, третій – це ті самі наукові нотатки, більше схоже на конспекти цікавенних лекцій від авторитетних дослідників. Усі ці питання, які роками цікавлять дорослих і дітей, – навіщо люди літають у космос, чому радіозв’язок – найефективніший спосіб навести контакт із позаземними формами життя, чи є взагалі у велетенському Всесвіті хтось, крім нас, як виглядали б прибульці, які прилетіли на Землю, чи дійсно життя зародилося на Марсі… І про це все міркують не журналісти бульварної преси чи уфологи-аматори, а вчені, які мають на руках результати численних досліджень!

Пречудовий баланс «розумного» і «цікавого», чергування пригод і лекцій затягує читача. І все написано дуже жваво, з гумором.


Дорослим буде ще цікавіше


Кожну наступну книжку, яка виходить у серії, зазвичай порівнюють з попередніми. «Джордж і скарби космосу» – не сильніша і не слабша, ніж «Джордж і таємний ключ до Всесвіту»: так само насичено, цікаво, корисно. Втім, як на мене, друга книжка серії все ж має свої переваги – вона буде так само захопливою для дорослих, як і для дітей. Бо ті космічні загадки, які в ній намагаються розгадати, здатні зацікавити кожного.

Допитливим дітям і дорослим, які мріють зустріти прибульців.

Перші і розважаться, і дізнаються чимало цікавого. А другі зможуть з’ясувати, які шанси є на те, що їхня мрія здійсниться:)


Пряма мова


«Можливо, ми справді самотні у Всесвіті. […] Та ми не повинні засмучуватися, що наші пошуки наразі даремні. Можливо, це, навпаки, причина для радості, адже тоді нам не варто вважати рідну планету скромним закамарком у величезному складному Всесвіті. Бо в такому разі наша Земля – найцікавіша місцина в космосі».


Читати ще: “Джордж і таємний ключ до Всесвіту”  Люсі Хокінг, Стівен Хокінг, Кристоф Гальфар


Віталіна Макарик

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

11 thoughts on “Міжпланетний квест у пошуках життя

    Залишити відповідь