Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск

«Будьте сміливими, але обережними», – цими словами починається книжка супермоделі та мами не менш відомого сина – Мей Маск. Це гасло батьків Маск, яке вплинуло на формування її як особистості. Напередодні 73-го дня народження нашої героїні ми зібрали 20 корисних порад з бестселеру «Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху».

Порада №1. Складіть інший план, якщо це потрібно

«У фермера є план» – це бурське прислів'я, яке використовували батьки Маск «щоразу, коли доводилося змінити курс, щоб розв’язати проблему». Воно стало життєвим кредо моделі. Якщо ви натрапили на перешкоду, щось чи хтось зруйнував ваші плани, то спокійно поміркуйте та знайдіть інший шлях, байдуже, що це буде – план «Б» чи план «В». Просто не бійтеся відійти від першопочаткового задуму. «Я починала з чистого аркуша багато разів. Упродовж свого дорослого життя я встигла пожити в дев’ятьох містах і трьох країнах. Не раджу нікому починати все заново так часто, як я, та якщо це доводиться зробити, заздалегідь сплануйте свої дії. У вас буде значно насиченіше й щасливіше життя, якщо ви не боятиметесь ризикувати», – розповідає Маск.

Порада №2. Не гальмуйте свої амбіції

«Жінки не повинні з віком угамовувати свої амбіції», – вважає Маск. 59, 67, 72 чи 100 – байдуже. У вас ще все попереду і сивина цьому не завадить. «Хто б подумав, що все почнеться, коли я посивію?! У п’ятнадцять мені казали, що моя кар’єра закінчиться у вісімнадцять, але ось мені сімдесят один і я популярна, як ніколи раніше… Люди переглядають фото, захоплюються моїм волоссям, і завдяки сивині я отримую нові й нові замовлення!», – зазначає авторка.

Порада №3. Зробіть коротку стрижку

Ви вирішили більше не фарбуватися, але ходити з потворними різнокольоровими плямами вам не подобається? Не біда. Вихід є — підстрижіть коротко волосся. Так ви не тільки повернете собі привабливу зовнішність, а й знайдете нових шанувальників. «Волосся почало відростати й мало жахливий вигляд: на маківці — біла пляма, а на плечі спадали жовтуваті пасма… Тоді моя найкраща подруга, Джулія Перрі, порадила мені зробити дуже коротку стрижку. Це було виклично й свіжо, такого я ніколи раніше не робила», – ділиться авторка.

Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск 0
Мей Маск у молодості

Порада №4. Утікайте якнайшвидше

Не влаштовує роботодавець, відчуваєте токсичну атмосферу чи помітили, що перестали розвиватися, — шукайте нову роботу! Чим скоріше ви покладете цьому край, тим краще для вас. Ви збережете свої нервові клітини і здоров'я. А це важливо. Агентство не пропонувало кандидатуру Маск замовникам, а їй говорили, що для неї немає роботи. Тож вона подумала, що кар'єра моделі для неї закінчилася. Але ні. Завдяки своїй наполегливості жінка змогла розірвати контракт з агентством.

Порада №5. Вибирайте оточення з тих, кому подобаєтеся ваша особистість, а не лише врода

Люди, для яких важлива лише зовнішність, не затримаються у вашому житті надовго. Маск згадує, як колись в юності хлопці просили її заходити до ресторану першою, щоб усі бачили, з ким вона прийшла. Згодом вони її кидали. А так роблять ті, для кого зовнішня краса на першому місці. Авторка впевнена, що «завжди краще спілкуватися з тими, кому подобається твоя особистість, ніж із тими, хто любить тебе лише за вроду».

Порада №6. Зачаровуйте!

Що для цього потрібно? Формула проста — «будьте впевненими в собі, виявляйте повагу до інших, цікавтеся ними». Щоб віднайти та сформувати позитивне оточення, насамперед варто віднайти спільні теми для розмови.

Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск 0

Порада №7. Одягайтеся стильно

Якщо ви не впевнені у своїй знаннях, то знайдіть серед знайомих стильну подругу чи друга, що допоможе розібратися з модними премудростями та віднайти ваш власний стиль. Не варто виправдовуватися, що у вас немає часу чи грошей. Навіть з мінімальним бюджетом за обідню перерву можна все вирішити. Маск зізнається, що почуття стилю їй не властиве. Понад 30 років її стилістом була подруга — Джулія Перрі. Авторка мотивує: «Не бійтеся змінюватися, помилятись і змінюватися знову, аж поки знайдете свій стиль». Це не навчальна тривога — негайно перегляньте свій гардероб!

