Межигір`я-стоп: «Moneyland» – книга про те, як нас кожного дня обкрадають

Зміст[ сховати ]

«Скільки треба одній людині? Жах Мене нудить», – такий надпис журналіст-розслідувач Олівер Булло прочитав у книзі відгуків маєтку Віктора Януковича – Межигір`ї. Журналіста вразив розмір особняку, опудала крокодилів та картини із зібрання президента, який втік в Росію. Досконала складність корупції при Януковичі, пише Буллоу, «викликає у нього запаморочення, як від математичної задачі, занадто складної для розуміння, як провал в грунті. 
Книга Олівера Булло «Грошокрай»: чому злодії та шахраї керують світом і як це змінити» – про те, як корупціонери з бідних країни ховають награбоване в багатих країнах. А ще про глобальний характер корупції.

Випадковий факт: У 2000 році некомерційна організація Oxfam опублікувала сенсаційний звіт, у якому заявила, що кожного року з найбідніших країн світу розкрадають 50 мільярдів доларів – сума, яка тоді становила майже весь бюджет багатих країн, призначений на допомогу цим убогим регіонам.

Є серед нон-фікшну книги, які стоять на рівень вище від всього іншого, що читаєш. Щоб так відбулось, має зійтись декілька складових: важливість, актуальність, а також наявність відповідей на фундаментальні питання (чому нації занепадають, як Apple змінив світ, чому багаті шахраї недоторканно керують світом?). Крім того, автор повинен описувати всі вищезазначені пункти так, щоб читачеві було ЦІКАВО.
Журналіст Олівер Булло написав ідеальний нон-фікшн. За останні роки я пригадую лише одного автора, який зумів зробити щось подібне – це Джон Керрейру і його неймовірна «Дурна кров: Таємниці та брехні стартапу Кремнієвої долини». Що цікаво – і Олівер, і Джон є професійними журналістами. Один пише для Guardian, інший для Wall Street Journal. Але їхні праці у своєму саспенсі дадуть фору будь-якому розкрученому художньому бестселеру.

Джон Керрейру написав справжній документальний детектив про реальний стартап Кремнієвої долини, а Олівер Булло охопив ВЕСЬ світ. Це була неймовірна літературно-пізнавальна подорож, яку хочеться продовжувати вивчати і після прочитання книги.

Отже, що таке Грошокрай? Де він знаходиться? Чому він відіграє важливу роль в житті олігархів? Як він впливає на життя бідних країн?

Межигір`я-стоп: «Moneyland» – книга про те, як нас кожного дня обкрадають 0

Олівер Булло підіймає вкрай важливу і актуальну проблему сучасності – корупцію. Ми всі чули про неї, і звикли думати, що розуміємо її масштаби. Знаємо, що багатії виводять гроші в офшори, але це лише верхівка айсбергу. Виявляється, останні 60 років у світі все влаштовано так, щоб ті, у кого є великі гроші, могли дозволити собі абсолютно все. АБСОЛЮТНО. ВСЕ.

 – Легально заховати золото, мільйони доларів, десятки яхт та сотні автівок? Легко.
 – Отримати можливість обікрасти бідну країну, а потім цілком законно втекти звідти і спокійно жити в іншій країні? Влаштуємо.
 – Уникнути покарання за вбивство? Не проблема.
Грошокрай – це не місце на географічній карті. Це місце в головах людей. Це прогалини в законах різних країн. Це віртуозність темної сторони життя.
Книжка розбиває поширені міфи та змушує подивитися на проблему під іншим кутом.
Ви думаєте, що найбільша корупція в Сомалі? Згідно з рейтингами журналістів-розслідувачів це справді так. А згідно зі словами впливових італійських мафіозі – найкорумпованіша країна це Англія. Якщо багатії з нещасної Сомалі крадуть гроші, то багатії з Англії допомагають їм приховати ці гроші. Це такий собі симбіоз між корупціонерами. Ситуація, яка вигідна і тим, і тим. Одні крадуть, інші заплющують очі і допомагають красти.

Межигір`я-стоп: «Moneyland» – книга про те, як нас кожного дня обкрадають 0

Якби не Грошокрай, то бідні країн жили б інакше. Кожен з нас мав би принципово інше життя. Не думали б про те, як вижити в цьому жорстокому світі на мізерну пенсію в 100 доларів, а про те, в який благодійний фонд краще вкласти гроші з прибутку нещодавно куплених акцій.
Але Грошокрай надійно охороняють. Він всюди і ніде. І без боротьби він своїх таємниць не викаже.
Готуйтеся, що книгу буде важко читати. Особливо в ті моменти, де згадувалась Україна (а її тут багато!).  
Перегорнувши останню сторінку, залишається присмак  безвиході та недовіри до політиків.
Чи можемо ми вплинути на глобальну боротьбу з корупцією? Коли прочитаєте останню сторінку, також задайте собі це питання.

Автор - Вадим Дідик