Порада №8. Потоваришуйте з косметикою

Маск не закликає читачів щодня робити макіяж як для подіуму. Хоча відвідування публічних заходів цього вимагає. Вона наголошує на потребі доглядати за шкірою. Бо правильний догляд — запорука здорової шкіри. «Якщо ви не любите фарбуватися, це ваша справа. Та якщо ви не захищаєте шкіру від сонця, то самі собі створюєте проблеми.

Порада №9. Ідіть власним шляхом і будете як Ілон Маск

Не старайтеся виправдати чужі сподівання, краще йдіть своїм власним шляхом — цей урок Маск засвоїла ще в дитинстві. Вас щось не влаштовує, хочете щось змінити? Почніть досліджувати нові можливості, нові професії тощо. Просто ідіть далі! «Мій тато завжди казав: «Не існує того, що було б не до снаги Гальдеману”. Я завжди вірила в це. Не сумнівалися в цьому й мої брати та сестри. Думаю, мені вдалося передати це переконання і своїм дітям. Тепер не існує того, що було б не до снаги Маскам», — згадує авторка. Ймовірно, саме ця настанова матері й змушує Ілона Маска підкорювати космос і бути на чолі всіх інновацій. Немає нічого такого, що йому було б не до снаги.

Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск 0
Мей та Ілон Маски

Порада №10. Плануйте очікуване й будьте готові до неочікуваного

Не старайтеся виправдати чужі сподівання, краще йдіть своїм власним шляхом — цей урок Маск засвоїла ще в дитинстві. Вас щось не влаштовує, хочете щось змінити? Почніть досліджувати нові можливості, нові професії тощо. Просто ідіть далі! «Мій тато завжди казав: «Не існує того, що було б не до снаги Гальдеману”. Я завжди вірила в це. Не сумнівалися в цьому й мої брати та сестри. Думаю, мені вдалося передати це переконання і своїм дітям. Тепер не існує того, що було б не до снаги Маскам», — згадує авторка. Ймовірно, саме ця настанова матері й змушує Ілона Маска підкорювати космос і бути на чолі всіх інновацій. Немає нічого такого, що йому було б не до снаги.

Порада №11. Візьміть життя у свої руки

Вас будуть ображати, поки ви це дозволяєте. Візьміть усе в свої руки та прямуйте до щастя. Але насамперед складіть план, де враховані фінанси, логістика і допомога друзів. Чоловік бив і ображав Мей. Спочатку лише вдома, а потім і привселюдно. Вона довго не могла наважитися на розлучення, бо чоловік «погрожував порізати моє обличчя лезом і прострелити дітям коліна». Коли в Південній Африці ухвалили закон про «безповоротне розірвання шлюбу», жінка скористалася цим шансом.

Порада №12. Не ігноруйте своїх проблем

Шоколад чи морозиво точно не вирішать їх замість вас. Їжа швидко і легко піднімає настрій, але це не найкращий спосіб для розв’язання проблем. Краще зазирнути правді в очі. «Ви допоможете собі, лише якщо свідомо почнете змінювати власне життя. Це можуть бути маленькі буденні звички, як-от медитація, або великі зміни, як-от корекція харчування, переїзд чи початок нового життя. Хай там як, а вам знадобиться план», — запевняє авторка.

Порада №13. Навчайте дітей власним прикладом

Дітей не потрібно оберігати та захищати від відповідальності. Маск розповідає: «Я виховувала своїх дітей так, як нас виховували наші батьки, — вчила їх бути самостійними, добрими, чесними, уважними до інших, увічливими, працьовитими й милосердними. Я ніколи не ставилась до них як до малят і не муштрувала їх. Ніколи не казала їм, що вивчати і чим цікавитися. Вони самі розповідали мені про те, що вивчають або не вивчають. Я не перевіряла домашніх завдань, це була лише їхня відповідальність. Усе це аж ніяк не зашкодило їхнім майбутнім кар’єрам». У вихованні авторка мала одне важливе правило — переконатися, що діти в безпеці.

Порада №14. Заохочуйте дитячу цікавість

Не варто замість дітей самим вибирати для них інтереси чи хобі. Просто створіть умови для розвитку їхніх умінь і талантів. Будьте поруч і давайте поради, коли просять. Ще до 12 років у всіх трьох дітей Маск сформувалися інтереси, які в майбутньому вплинули на їхню кар'єру. Ілон постійно читав і вбирав всю інформацію, немов губка. Авторка згадує: «Ілон у нас був живою енциклопедією, бо пам’ятав усе, що прочитав у «Британській енциклопедії» та «Енциклопедії Колльєра». Тож ми ще й називали його маленьким генієм. В Ілона можна було запитувати про все на світі». У свої 12 років хлопчик просто заради гри написав комп’ютерну програму BLASTAR. Наша героїня порадила синові надіслати свою програму в журнал про комп’ютери. Ілон так і зробив, і отримав 500 доларів за свою розробку. Код BLASTAR незабаром опублікували в журналі.

Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск 0
Ілон Маск пише першу програму

Порада №15. Цінуйте доброту

У світі багато добрих людей, тому не бійтеся просити про допомогу. Це стосується не лише рідних і друзів, а й незнайомців. «Вчіться приймати й цінувати доброту незнайомців», — радить Маск. Виховуючи самотужки трьох дітей, їй часто доводилося просити про допомогу. Дивно, але рідко відмовляли. Авторка згадує, як вона вкотре у своєму житті переїхала і розпочала все спочатку в Торонто. Щоб налагодити дієтологічну практику, їй потрібно було скласти іспит. «У день іспиту в мене було заплановане знімання реклами. Я не могла відмовитися через своє скрутне фінансове становище. Але один співробітник кафедри нутриціології поставився до мене з добротою й розумінням і погодився прийняти іспит наступного дня», — згадує Маск.

Порада №16. Працюйте і вам точно пощастить

Маск має на увазі не вдачу, а радше те, що будь-яка наполегливість винагороджується. «Що старанніше ви працюєте, то простіше фортуні вас знайти», — зауважує авторка. Звісно, Маск успадкувала зовнішність гарненької мами і зріст тата-красеня. Але це лише половина її успіху. Якби вона ревно не працювала впродовж п’ятдесяти років, не контролювала свою вагу і не докладала зусиль для того, аби бути здоровою, то не заробляла б у свої 70+ чималі гроші як модель. Щоденна праця приносить свої плоди.

Порада №17. Не живіть своїми розчаруваннями

Щось не вдається і ви засмутилися, ідіть в іншому напрямку. Вам не запропонували бажану роботу, забудьте про це і рухайтеся далі. Вас покинув коханий, не витрачайте багато часу на смуток і сльози. «Якщо ви зосереджуєтеся на своїх бідах, то стаєте занудними й нецікавими, і це відштовхує людей від вас», — говорить Маск.

Порада №18. Виходьте за рамки

Виходити із зони комфорту завжди страшно, але це відкриває нові можливості. «Вам може бути некомфортно в новому образі, але нехай це вас не зупиняє, спробуйте й не дозволяйте таким дрібницям, як вік, стати вам на заваді», — радить авторка. Якось Маск потрібно було танцювати в образі Марти Ґрем для фотосесії, але вона погано танцювала. Здавалося, що це стрибок вище власної голови. Проте результат був вражаючим — вийшли надзвичайні знімки і її почали запрошувати на фотосесії ще більше. Єдина проблема — для цих зйомок треба було по-справжньому танцювати.

Як виховати генія та залишатися привабливою у свої 73: 20 життєвих настанов Мей Маск 0

Порада №19. Опановуйте нові технології

У житті Маск безліч прикладів, що підтверджують це. Осягнення соцмереж у 67 років відкрило нові перспективи: «Завдяки соціальним мережам я уклала контракт з IMG Models, стала найстаршою жінкою, що будь-коли була обличчям CoverGirl, і тепер не мушу перейматися кастингами та співбесідами». Звісно, опанування технологій авторці дається нелегко, але це відкриває безліч нових можливостей, саме тому вона вперто вчиться щодня.

Порада №20. Плануйте своє харчування

Ви багато їсте, коли відчуваєте неспокій? Ви «заїдаєте» депресію? Чи, можливо, наминаєте некорисні продукти, коли втомлені? Чи, навпаки, почуваєте себе щасливими? Причини можуть бути різноманітні, але є одне правило, яке допоможе у будь-якій ситуації, — «Їжте часто, але маленькими порціями, вибирайте здорові продукти й сідайте за стіл лише тоді, коли ви голодні». Ви скажете, що Мей Маск — модель і дієтолог, і це логічно, що в свої 72 вона має неймовірний вигляд. Але у нашої героїні теж були свої злети та падіння. Якось вона важила 90 кг і навіть впадала в «харчову кому». У книжці ви знайдете багато ідей для планування харчування та детальне меню авторки на день.

Авторка: Люба Ляшко